Handwerk Botaniske: Kaféen i hjertet av Botanisk hage

Oslos botaniske hage huser den koselige kaféen Handwerk Botaniske

Tekst og foto: Ellen Hellebust

I Oslos eldste tømmerbygning ligger det en herlig liten kafé som selger økologisk og hjemmelaget mat, med fokus på bærekraft.

Vi tok kafébesøket hos Handwerk Botaniske på Tøyen Hovedgård, øverst i Botanisk hage. Her kan de samtidig friste med Oslos desidert vakreste uteområde.

Sesongbasert og vegetarisk meny

menyen finner du spennende sesongbaserte retter. Gjennomgående er den preget av kortreist mat og økologiske varer. Det meste er vegetarisk, og det er flere veganske alternativer. 

Vi ble møtt av mange fristelser! ’Dagens suppe’ var en kremet hokkaido-gresskar og gulrotsuppe med ingefær og chili- I tillegg har de både hagesalat med sesongens grønnsaker, granateple, kikerter og chevre, og yoghurt med rørte bær og granola. Eller hva med quinoa og chiagrøt med solbær og kokoskrem, eller en varm chevre blings med pærekompott, karamelliserte nøtter og sirup.

Vi bestilte husets surdeigsandwich med pesto, rucula, brie og tomat til 95 kr. Sandwichen var mektig og verdt prisen! Det finnes også flere varianter av surdeigsandwich som er veganske. 

Handwerk har også en stor mengde bakverk. I samarbeid med flere ulike bakerier rundt om i Oslo får de levert ferske bakevarer hver morgen. Vi gikk for den populære Tøyensvelen, en personlig favoritt for undertegnede. Svelen serveres med rømme og hjemmelaget syltetøy, til 44 kr. 

Det er også mulig å ta et glass vin eller øl til maten. Dette anbefales særlig på sommerhalvåret når været tillater uteservering. Da fylles det svært sjarmerende hageområdet med stoler og bord.

Botanisk atmosfære hele året

Innendørs har stedet uten tvil hentet inspirasjon fra Botanisk hage. Veggene er malt i en lys grønn farge, og er dekorert med botaniske plakater. Lokalet har også mange planter som matcher deres botaniske stil. Til høyre fra inngangen er peisestua, som skaper koselig stemning til de besøkende, spesielt i vinterkulda. 

Kafeen tilbyr også gode arbeid- og studiemuligheter. Lokalet er som regel rolig og uten musikk. Det er flere stikkontaktuttak, og man skal heller ikke undervurdere fordelen med en studiepause i Botanisk hage...

Botanisk hage på vinterstid bør ikke undervurderes. For til tross for det kalde været er hagen vakker, spesielt nå som et hvitt snølag har lagt seg på toppen av trærne og dekker over de mange blomsterbedene. Flere benker står spredt i området og du får med høy sannsynlighet sitte helt for deg selv og nyte omgivelsene, hvis du ønsker det. Kafeen har også take-away, og hvilket bedre sted å ta med lunsjen ut enn i hjertet av Botanisk hage?

Blir du kald anbefaler vi å ta en tur innom drivhusene; Victoriahuset og Palmehuset. Her kan du få tilbake følelse i fingrene, og samtidig dagdrømme tilbake til sommertemperaturer. Verdt å få med seg er også de gigantiske vannliljene fra Amazonas i bassenget, i Victoriahuset.

Psst! Handwerk Botaniske selger boka, Lysløypa 2022. Med denne boken kan du få to for en på lunsjrettene her og mange andre steder. Besøket blir med ett litt billigere. En perfekt julegave?