Bønder i Byen: Urban gårdsmat på Grünerløkka

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

På et hjørne ved Birkelunden har det åpnet en ny norsk restaurant. Det er nemlig Bønder i Byen som har inntatt hippe Grünerløkka!

Her får vi det de kaller urban bondemat, servert av servitører i klassiske Felleskjøpet t-skjorter!



Ny restaurant i hippt område

Den nye restauranten ligger sentralt på løkka, men er relativt ulik sine naboer. På menyen finner du mat med tydelige norske råvarer, og særlig fokus på mat fra gården. Du får alt fra grillet svinenakke og spekemat til ulike oster, supper og salater. Alle retter viser til hvor komponentene kommer fra, så de norske produsentene får skinne.

Med Tore tang og La det svinge på høyttaleren er dette definitivt stedet for de som er glad i det norske, og særlig det bygdenorge har å by på. Om du er innflytter til Oslo og savner hjemstedet ditt, kan en tur hit være et godt alternativ til en litt lengre reisevei. 

Samtidig suser trikken rett forbi, så vi glemmer ikke helt at vi er i byen. Personalet i Felleskjøpet t-skjorte og denim forkle byr dog på en helt egen sjarm! 

Restauranten i seg selv er ikke et helt nytt konsept, da det allerede finnes en Bønder i Byen i Kristiansand, som har vært der i hele åtte år. Men spisestedet er det første av sitt slag i Oslo!

Nordiske smaker

Vi testet stedet for en lunsj, og ble overrasket over det store utvalget. De har salater og smørbrød, supper og det de selv kaller kraftfôr som serveres fra klokken 11. I tillegg har de spekemat, ostetallerken og dessert som tilsynelatende serveres hele dagen. 

Valget falt på en klassisk Blomkålsuppe til 150 kroner, med syltet blomkål, sprøstekt bacon og ristede gresskarkjerner. En passende størrelse på en lunsjrett, servert med hjemmelaget brød og mykt smør. 

Undertegnede tok varianten uten bacon, for å gjøre retten vegetarisk. Suppen var god på smak, og det var perfekt med syltet blomkål i. Baconet gir nok suppen et mer sprøtt element, som vi ser for oss at passer bra på. Brødet ved siden av er et rustikk hjemmelaget gårdsbrød, som falt i smak til suppen!

Til å drikke testet vi en Surf kombucha fra Grimstad, med god bringebærsmak. Prislappen for en flaske med denne var drøye 70 kroner, men til gjengjeld var det en smakfull kombucha fra et norsk merke. Noe vi ville kjøpt igjen, spesielt i varmen!

Måltidets høydepunkt: Jordbær og rabarbra

Fra klokken 16 serveres det større middagsretter som entrecôte, kyllinglår og fjellørret. De har generelt sett mye av det du forventer fra et slikt sted. Om du ønsker vegetar har de og en vegetarhovedrett med grønne vegetarboller og chevre. Hovedrettene ligger på 375 kroner, med unntak av vegetarretten til 275 kroner.

Vi har fått tips om at kyllingsalaten deres er god, noe vi ikke har testet ut selv ennå. Generelt ser de andre rettene på menyen fristende ut, så det er mulig vi må tilbake hit ved en senere anledning for et litt større måltid! 

Ved lunsjen i varmen testet vi og en av menyens desserter. Nemlig Friske norske jordbær og bakt rabarbra til 155 kroner. Den søte og syrlige retten var spennende og tydelig frisk. Bær og frukt med vaniljeis er sjeldent feil! Bitene med rabarbra var til dels litt store, men smaken var alt i alt god.

De holder åpent alle dager, mandag til lørdag klokken 11 til 22, og søndag klokken 12 til 22. Lunsj serveres fra klokken 11 (klokken 12 på søndager) og middag fra klokken 16.

📍Seilduksgata 15