#støttlokalt: Dim sum-perle ved Rådhuset

💜 #støttlokalt
Vi går gjennom enda en periode med nedstengning og det rammer serveringssteder i byen vår. Flere jobber hardt for å unngå konkurs, så nå ønsker vi å sette enda mer fokus på dette fremover. Vennligst ikke glem å fortsette å handle fra alle dine favorittrestauranter og -spisesteder.


DIMSUMBYTASTEOFCHINA_Tordenskioldsgate_Feb21_JeanetteSusann_5.jpg

Av Jeanette Susann Martinsen

Til tross for en forkjærlighet for det asiatiske kjøkken, hadde vi flaut nok ikke smakt dim sum før. I dette tilfellet passer ordtaket «bedre sent enn aldri» spesielt godt, for vi ble ikke skuffet. Vi besøkte den tradisjonsrike familierestauranten ved Rådhuset, DimSum by Taste of China.

🦠 Artikkelen ble skrevet før ny nedstengning, men de har fremdeles åpent for takeaway.

Dim sum?

Dim sum (uttalt «dim sam») er småretter med en tradisjon i det kantonesiske kjøkken. De appetittlige smårettene serveres som regel dampet eller fritert i bambuskurver og på små tallerkener. Her kan du forvente deg godsaker som rispasta-dumplings fylt med kjøtt, grønnsaker eller scampi, dampede buns eller risnudleruller.

DimSum by Taste of China er en familiebedrift som dukket opp på Oslos matscene allerede i 2003. Da vi nylig fikk øye på de strålende anmeldelsene av stedets nye, populære take-away meny, ble vi nysgjerrige på å finne ut mer om den gjenoppdagede «snakkisen».

Vi følte oss heldige som på dette tidspunktet endelig kunne forlate hjemmets fire vegger til fordel for en middag med servering i Oslo sentrum. Vi må innrømme at det føltes overraskende nytt å spise ute blant folk igjen – men åh, så befriende det var! De ansatte på restauranten betrygget oss raskt ved å ta alt nødvendig hensyn til smittevern, og kunne ikke brydd seg mer om våre ønsker og behov.

Frasen dim sum betyr angivelig «å røre ved hjertet» på kantonesisk (språket som snakkes i Sør-Kina og Hong Kong-området, journ.anm.). Det å berøre hjertene til kundene oppgir også restauranten som et underliggende mål med dim sum-rettene sine. For å sjekke om stedet klarer å leve opp til det kjærlighetsfulle mottoet, bestiller vi det vi synes passer spesielt godt denne kvelden – en Valentine’s meny for to.

Psst! Den samme delemenyen er også tilgjengelig resten av året. Se etter den såkalte sharing-menyen for to til fire personer.

Pekingand med pannekaker

Valentine’s meny er en delemeny og ble introdusert med nydelig sprø Peking duck en av undertegnedes asiatiske yndlingsretter. Anden serveres med tynne og delikate pannekaker gjemt i en søt bambuskurv, fire forskjellige grønnsaker og nydelig hoisinsaus til. Retten setter stemningen for kvelden preget av en form for «social eating»: Vi danderer pannekakene selv med den saftige anden og tilbehøret, samtidig som vi i fred og ro prater om alt og ingenting. Retten er full av smak, som skyldes smakskombinasjoner som syltet reddik med gulrøtter og den perfekte hoisinsausen.

Det tradisjonelle kinesiske måltidet som dim sum er en del av, kalles for øvrig yum cha som betyr ‘å drikke te’. Grunnet skjenkestopp og et ønske om å følge tradisjonen, bestilte vi altså en kanne med kinesisk jasmin-te til maten. Mens vi ventet på neste rett, ble vi også anbefalt å smake på en alkoholfri variant av vin til maten. En slags iste med bobler servert på vinglass, med en karakteristisk og syrlig lukt og spennende smak.

Etter den generøse forretten som har gjort oss gode og mette, gjør vi oss klare til hele sju småretter med dim sum, servert i tre omganger. I mellomtiden nipper vi den overraskende passende og gode jasmin-teen med gratis påfyll hele kvelden.

7x dim sum

De sju dim sum-rettene som ankommer fortløpende etter hverandre, overrasker med sine varierte smaker. Kvelden sørger for det vi nå kan kalle våre dim sum-favoritter: Har Gow – dumplingsene med scampi og bambusskudd, en av de mest kjente dim sum-rettene, er så saftige og gode at de smelter i munnen.

Er du glad i fritert mat, vil nok won ton-retten med biff, løk og karri, eller Pink moneybag fylt med tofu, peanøtter, gojibær og shiitake-sopp, falle i smak. Alt vi får servert både smaker godt og ser delikat ut. De fargerike Siu Mai-dumplingsene med svinekjøtt og sesamolje på ett av bildene er litt ekstra fotogene, er du ikke enig?

Til å begynne med, valgte vi å smake på litt av hvert uten saus for å bli introdusert for de nye smakene. Likevel kan vi konkludere med at det å dyppe dimsum’en i vekselvis soya- og søtsur saus, tar rettene til et helt annet nivå. Anbefales!

Tåler smaksløkene dine sterk mat, anbefaler vi at du topper rettene med deres hjemmelagde chiliolje, som restauranten lager selv fra bunnen. Oljen er sterk som bare det, så vær forsiktig med mengden, men den gode smaken og konsistensen gjorde at vi måtte kjøpe den med oss hjem. Noen ganger er det rett og slett verdt det å unne seg det lille ekstra, til tross for den noe stive prisen til 250kr per glass (30 cl).

Tommy, vår hyggelige servitør, er innom flere ganger med både interessant informasjon om rettene og et par vitser i ny og ne. Han forteller oss ivrig at mye av serviset og utstyret i restauranten er kjøpt i Hong Kong for autentisitetens skyld. Den flotte tekannen på ett av bildene er derimot kjøpt i Japan: – Den er laget av hardplast som ikke knuser, men ser likevel ut som porselen, avslører servitøren stolt.

Dessert

Etter siste dim sum-rett lurer magesekkene våre på hvordan de skal klare å få plass til desserten. Dilemmaet forsvinner cirka ett sekund etter at den fargerike tallerkenen med flere små desserter bringes til bordet. Den asiatiske dessertklassikeren innbakt banan med is, får full pott for smaken og konsistensen! Den passer til og med til den fyldige sjokoladeisen ved siden av, som kan skryte på seg en markant smak av ekte sjokolade.

Vi kunne ikke avsluttet middagen på en bedre måte enn med den friske og velbalanserte panna cotta’en og solbærsorbeten; spesielt etter de friterte rettene. Det syrlige kicket får oss til å kvikne til, til tross for alkoholfri drikke til maten. Etter et par timer forlater vi stedet med en god magefølelse, bokstavelig talt.

Psst! Dim sum-rettene kan også nytes hjemme ved å bestille takeaway via Wolt eller Foodora. På Wolt får du 100kr avslag på din første hjemlevering med rabattkoden “MERAVOSLO” . Eller så kan du tilfredsstille din indre kokk ved å kjøpe frossent dim sum og bambuskurver direkte fra restauranten. Velbekomme!

📍Tordenskiolds gate 8-10