Vårens boktips

IMG_4418.jpg

Av Astrid Stenvold

Det går mot varmere dager, og været i Oslo er ikke til å klage på for tiden. Flere og flere beveger seg ut, og det er ingen tvil om at marka har blitt et hvile- og fristed for mange denne våren. Enten om du tilbringer tiden ute i marka eller på terrassen, kan det være godt å drømme seg bort i noen gode bøker.  Selv hjemmefra kan du oppleve mer av Oslo. Mange liker å slappe av med en god bok, og det finnes haugevis av romaner der handlingen er lagt til byen.

Å lese romaner der Oslo spiller en større eller mindre rolle er en annerledes måte å bli bedre kjent med byen. Gjennom bøkene kan du bli inspirert til å sjekke ut nye bydeler, områder eller spesifikke gater. Kjenner du Oslo godt fra før av, kan selve leseropplevelsen bli bedre ved at du lettere identifiserer deg og klarer å plassere handlingen i omgivelsene. Kanskje vekkes egne minner til live når du mentalt beveger deg gjennom byen?

Digitalt bibliotek

Dersom du har lånekort på Deichmanske kan vi anbefale å laste ned applikasjonen Allbok. På Allbok kan du låne e-lydbøker og e-bøker helt gratis. Velg mellom tusenvis av gode bøker, og nyt lesingen eller lyttingen når og hvor som helst.

Vanligvis må man innom et bibliotek for å få registrert deg og få lånekort dersom du ikke har det allerede. Siden bibliotekene nå er stengt kan du gjøre det på nettet, og prosessen er veldig enkel. Andre alternativer er applikasjoner som Storytel og Fabel, men her må du ha et abonnement for å høre på lydbøker.

Tre boktips

Byens spor av Lars Saabye Christensen. Byens spor er den første boken i en triologi som skildrer livet i Oslo vest etter krigen, familieliv og miljøet fra slutten av førtitallet til begynnelsen av femtitallet. Vi møter en liten familie på tre og personer i lokalmiljøet rundt Fagerborg, Majorstuen og Frogner. Hør lyden av Oslo, se gatene som binder den sammen og se menneskene som bor i dem.

Skyskraperengler av Tove Nilsen. I Skyskraperenglene følger vi tre 11-åringer som vokser opp på Bøler på 60-tallet. Boken er en barndomsskildring av hvordan der er å vokse opp i drabantbyen Bøler, der forfatteren selv ble oppvokst. Vi møter alle slags mulige familieforhold, og de som bor her er med på å skape en historie om det å bo så tett på hverandre i blokkleiligheter, men samtidig ute på landet. Det var nytt for folk i Norge på denne tiden, og Nilsen beskriver dette miljøet med både varme og humor.

Halvbroren av Lars Saabye Christensen. I denne boken følger vi en spennende familie som bor i en leilighet i Kirkeveien i Oslo. Den handler i hovedsak om Barnum og hans halvbror Fred, og deres vidt forskjellige oppvekst. Fred bærer på en stor og tung hemmelighet og lever dermed i taushet, mens Barnum stadig går på pinefulle nederlag. Nok en gang skildrer Christensen miljøet og byen på en måte som gjør at man selv føler at man vandrer rundt i gatene rundt Majorstuen. Boken er også filmatisert på godt vis, og kan ses på Viaplay og Netflix.

På utkikk etter mer lesestoff? Les om flere Oslobøker her!