Uteklatring i Oslo
Av Astrid Stenvold / Foto: Bjørnar Brende Smestad
Klatring er en morsom aktivitet som utfordrer både fysikken og utholdenheten din. Og kanskje høydeskrekken din? Oslo-området byr på et hav av muligheter hvis du ønsker å klatre ute, men det kan kreve litt planlegging.
Vi vil prøve å hjelpe deg litt på veien med noen tips. Det beste med klatring er at det er gøy, og god trening. Man blir sliten, men man merker ikke at man trener på samme måte som man gjør hvis man for eksempel løper eller trener styrke.
Her kan du klatre i Oslo
Det finnes flere steder du kan klatre. Utvalget for buldring, altså klatring uten sikring på lavere vegger, er bredt, og det finnes klatreruter for alle i forskjellige vanskelighetsgrader. Det finnes også boltede ruter der du kan klatre med tau og sikring. Skal du klatre med tau må du ha med noen som kan sikre deg, altså noen som har topptaukurs eller brattkort.
Her er noen av stedene du kan klatre i Oslo og omegn:
Hauktjern. Feltet ligger i Østmarka, ikke langt unna sentrum, og er det største feltet med boltring i området med 137 ruter. Her kan du både buldre og klatre med tau. Det er stor forskjell på høydemetre, men mange av rutene er teknisk vanskelige og krever presist fotarbeid.
📍Hauktjern
Hellerud. På kanten av Østmarka, mellom Tveita og Oppsal, finner du tradisjonell klatring på sva, vertikal og noe overhengende vegg. Det er totalt 36 ruter du kan klatre her, og du finner noe for alle - alt fra barn og nybegynnere til voksne og erfarne klatrere. Du kan både buldre og klatre i boltede ruter med tau.
📍Hellerud
Skådalen. Dette klatrefeltet ligger mellom Bogstadvannet og Maridalsvannet med innkjøring fra Frognerseteren. Skådalen er en av Oslos eldste klatrefelt med 12 klatreruter, hvorav elleve er boltede ruter.
📍Skådalen
Grefsenkollen. I Lillomarka finner du klatrefeltet ved Grefsenkollen. Det er et ganske lite felt, men det kan også være litt krevende. På grunn av mye løs stein er det påbudt med hjelm (men vi anbefaler alle å ha hjelm uansett hvor du klatrer). Fra Grefsenkollen er det en fantastisk utsikt utover både byen og Oslofjorden, og gjør klatreopplevelsen litt ekstra spesiell.
📍Grefsenkollen
Løkenhavna på Kolsås. Her finner du 26 ruter hvorav alle er boltede ruter. Du trenger med andre ord tau for å klatre her. Feltet består av store grep, men feltet er bratt og har flere overheng. Det finnes også andre ruter i nærheten av Kolsås, som for eksempel Nedre Sydstup med 37 ruter.
📍Løkenhavna på Kolsås
Hammern. Omtrent en halvtimes kjøretur fra Oslo og rett sør for Lørenfallet sentrum, finner du Hammern. Klatrefeltet byr på 40 ruter, og feltet har utsikt over Norges lengste elv, Glomma. De fleste rutene klatres med bolt, men det finnes også et par naturlige ruter hvor du kan buldre. Rutene er varierte, og her kan du både klatre i enkle vegger og i bratte heng.
📍Hammern
Utsikten. I Gjerdrum finner du Utsikten klatrefelt. Det er etablert 17 boltede ruter her. Rundt halvparten er vertikalt, og resten er bratt. Fjellet er fingersnilt og har store tak.
📍Utsikten
Nybegynner?
Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å ta et kurs eller lese seg opp i forkant. Det er flere forholdsregler som må tas, for det kan være skummelt å klatre. Først og fremst er det viktig å være kjent med klatreveggen. Ikke begi deg ut på den høyeste veggen på din første tur. Et tips er å ta med seg en som har klatrer litt før, eller en som er kjent med området. I tillegg vil vi minne om at det kan være lurt med hjelp noen steder, spesielt hvis du skal klatre i tau på høye vegger. Ha også fjellvettreglene i bakhodet; Det kan være lurt å planlegge ut fra værmeldingen. Klatrevegger kan bli glatte hvis det regner mye.
Vi vil også tipse om Facebook-gruppa Happy Climbers som er fin for deg dersom du ønsker å ha noen å klatre med!
Les mer om klatring og klatrekurs her.