Dette burde du sjekke ut i 2021

Foto: Brød og Sirkus

Foto: Brød og Sirkus

Av Lene Myrum Haugen, Jeanette Susann Martinsen og Astrid Stenvold

Det er mye kult å finne på i Oslo, men hva mener noen av oss du absolutt burde få med deg? Tre i redaksjonen har sett seg ut hva de mener du burde sjekke ut i Oslo i 2021! Her får du tips til aktiviteter, kulturopplevelser og spisesteder du burde prøve ut.

Astrid om Aktiviteter

– Hvilke aktiviteter burde oslobeboere prøve ut i 2021?
Det finnes utrolig mange morsomme aktiviteter og forhåpentligvis vil vi kunne utnytte disse enda bedre i år. Jeg syns det er interessant å prøve ut arrangementer som Paint’n Sip. Personlig er jeg ikke særlig kreativ eller flink til å male, men det er veldig gøy å utfordre seg selv og det er dessuten veldig sosialt. Paint’n Sip kan man enten arrangere selv med venner eller dra på kurs på egenhånd. Da har man også muligheten til å bli kjent med nye mennesker.

En annen aktivitet jeg anbefaler er ølsmaking. Enten om det er arrangert eller på eget initiativ. Det finnes utallige bryggerier rundt om i byen, og mye lokalt øl som er kult å prøve ut. Jeg finner alltid en ny favorittøl, og dessuten blir jeg bedre kjent med Oslo. Hva med ølsmaking på Brygg Oslo, hos Ringnes Brygghus eller Øl Akademiet?

– Hvor bør vi gå på tur i år?
Et av mine nyttårsforsetter er å gå mer på tur. Det er en perfekt avkobling i en hektisk hverdag med studier og jobb. Det finnes så utrolig mange kule steder å gå, så hvor skal man begynne? Vi har utsiktsklassikere som Grefsenkollen og Vettakollen, men også litt mindre kjente og befolkede topper som Maridalsalpene og Barlindåsen. Ellers finnes det utallige turer som er fine å gå i Oslomarka som passer for alle og enhver. Vi har skrevet flere artikler med turtips som du kan finne her.

– Hva kan man gjøre som er unikt og artig i Oslo?
Da vil jeg anbefale aktiviteter hvor du både blir bedre kjent med byen og i tillegg kan være litt aktiv. Den første er å dra på packrafting nedover Akerselva. Du blir kjent med Oslo på en annen måte da du ser byen fra en ny vinkel. Turen koster 890kr per person og kan bookes her. Ellers er det mulig å leie kajakk eller kano og padle rundt i ulike tjern og vann i marka, som også er en utrolig fin og avslappende aktivitet.

Jeg vil også anbefale Kollensvevet. En klassiker som jeg mener alle som bor i Oslo bør prøve ut på ett eller annet tidspunkt. Dette er en perfekt aktivitet for deg som ønsker å utfordre deg selv, eller hvis du ønsker å oppleve et lite adrenalinkick. Fra toppen av Holmenkollen, med en utrolig utsikt over byen, blir du festet i en karabinkrok og sendt nedover en zipline på 361 meter.

Lene om Mat & Drikke  

– Hvilke spisesteder fortjener litt ekstra oppmerksomhet i 2021?
Det er mange fine steder som fortjener oppmerksomhet og kjærlighet etter et tøft år for serveringsbransjen. Støtt din lokale restaurant og styr unna de store kjedene i byen, men jeg har noen favoritter som må nevnes! Modige Bindaas åpent i 2020 i flotte Torggata og byr på indisk streetfood og spennende øl for ølentusiastene. De har mye digg på tapp og perfekte småretter. Blant annet deres okra-fries må smakes! De har faktisk også et bra utvalg av alkoholfritt øl nå, så hit kan man dra selv om det er skjenkestopp i byen.

Drinks og flipperspill på Pollett slår aldri feil. Jeg har blitt veldig glad i Pollett og anbefaler det både til date og til en kveld med vennegjengen, eller nå: kohorten! Det ligger på Bislett og er kjent for å ha flipperspill, arkade, bilbane og gode drinker. Om sommeren har de en fin uteservering ved Bislett bad, i tillegg til en Peloton pizzatruck! Håper på vi får nyte de lange lyse sommerkveldene her i 2021. Pizza+drink+uteservering=lykke!

Ramen har blir stadig mer populært i byen, og ikke uten grunn. Hos Koie Ramen får du autentisk japansk ramen som varmer både kropp og sjel. De har en liten, men kvalitetsrik meny. Hver uke serveres en ny type ramen. Elsket med god grunn og må nesten testes ut om du ikke har gjort det enda. De har nå to lokasjoner, en i Torggata og ved det nye Munch museet i Bjørvika. Obs! Koie i Bjørvika er midlertidig stengt, men det er åpent og fulle boller med ramen å få, i Torggata.

– Hvor finner man noe helt unikt?
Jeg er veldig imponert av The Golden Chimp som ligger på Tøyen. De har kanskje byens beste dumplings. Her kan du velge mellom å prøve en satt meny i underetasjen, eller komme opp i første etasje og smake på litt forskjellig fra menyen deres. De balanserer fint mellom kreative retter og klassiskere med smaker fra det asiatiske kjøkken. Konspetet er sprekt og maten er ganske digg.

– Hvilke nyåpninger kan vi se frem til?
Det ser ut til at det blir flere nye spennende restauranter også i år. Allerede 1. januar åpnet Masala Politics, en ny indisk restaurant med et politisk tema. Med samme eiere som Listen to Baljit og New Dehli, to restauranter som står høy på lista over byens indiske restauranter for meg. Så dette kan bli veldig spennende. Den nye restauranten får en helt ny vri, der du blant annet skal kunne stemme deg frem til maten du skal få. Lokalet er denne gangen i Karl Johans gate, og vi gleder oss til å se hva de har fått til denne gangen.

Jeanette Susann om Kulturliv

– Hvilke arrangementer kan vi glede oss til i 2021?
Det kan være vanskelig å anbefale kommende arrangementer siden faren for at mye kan bli avlyst fremdeles er høy. Skal jeg imidlertid tørre å anbefale noe med en viss grad av sikkerhet, så tror jeg at teaterforestillingen «Eg snakkar om eg snakkar om det heile tida» på Riksteatret vil være verdt å få med seg. Den er basert på forfatteren Camara Lundestad Joofs selvbiografi, hvor hun problematiserer rasismen i Norge, som hun med sin norsk-nigerianske bakgrunn selv har fått kjenne mye på gjennom årene. Det var sterkt og rørende å lese hennes korte historier som bekrefter hvordan andres fordommer og stereotyper kan påvirke ens tankesett og identitet. Jeg vil ikke bli overrasket om forestillingen vekker følelser, den også.

Ellers synes jeg det frister å være med på et champagnecruise med Christian Radich. Hva er vel bedre enn noen glass nydelig champagne kombinert med solskinn, havet og en god rekebuffet? Ah, sommer…

– Hvor bør vi gå for å få en kulturell opplevelse?
Er du interessert i Oslos historie, anbefaler jeg sterkt en tur innom Bymuseet i Frognerparken. Her finner du en rekke interessante utstillinger og fotografiske tidsreiser som kontinuerlig byttes ut. Frem til sommeren kan man blant annet «gjenoppleve» det magiske 70-tallet, og mange av utstillingene tilbys nå også digitalt som nettutstillinger! Ellers tilbyr Naturhistorisk museum hver torsdag gratis inngang for alle besøkende til sine zoologiske og geologiske utstillinger.

Er du én som blir glad av dans så lenge du slipper å lære deg nye koreografier, kan du én lørdag i måneden være med på Lørdags Groove på Sagene samfunnshus. Jeg har ikke fått testet det ut selv ennå, men som den danseglade personen jeg er, synes jeg konseptet rundt prestasjonsfri dans med fokus på glede i kropp og sinn, hørtes morsomt ut.

– Hvor finner vi skjulte skatter på kulturfronten?
– Brød & Sirkus i Tordenskiolds gate 3 sies å være Oslos første underholdningsbar. De åpnet nylig, høsten 2020, og dermed er det nok en del Osloboere som ikke har hørt om stedet ennå. I tillegg til mat og drikke, byr de imponerende nok på gratis og variert underholdning hver dag kl. 19. Blant de artige konseptene finner du blant annet «Hits for Quiz», som er deres egen Beat for Beat-variant, bingo med forskjellige komikere, og «Nøtteknekkeren» – en artig blanding av pubquiz og escape room. Dette er absolutt et kulturtilbud jeg gleder meg til å benytte meg av i det nye året.