Vinsmaking på Klosteret
[Sponset opplevelse]
Er du glad i vin, og ønsker å lære mer om magien bak noen av verdens beste viner? Eller foretrekker du kanskje å være litt tidlig ute med å kjøpe julegaver? Vi har testet ut koronavennlig vinsmaking på det som må være Oslos mest romantiske restaurant - Klosteret Restaurant.
Her får du i løpet av 60 minutter smakt på fem av restaurantens 800 forskjellige viner i verdensklasse, mens du på en underholdende måte blir guidet av en vinkelner (sommelier) uten like. Alt er tilrettelagt for at du trygt og med én meters avstand, skal kunne nyte en rekke smakfulle viner med focaccia og litt godt tilbehør i lokalets stemningsfulle Chambre Séparée.
Hyggelig atmosfære, selv for de mer sjenerte
I det du åpner den historiske klosterdøren og går ned trappen, for så å få øye på restauranten i det over 100 år gamle lokalet, forstår du med én gang at dette vil være en unik opplevelse. Det mørke kjellerlokalet er brakt til live via en imponerende mengde levende lys og behagelig klostermusikk, i takt med Klosterets rustikke stil.
Etter å ha registrert deg hos den hyggelige servitøren som møter deg ved inngangen, tas du med til Chambre Séparée der resten av det vinglade selskapet sitter og venter. Tanken om å sitte og drikke vin sammen med en gruppe fremmede kan for noen kanskje fremstå som en noe «stiv» opplevelse. Vi ser den, men etter vår ferske erfaring trenger du absolutt ikke å bekymre deg for noen form for ubehag. Den fransk-norske sommelieren Remi innleder vinsmakingen med en humørfylt tone i det han forteller oss om sin franske bakgrunn, og sørger slik for en avslappet stemning fra første sekund. Dessuten skal man ikke undervurdere kraften av flere enheter vin inntatt på én time, for mot slutten av vinsmakingen blir den i utgangspunktet noe rolige gruppen stadig mer sosial og snakkesalig.
Vin, kunnskap og humor
Det kommer tidlig frem at rimelige vinalternativer vi kjenner fra studietiden ikke vil være gode nok etter å ha tatt dette kurset, samtidig som vi også får svar på rookie-spørsmålene vi alltid har lurt på: «Er det nødvendigvis slik at dyre viner alltid er bedre?». Eller klassikeren: «Hvorfor får jeg hodepine av rødvin, og hvordan kan jeg unngå det?». Hvorpå Remi svarer: «Jeg blir også dårlig av vin noen ganger. Men da har jeg nok drukket mye dagen før!». Humoren gjør stemningen upåklagelig, og tullekommentarene som denne er alltid etterfulgt av utførlige forklaringer som bekrefter sommelierens brede kunnskap om vin.
Allerede de to første hvitvinene i rekken er en øyeåpner. Plutselig innser du at vin av den samme druetypen, Sauvignon Blanc, smaker helt annerledes når den kommer fra New Zealand sammenlignet med den franske varianten. Vi får vite at dette blant annet har med værforholdene og modningen av druene å gjøre. Frankrike er kjøligere med mindre soleksponering, og resulterer dermed i syrligere vin.
Mens vi lukter på og slurper i oss de nydelige vinene, får vi stadig vekk noen gode tips til hvilke retter vinene ville passet til. Det blir fort liv i gruppen når vi skal gjette oss frem til hvor mange prosent alkohol det er i de respektive vinene, som byr på noen overraskelser.
Vi fortsetter å kose oss med rødviner av grenache-druen fra henholdsvis Spania og Frankrike, før vinsmakingen avsluttes med en søt, men imponerende velbalansert rosé-/dessertvin (Auslese) fra Tyskland. Flere av oss i selskapet blir enige om kveldens favorittviner; Newzealandske, friske Wild Rock Elevation Sauvignon Blanc (2019) både lukter og smaker himmelsk, og av rødvinene er det den franske Château de Sègriés Lirac som tar kaka.
Ble du sugen på å oppleve vinsmakingen på egen hånd, eller gi den bort i gave? Opplevelsen vi deltok på koster 695kr per person, og kan kan bookes her. Skål!
[Denne opplevelsen har vi fått av Truestory.no, men sto fritt til å skrive om konseptet.]