Hengekøyeturer i Oslomarka
Flere og flere har blitt bitt av hengekøyebasillen de siste månedene, og vi er veldig glade for å se hvor mange som er ute i marka for tiden. Vi har snakket med @tur.trude om de beste hengekøyeturene i Oslo. Trudes interesse for friluftsliv startet da hun var ferdig med studiene og ønsket å utfordre seg selv på nye arenaer. Da hun i 2017 fikk hengekøye i julegave fra en venninne, startet overnattingene under åpen himmel.
– Hengekøye er lettvint og tar mindre plass enn et telt i sekken. Du kommer også mye nærmere naturen der du ligger og skuer opp mot trærne.
Turene er steder de fleste kanskje ikke kjenner til - noen skjulte perler med andre ord. Trude kommer også med gode råd for overnatting i hengekøye. Turene varierer i lengde, så her er det bare å velge turen som passer best for deg!
Du skal ikke behøve å reise langt for å få en fantastisk turopplevelse i Oslomarka. Kombinerer du det hele med en natt i hengekøye under åpen himmel, så lover jeg at du kommer til å ville gjøre det igjen og igjen.
Vestsiden av Årvollåsen (Lillomarka)
Dette er en tur som passer de aller fleste og ta gjerne turen ut rett etter jobb/skole. Du kan enten ta bussen til Tonsenhagen skole eller parkere bilen i gatene rundt. For en litt lengere tur kan du velge å ta turen innom Årvollåsen og fortsette videre til vestsiden for å slå opp nattens camp. Hvis du vil gå rett til vestsiden er det kun 15 – 20 minutters gange på merket sti fra Kristine Bonnevies vei. Fra vestsiden av Årvollåsen har du en fantastisk utsikt. Det finnes mange trær å henge opp køyene i og alt ligger til rette for en fin natt i hengekøye. Etter du har slått opp camp kan du jo også utforske skogen rundt. Kanskje du finner noen enda finere plasser å henge neste gang?
Tidsbruk: ca. 15- 20 min (ekskl. ca. 15 min gange fra bussholdeplassen).
Øyungskollen (Nordmarka)
Ved det svært populære turmålet Øyungen (vann) ligger Øyungskollen. På dager hvor det myldrer av folk ved vannet har jeg opplevd å være alene på toppen av kollen. Det er ingen merket sti opp til toppen, men du kan tydelig se opptråkket sti likevel. Letteste måte å nå toppen er å parkere ved Skar i Maridalen (evt. buss 51) og gå grusveien opp til Øyungen (alternativt kan du gå merket sti mot Fagervann og følge skilter deretter). Følg Østsiden av vannet til du kommer til Storholmen (øya som ligger ute i Øyungen) og gå deretter inn i skogen på høyre hånd. Det står gjerne en liten varde som markerer hvor du skal gå inn, men jeg har også opplevd at denne ikke er der. Dette er en bratt tur, men du belønnes med flott utsikt over Øyungen, Maridalsvannet og byen på toppen. Selve toppen er litt smal, så her gjelder det å være tidlig ute for å sikre seg en fin plass.
Tidsbruk: ca. 1,5 timer én vei.
Bjørnsjøen (Nordmarka)
Her kan du virkelig få følelsen av å være alene. Bjørnsjøen er et av Nordmarkas største vann og du kan også oppleve å få fin ørret i dette vannet. Beste opplevelse av en tur til Bjørnsjøen er nok å leie kano ved Bjørnholt eller Kikutstua. Da kan du velge og vrake mellom vakre plasser å sette opp hengekøyen din. Bjørnsjøen kan nås via mange startsteder. Velger du å gå fra Hammeren i Maridalen (mot Bjørnholt) kan du enten ta buss 51 eller parkere bilen din der. Det er grusvei hele veien opp til Bjørnholt, så sykkel kan også være et alternativ. Hvis du ikke sykler så anbefaler jeg å velge å gå merket sti, for å oppleve mye variert natur i et kupert terreng.
Tidsbruk: ca. 2 timer én vei (til fots), i tillegg må du påberegne tid til padling av kano.
Tips til hengekøyetur
Hvis du ikke er komfortabel med å bruke kart og kompass, så kan du laste ned appen Norgeskart Friluftsliv i forkant og gjøre deg kjent med området du skal besøke. Her er blant annet veier, stier og hytter markert på kartet.
Ikke undervurder hvor kaldt det kan bli i hengekøye. Det er utrolig viktig med god isolasjon i bunn. Bruk gjerne et skumgummiunderlag e.l. i tillegg til et oppblåsbart liggeunderlag.
Hvis du har plass i sekken, ta gjerne med et ullteppe eller reinsdyrskinn for ekstra isolasjon.
Kle deg i et tynt lag med ull og ta gjerne noen spensthopp før du legger deg i soveposen. Det er du og kroppen din som overfører varmen til posen. Ikke glem å ta på lue og gjerne en buff e.l. over munn og nese (kan klippe hull til dette). Det er bedre å kle av seg hvis man blir for varm.
Hvis du er typen som trenger pute kan du bruke en tørrsekk (eller en plastikkpose) fylt med de klærne du ikke bruker.
Hvis soveposen din er for lang bør du snurpe igjen posen i fotenden på noe vis. Ellers kan det oppstå en "kuldegrop" som ikke er godt for tær og kropp.
Ta med deg all søppel tilbake igjen.
Nyt friheten og gleden naturen gir!