Villa Stenersen: En ikonisk funkisbolig i Oslo

Villa Stenersens fasade gir et hint om at her finnes det mer spennende å få se.

Tekst og foto: Ellen Hellebust

Midt i et boligstrøk på Vinderen ligger funkisboligen som regnes som et av Norges beste eksempler på funksjonalistisk arkitektur.

Boligen ble fredet i 2012 av Riksantikvaren, og tilhører idag Nasjonalmuseet. Heldigvis for oss! For boligen er nemlig åpen for publikum og vi har såklart tatt turen innom funkisvillaen.

 

Arne Korsmo og Familien Stenersen

Villa Stenersen sto ferdig i 1939 og er tegnet av Arne Korsmo, best kjent som en av modernismens store arkitekter her i Norge. Villaen tilhører stilarten funksjonalisme, som innenfor arkitektur ofte forbindes med fokus på boligens bruk og funksjonelle materialer, rette linjer og luftige rom.

Også deler av innredningen er tegnet av Korsmo, deriblant en knæsj gul bar! Korsmos dristige fargevalg er å finne i flere deler av boligen.

Huset ble tegnet til familien Stenersen bestående av Annie og Rolf, hvorpå sistnevnte i sin tid var en kjent kulturpersonlighet i Oslo. I tillegg til å være familien Stenersens enebolig, har villaen vært statsministerbolig, barnehjem for barn av tyske fedre og norske mødre under andre verdenskrig, og et utstillingslokale for Stenersens store kunstsamling. I dag står boligen åpen for oss osloboere og arkitekturinteresserte turister fra hele verden.

Her er det tre etasjer med hagestue, bibliotek, hovedstue, soverom, bad, og en terrasse med nydelig utsikt over Oslo. Hagen er fylt av epletrær og er derfor perfekt å besøke nå på høsten. Vi satt i hvertfall igjen med en ganske original kulturopplevelse! 

Gratis inngang og omvisning

Vi fikk omvisning av dyktige Peder Valle, samlingsmedarbeider i design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet. «Det er mange grunner til at denne boligen er enestående» forklarte  Peder, og delte historien om Villa Stenersen og boligens planløsning. Omvisningen var svært engasjerende, selv for undertegnede som ellers vet lite om arkitektur. 

Villa Stenersen holder gratis inngang, men er kun åpent søndager fra kl. 12 til 16. Det holdes også omvisning av boligen klokken 13 og 14. For å komme deg hit kan du ta t-banen til Vinderen (1 mot Frognerseteren), eller til Borgen (2 Østerås eller 3 Kolsås). Herfra er det knappe ti min fra begge stasjoner. 

Psst! Dersom du er interessert i å utforske andre ikoniske boliger i Norge og Skandinavia kan du sjekke ut Iconichouses.org.

📍Tuengen Allé 10C