Bogstad gård: Et gårdseventyr i Oslo

Idyllisk stemning på Bogstad gård i Oslo

Tekst og foto: Ellen Hellebust

Har du et økende behov for nye impulser og en dagstur utenfor bykjernen? Vi har tatt turen til historiske Bogstad gård

Her kan man bli kjent med herregårdskultur i nydelige omgivelser, ta en tur rundt det populære Bogstadvannet, eller besøke dyrene i besøksfjøset.

Renessanse-barokk stil og omvisning på gården

Parkområdet er en av Norges eldste landskapsparker, med rester av renessanse-barokk stil. Parken byr på romantisk stemning med broer, kanaler og dammer.

Til tross for at vi besøkte gården på en søndag, var det en avslappende mengde mennesker. Vi fant en ledig benk helt nede ved Bogstadvannet og fikk sitte i fred og ro. Går man videre forbi lysthuset nede ved vannet byr området på gode turmuligheter. Hva med å prøve seg den ti km lange turen langs hele Bogstadvannet?

For muligheten til å se innsiden av Bogstad gård anbefaler vi å delta på omvisning. 

Her fikk vi hele historien om gården på en rundtur gjennom hovedhuset. En rask og grundig innføring i herregårdskultur! Det mest spennende var likevel å være vitne til det overdådige interiøret. Stilen var autentisk, med originale møbler og malerier slik det så ut fra tida når godseierne bodde her.

Psst! Visste du at Bogstad gård ble vurdert som lokasjon for Oslos botaniske hage før den til slutt endte opp på Tøyen?

Besøksfjøs og kafé

På Bogstad gård kan du også besøke gårdsdyr! Hver tirsdag til fredag holdes besøksfjøset åpent, med gratis inngang for alle. Her kan du hilse på flere ulike gårdsdyr deriblant hester, okse, kaniner, kyr, geiter og sauer. Gården er økologisk og debio-godkjent, hvilket gir en garanti på gårdens økologiske og bærekraftige profil. Besøksfjøset er veldig populært blant barn, og ikke så verst hyggelig for oss voksne også.

Ingen gårdsutflukt uten kafé, og Bogstad gård skuffer ikke. Cafe Grevinnen  ligger i det gamle bryggerhuset. Her varmes det i peisen på kalde dager, og ligner en klassisk skistue. Veldig koselig!

 Kafeen var populær blant gjestene, og vi fikk dessverre ikke bord (vi prøvde oss tross alt på den travleste dagen, i lunsjtider). Vi fikk likevel tid til å ta en titt på menyen. Her serveres bogstadrundstykker, ulikt utvalg av påsmurt, en rekke boller og kaker, deriblant flere glutenfri alternativer, og varm drikke.

Vi tok 32-bussen fra Jernbanetorget og gikk av på stoppet Bogstad Camping. Med 19 minutters gange fra stoppestedet til destinasjonen tok vi ikke den raskeste ruten, men den anbefales likevel på grunn av den fine gåturen. Om du ønsker et raskere alternativ kan du ta linje 2 (mot Østerås) til Røa, og deretter hoppe på 41 bussen mot Sørkedalen som stopper rett ved Bogstad gård. 

På vei til gården passerte vi Bogstad golfbane, og Bogstad badeplass. Her var det et rikt fugleliv og ikke minst gode bademuligheter, med strandlinje og badebrygger. Vi skal definitivt tilbake på sommerhalvåret!

📍Sørkedalsveien 450