1947 Gandhi: Moderne indisk under bakken

[Sponset mat]

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Skjult under asfalten på Majorstuen, ligger denne gjemte restauranten hvor de serverer indiske klassikere med sin helt egen vri! 

Kun noen få skilt hinter om at det er en indisk restaurant på gatehjørnet, men i kjelleren har de ekstra fokus på presentasjon og en helhetlig opplevelse av indisk matkultur. Selv noen av matrettene blir et eget lite show. 

Psst! Har du sett videoen vi har delt om 1947 Gandhi på TikTok?



Stilfullt og gjennomtenkt

I sommer åpnet 1947 Gandhi dørene to etasjer under bakken. Duften fra spaet i etasjen over henger igjen når vi går inn den litt anonyme døren inn til restauranten, men forsvinner raskt. På ene veggen som møter oss, er det et maleri av Gandhi, som er inspirasjonen til restaurantens navn.

Derfra åpner rommet seg opp, og bord og stoler kommer til syne. Over høyttalerne høres instrumental indisk musikk, og man får følelsen at å komme til en bortgjemt og litt hemmelig indisk boble. Det store rommet er delt opp i seksjoner med hyller fra gulv til tak, med rødvin, hvitvin og glass utstilt. 

En av de tingene som skiller 1947 fra de fleste andre indiske restaurantene, er at her har de en egen sommelier. De har brukt sin kompetanse og erfaring for å lage mat som også er tilpasset hva man drikker til. Her er det ingen tilfeldigheter, så om du lurer på noe er det bare å spørre!

Moderniserte klassikere

I motsetning til lignende spisesteder, er denne menyen ganske liten. Sammen med fargekoder - grønt for vegetar/vegansk, blå for fisk/skalldyr og rødbrunt for kjøtt - leter vi oss frem i menyen til nye spennende retter vi ikke har smakt tidligere. Den er delt opp i forretter, tandoor og hovedretter. Det er også en liten del hvor brødtyper og dessertene er listet opp. 

Det er mange kjente navn på menyen, slik som Chicken Tikka Masala, Butter Chicken og Dal. Likevel kan presentasjonen og innholdet være litt annerledes enn du er vant til. I for eksempel Butter Chicken er det brukt kokoskrem for å minske mengden smør. Slik beholder den smaken og den kremete konsistensen, uten at den blir så tung. 

Fremstillingen er fargerik og innbydende, så det er tydelig at de har lagt ned ekstra jobb med utseende til rettene. Så om du selv er eller har med deg en matblogger, blir det nok noen bilder før første bit. 

I fyr og flamme

Ved vårt besøk startet vi med forrettene Crispy Okra (129 kr) og Potato Tacos (139 kr). Førstnevnte blir en favoritt rundt bordet! Den friterte okraen ligger i en lotusformet papadum, og knaser godt når du setter gaffelen i den. Potato Tacos er restaurantens versjon av den indiske klassikeren samosa. I stedet for at poteten er inne i den friterte “paien”, ligger den her oppå. 

Til hovedrett går vi for blant annet en Lamb Shank Rogan Josh (279 kr). Denne retten byr på et lite show. I enden av lammestykket, er det festet et laubærblad som servitøren tenner på. Vi blir fortalt at dette skal ha helsefordeler, og uavhengig om du tror på dette eller ikke, var dette en gøy start på måltidet. Lammet var saftig og løsnet enkelt fra benet. 

En av vegetaralternativene blant hovedrettene er Lasuni Palak Paneer (229 kr). Litt forenklet er dette en spinatcurry med den indiske osten paneer. Sausen er silkemyk og smakfull, så om du liker palak paneer, bør du smake denne.

Vi smakte også på og likte veldig godt deres Butter Chicken og Special Dal. De sier selv at de skal ha en av de beste dal-kokkene i India. Prisen for forrettene ligger på 109 til 189 kroner og tandoorirettene fra 149 til 289. Hovedrettene er fra rundt 200 til 300 kroner. 

Dessert får vi alltid “plass til”, og ble anbefalt deres gode hjemmelagde is (129 kr) og Gajar ka Halwa med pistasjis (109 kr). Sistnevnte er en gulrotbasert søt dessertpudding fra India, som falt i smak hos undertegnede. 

Intim fine dining

Selv om restauranten teknisk sett kun består av ett rom, gir innretningen og selve plasseringen under bakken er intim og lun følelse. Ulike størrelser på bordene legger til rette for både en koselig date og større selskaper. I klassisk indisk stil er de fleste rettene enkle å dele, selv om det kan friste å ha hele retten for seg selv. 

Vårt etterlatte inntrykk er at det slettes ikke er nødvendig med hvite duker for at det skal være fine dining. Det elegante og enkle interiøret, sammen med den flotte maten gir oss nettopp den følelsen. Vi har tenkt oss tilbake! 

Åpningstider er alle dager fra klokken 15 til 22. 

📍Majorstuveien 36