Alex Sushi: Konseptet som tok Oslo med storm

Datter og daglig leder, Thea Sandberg, og far Petter Sandberg som startet Alex Sushi.

Tekst & foto: Kristina Brekke

Visste du at du kan spise noe av verdens beste sushi i Oslo? Vi har møtt personene bak restauranten.

Det hele startet som et kjærlighetsprosjekt for Petter og Christine Sandberg. Det lille stedet på Solli Plass, med plass til 30 gjester, skulle servere kunstverk i form av sushi til en svært begrenset målgruppe. Nå, 21 år senere, kåret til en av verdens beste sushirestaurantene utenfor Japan, strømmer fremdeles kundene på. Hva er hemmeligheten bak Alex Sushi?

Det første som møter deg når du trer inn i det store, mørke lokalet er en 360 graders sushibar, med kokken og maten i fokus. Massivt, nydelig treverk og italiensk design preger restauranten, som i dag strekker seg over tre etasjer. Møblene er forøvrig de samme som sto i lokalet da det åpnet, men det kan vi komme tilbake til senere.



Møte med kokken, Alex

– Hvordan kan det ha seg at du åpnet en sushirestaurant med null erfaring?

– Null erfaring som sushirestaurant driver, men mye erfaring som sushirestaurant gjest, påpeker Petter med et smil.

Han lener seg tilbake i stolen sin, og fortsetter:

– For rundt 20 år siden var det ikke så mange sushirestauranter i Oslo, men det var en nede på Skillebekk som het Fuji. Der var jeg fast gjest.

Den gangen jobbet Petter mye med musikk og kultur. Flere ganger i uken spiste han på Fuji sammen med artistene han jobbet med. Arbeidsdagene var lange, og kunne vare døgnet rundt. Da var det viktig å innta mat som hverken gjorde dem trøtte, slitne eller slappe, nemlig sushi. 

Det var på Fuji for 23 år siden det skjedde en spesiell hendelse, som skulle bli selve startskuddet for Alex Sushi.

– Vi satt og spiste da det var et par gjester som ble veldig fulle og oppførte seg ufint. Dette irriterte meg kraftig, og det var rett og slett urettferdig mot de flinke folkene som jobbet der, forteller Petter før han fortsetter: 

– Da sa jeg til kokken, Alex Cabiao, at hadde dette vært min restaurant så hadde de gutta der vunnet “vinn og forsvinn”-prisen, for slik kan man ikke oppføre seg. Senere på kvelden spurte Alex meg om jeg mente det jeg sa, og da sa jeg selvfølgelig ja, forteller Petter. 

Fra idé til virkelighet

Ideen innebar en unik sushibar med japanske retter lignet et kunstverk. Men både et lokale, kokk og råvarer måtte til for at dette skulle gjennomføres. 

Det var i dagens lokaler, i Cort Adelers gate, at sushibaren skulle utspille seg.

– Mitt gamle kontor lå akkurat hvor vi sitter nå, i andre etasje. I første etasje leide jeg ut til en italiensk kjøkkenbutikk, men den gikk ikke så fryktelig bra. Så i stedet for å krangle med dem for å få husleie, kunne jeg heller åpne min egen sushibar. 

Deretter rullet ballen videre. 

Petter spurte så Alex om han var villig til å jobbe ett år, nesten i strekk, for å etablere en sushibar. Alex var villig, men da ville han ikke jobbe ett år i strekk, men fem år. Til slutt endte den filippinske sushikokken med å jobbe der i 15 år.  

Etter hvert ble den tidligere italienske kjøkkenbutikken gjort om til en nordisk restaurant som skulle presentere mat og matkultur fra Japan. 

Til å begynne med rommet Alex Sushi 24 gjester pluss to bord, der det var mulig å røyke på den ene siden av lokalet. Petter ansatte en hovmester fra en pizzarestaurant, og ringte deretter de han trodde var de flinkeste til å levere råvarer. 

– Så startet vi Alex Sushi!

Fra 24 plasser til 1000 kvadratmeter

Fra begynnelsen ble det bestemt at det ikke skulle være et snobbete sted, men et sted der kundene ble behandlet likt uansett hva de tok seg råd til. Likevel ønsket Petter å lage en elegant restaurant, der interiør og kunst var nøye gjennomtenkt. Noe som har ført til at det i dag er de samme skinnstolene, sushibaren og noe av kunsten som var der for 21 år siden

– Visste dere i det hele om folk kom til å komme til sushibaren dere la så mye sjel i?  

– Vi var ikke sikre i starten om folk kom til å komme. Selv om man gjør noe ordentlig og med hjertet, betyr ikke det at det vil komme fullt av mennesker. Men om du da treffer noen mennesker, da treffer du godt. Gjestene dine blir nesten en del av storfamilien. Du blir glad i dem og de blir glad i deg, forteller Petter. 

Han tror også at de var heldige med tidspunktet, for det var ikke var så mange sushirestauranter i Oslo på den tiden.

– Vi lager ikke sushi for alle, men for en liten gruppe som interesserer seg for maten og kjenner god kvalitet. Likevel har det vist seg at denne nisjen kanskje er litt større enn vi først trodde, skyter datter og nåværende daglig leder, Thea Sandberg inn.

Dette har ført til at restauranten på Solli Plass har gått fra 24 plasser og to bord, til å strekker seg utover tre etasjer og 1000 kvm. 

– Jeg tror den nisjen har vokst med oss, og at vi kunne lede an til en slags utvikling, legger Petter til. 

I sine fars fotspor

Etter en barndom med sushi på middagsbordet, har også Thea fått en lidenskap for denne japanske retten. 

– I starten likte jeg ikke sushi. Jeg husker at jeg sto og stekte sashimien som far tok med hjem. Men det endret seg jo fort, forteller Thea og ler. 

I 2017 tok hun over som daglig leder. Gjennom årene har stedet formet seg til å bli det det er i dag, og Thea har også satt sine spor på restauranten foreldrene Petter og Christine startet. Et av hennes prosjekter har nemlig vært å tilby catering hvor sushikokken kommer hjem til deg, for å gi matopplevelsen det lille ekstra. 

– Det blir en helt ny opplevelse når kunden kan stå og se på at kokken lager mat. Det er kjempekult og veldig populært, forteller Thea.  

Hvor skal det stoppe? 

Konseptet har vokst, men grunnmuren med ferske råvarer, deilige drikkevarer og god service står fremdeles. På veien videre håper Petter å kunne gi kundene det lille ekstra. 

– Vi drømmer om å hele tiden overraske gjestene med opplevelser knyttet til mat og drikke, som de ikke kunne tenke seg, forteller Petter. 

I høst feiret Alex Sushi 20 år. Dette gjorde de ved å feire i 20 dager. Mye har skjedd på disse årene, og sushibaren, Thea og teamet gjør seg klar til en spennende reise videre. 

📍Cort Adelers gate 2