Livid: Gir jeansen et nytt liv

IMG-1207.jpg

Av Astrid Stenvold / Foto: Livid

I 2017 åpnet Livid i Oslo, et konsept som allerede hadde hatt stor suksess i Trondheim i syv år. Livid er et norsk klesmerke inspirert av en tid da kvalitet, lokal handel og det å ta vare på egne plagg hadde en betydning. Klærne er inspirert av japansk finesse og de klassiske silhuettene man finner i moderne skandinavisk design.

Vi tok en prat med Johanne Thrana Tindstad som jobber i den nyåpnede butikken, og hun forteller om stor suksess.

– Det har gått over all forventning, og etter hvert så vi behovet for å differensiere vintagekonseptet vårt fra Livid som varemerke. Derfor åpnet vi vår tredje butikk i Livid-universet, altså PAST på Grünerløkka denne sommeren. Konseptet har nytt stor suksess siden vi lanserte gjenbruk som en sentral del av våre butikker i 2015. Vi merker at folk er klare for noe nytt og et slikt konsept er midt i blinken for perioden vi er og for Grünerløkka som område, sier hun.

Gratis reparasjon

I Livid og PAST er de opptatte av kvalitet, holdbarhet, håndverk, gjennomsiktighet i alle ledd og å være bevisst verdien i det man eier. Thrana Tindstad forteller om grunnen til at de ønsket å fokusere på gjenbruk.

– Å produsere klær er ikke bærekraftig, men det er bærekraftig å dra nytte av det som allerede er produsert og gi dette nytt liv. Derfor har vi i butikken vår i Trondheim og i Prinsens gate siden 2015 hatt en gjenbruksavdeling, samt åpnet vi PAST på Grünerløkka som er et rendyrket gjenbrukskonsept. Samtidig er det også forebyggende for miljøet å kjøpe produkter som varer og samtidig ta vare på det man allerede har kjøpt.

En stor del av Livid og PAST er derfor også fabrikkene deres der de reparerer klær. Kjøper du bukser hos Livid får du en gratis førstegangsreparasjon slik at du kan ha buksa di lengst mulig. Det er kompetente håndverkere og skreddere som reparerer massevis av jeans hver dag.

– I PAST har vi også en fabrikk som i løpet av denne måneden skal opp å gå. Vi starter her med å reparere klær kjøpt hos oss, men ønsker gjerne å utvide dette i fremtiden om vi ser muligheten for det, forteller Thrana Tindstad.

Enkelt å handle vintage

Hos PAST og Livid verdsetter de servicenivå og elsker å dele kunnskap om produktene sine. Trenger du en Levis Vintage har de et bredt utvalg, blant annet en hel vegg med masse jeans. De ønsker at vintage skal være lett tilgjengelig for folk.

– PAST er inspirert av og handler om å ta vare på og lære av det gode, gamle og nostalgiske ved fortiden, men bygget i en moderne og relevant estetikk med fokus på det gode ved fremtiden. Vi synes det skal være enkelt å handle brukt og vintage, og ønsker å finne de gamle varene som fortsatt kan leve et langt liv.

Thrana Tindstad forteller videre at det er viktig å være fremadrettet og fokusert på hva som kan gjøres bedre, både for seg selv og for verdenssamfunnet.

– Utslippene må ned og klesindustrien er dessverre en klimaversting når det kommer til dette. Akkurat derfor er det viktig å være bevisst når man handler, kjøpe varer av god kvalitet og ta vare på det man har. Men vi mener også det er bedriftenes ansvar å være fremadrettet og å ta ansvar for å gjøre samfunnet bedre. 

Dette bidrar også Livid og PAST til ved å vise gjennomsiktighet overfor kunden.

– I 2017 åpnet vi verdikjeden vår der man kan spore hvordan og hvor våre produkter er produsert, fra bomullsåkeren til ferdig produkt. Vi jobber hele tiden med å skape en sterkere relasjon mellom produkt og pris, og gi kundene våre et bedre innsyn i hvor kompleks reisen til et produkt er fra start til slutt.

📍Livid: Prinsens gate 3B
📍PAST: Markveien 54