Vadio: Portugisisk sjel på Frogner
Portugisisk tradisjon med en vri blir servert på Vadio i Oslo.
Tekst & foto: Mari F. Karlsen
Et lite stykke Portugal har flyttet inn på Frogner. Bak den nyåpnede restauranten Vadio står Nud Dudhia, mannen bak Little Wolf, Pao og Dougs. Nå inviterer han oss inn i en verden av varme tradisjoner og portugisisk mat på moderne vis.
Vadio betyr vagabond, en som vandrer og lar seg inspirere av verden, noe restauranten er tydelig preget av. Restauranten er nemlig skapt av tre bestevenner som har jobbet på noen av verdens beste kjøkken, reist rundt og samlet det beste av portugisiske tradisjoner. Dette er et nyskapende og lekent konsept som virkelig er verdt turen!
Portugisisk tradisjon med personlighet
Fra første stund merker man at dette er et sted med tydelig visjon. Da vi ankom ble vi møtt av Nud Dudhia selv, som stod stolt i åpningen. Han fortalte om tradisjonene bak rettene, og hvordan inspirasjonen er hentet fra bestemødre, gatekjøkken og små spisesteder rundt om i Portugal. Alt på menyen er laget på huset, og Nud beskriver maten som “klassisk portugisisk med egen identitet”. Det er jordnært, men raffinert og veldig “Nud”.
Denne kvelden utforsket vi A La Carte menyen, men om du vil ha en hel portugisisk aften satt sammen for deg, kan du gå for Set Menyen (650 kroner per person).
En smak av Portugal, med nye favoritter
Vi startet kvelden med noe å drikke: en frisk Grapefruit soda (59 kroner) og et glass Geographic Loureiro (140 kroner), en portugisisk hvitvin som løftet rettene på elegant vis.
Til forrett fikk vi anbefalt tre retter fra den øverste delen av menyen. Først ut var Vadio Bread Service (55 kr per person), hjemmelaget maisbrød og surdeigsbrød servert med pisket pork fat med paprika, oliven og olivenolje. Vi ble fortalt at i Portugal ble svinefett brukt i stedet for smør, da man hadde dårlig råd. Et klassisk eksempel på hvordan Vadio viderefører tradisjoner på en moderne og smakfull måte.
Videre gikk vi for en Salgadinho (79 kroner), en tradisjonell portugisisk, halvmåneformet pork rissole med dijonnaise. Denne var sprø, saftig og fin som en liten start på kvelden.
Grønnsaker som stjeler showet
Hovedrettene bød på to solide høydepunkter. Øynene våre falt umiddelbart på Couve-flor com molho francesinha (199 kroner), en grillet blomkål med fermentert paprika og en rik tomatsaus inspirert av den franske croque monsieur. Her fikk grønnsakene hovedrollen, og var både friskt og intenst på smak.
Deretter kom Frango Piri-Piri (299 kroner), grillet kylling på klassisk portugisisk vis, servert med en liten flaske piri piri-olje ved siden av. Å dryppe den over kyllingen ga en ekstra dimensjon og et hint av lekenhet til måltidet.
Som tilbehør bestilte vi Fritas com Aioli (69 kroner) og Salad (79 kroner) med tomat, agurk, løk og en lett gazpacho vinaigrette. To friske sideretter som balanserte rettene.
Et sted med varme og sjel
Hos Vadio handler opplevelsen om detaljer. Fra Berlioz på høyttalerne til kalkmaling på veggene som gir en rustikk og moderne stemning i rommet. Det er sitteplasser både oppe og nede i kjelleren, og besøket her føles gjennomført uten å bli stivt.
Vadio er en restaurant med røtter i Portugal, men med friheten og kreativiteten til en ekte vagabond. Her møter tradisjon personlighet, og resultatet er et sted som føles både nytt og tidløst.
Åpningstider:
Tirsdag - søndag: 17 - 21.30