Fiskebåtene på Rådhusbrygga

reker-akerbrygge.jpg

Av Christoffer Boganes Vadla

Visste du at du kan kjøpe helt fersk fisk og reker fra lokale fiskere på Rådhuskaia? De populære fiskebåtene tiltrekker seg vanligvis en god blanding av faste kunder og nysgjerrige turister, og det er ofte kø allerede når det åpner. 

– Fra klokken syv om morgenen er det full action her. Vil man være helt sikker på å få fersk fisk, bør man være her ved åpningstid, forteller Carl Philip Rasmussen på fiskebåten Fjordgutt.

– Dette er de absolutt beste rekene du får tak i. Skal du ha dem ferskere må du fiske dem selv, sier fiskeren som har vært i yrket siden han var 13 år gammel.

Hvis du ikke har mulighet til å være der tidlig på morgenen, finnes det en Facebook-side der fiskebåtene rapporterer inn dagens fangst. Der kan du også kan kontakte fiskebåtene og reservere reker til senere på dagen. 

– Da ligger vi stort sett inne fra klokka syv til klokka 17, så slipper kundene å stresse ned til byen forgjeves.
 

Bærekraftig fiske

Du kan også kjøpe fersk fisk som er bifangst fra trålen. Utvalget varierer fra dag til dag, men vanligvis er det en kombinasjon av rokke, sypike, øyepål, knurr, gapeflyndre, rødspette, slettvar, lyr sei og kolje. Å selge bifangst er en fin måte å drive bærekraftig fiske, fordi alle ressursene blir utnyttet og ingen deler av fangsten går til spille.  

Fjordgutt er én av fire fiskebåter som selger fisk og skalldyr ved Rådhuskaia. Alle de fire båtene har lokal forankring i indre Oslofjord, og det er en gammel tradisjon de fire båtene viderefører.

– Det har vært solgt fisk over kaia her i over 2000 år, avslutter Carl Philip Rasmussen.