Agora: Gresk middelhavsmezze på Sagene

Agora på Sagene har smakfull og frisk mat, og hit kan du ta med venner på mezze.

Tekst & foto: Nora K. Sæter

Mamma Mia! Det er vår og sommer på Lilleborg Torg, og restaurant og bydelskaféen Agora frister med sol på sine uteområder helt fra klokken tolv på dagen til ni om kvelden.

Her kan man nyte frisk middelhavsmat, dansk bakst, greske viner og lokal is i solen. Jeg kan med hånda på hjerte anbefale å ta turen hit denne sommeren.



Et lite stykke Hellas

Agora har utsikt mot en fontene full av kirsebærblomster og er nabo til Cafe Inferno og Villa Paradiso. Her er stemningen både sommerlig og bedagelig, og i uteserveringen er parasollene nede og bordene dekket med sitronduker. Inne i lokalet er det sitteplasser til mange, en liten scene og et gulv som er dekket med fliser som minner om Hellas.

Det er usigelig varmt på Lilleborg, så vi blir anbefalt og starter med en Espresso tonic med appelsinsmak til 45 kroner. Om det skulle råde noen tvil – vi snakker altså om en espressoshot blandet med kald appelsintonic og isbiter. Dritgodt.

Kjøkkensjef Georg Johannes Olstad kan fortelle oss at Agora er gresk for torg og at bydelskafeen er ment til å være et sted hvor man skal samles.

Mye mezze, ja takk!

Etter klokken 12 er det lunsj/middags-meny som gjelder, og her kan man sette sammen sin egen greske mezze. Etter anbefalinger fra kokken går vi for calamari (134 kr), croquetter med reke og squash (119 kr), en rik porsjon gresk salat (99 kr) og tzatziki med ferskt surdeigsbrød (88 kr).

Maten er mettende, nesten litt for mye for to personer, men den er så god at vi sitter så lenge vi må for å klare å spise den opp. Calamrien og croquettene er perfekt fritert, og den helt enkle greske salaten er en smaksbombe. Det er tydelig at folkene på Agora er lidenskapelig opptatt av smak og gode råvarer.

Ellers på mezzemenyen finner vi potetsalat (53 kr), skordalia (88 kr) som er en potetdipp og serveres med brød, og spanakopita (95), en spinat- og fetapai. Man kan også velge fra en søt liten snacksmeny som består av chips (35 kr), oliven (49 kr), salte mandler (35 kr) og honningglaserte peanøtter (35 kr).

For den som vil ha frokost før solen treffer kafeen klokken tolv, tilbys en Salty Scandi-variant av en frokosttallerken (105 kr) som består av brød, pisket smør, ost og kokt egg. Eller du kan gå for Sweet Greek bowl (105 kr) som inneholder yoghurt, honning, kanel og valnøtter. Til å drikke kan det da være godt med en ferskpresset appelsin- eller grapefruktjuice (59 kr), eller husets lemonade (59 kr). Frokost serveres fra klokken 10-14.

Nabolagsbar og kulturhus

Agora forvandles til en hyggelig nabolagsbar på kvelden, og på drikkefronten finnes et utvalg lokalt øl (fra 98 kr for 0,4), både gresk og ikke-gresk vin (fra 99 kr glasset), og en egen cocktailmeny. 

Dette er også en arena for kultur. Kaféen omtaler seg selv som et kulturhus, og satser tydelig på å være en sosial møteplass, blant annet gjennom å tilby arrangementer for hele familien. 

I vinduet henger en stor plakat med oversikt over hva som skjer den aktuelle måneden, med alt fra gresk grillkveld og community-middag, til quiz, yogakurs og lansering av en ny musikkvideo.

Åpningstider:
Tirs-tors: 10-23
Fre-Lør: 10-01
Søndag: 11-18

📍Ivan Bjørndals gate 23