Dine-in på Frogner kino

Foto: Matias Armand Jordal

Foto: Matias Armand Jordal

Av Jeanette Susann Martinsen

I dag er det høstjevndøgn, og dermed offisielt høst! Trenger du en god unnskyldning til å gjemme deg bort fra det kalde høstværet? I år kan du innlede høsten sittende i en koselig kinosal med en stjernehimmel over deg, og drømme deg bort med bobler i glasset mens du mumser i deg høykvalitetstapas i godt selskap. Ja, du leste riktig! Tapas og vin tilbys som del av dine-in pakken hos nylig gjenåpnede Frogner kino. Mer av Oslo har besøkt denne tradisjonsrike kinoen, som siden oktober i fjor er nyoppusset og tilbake i sin fulle prakt fra 1920-tallet.

Flere kulturopplevelser på ett sted

På Frogner kino kan du oppleve mye unikt: Her vises både premierer på nye filmer i en intim setting, og vintagefilmer slik de var ment til å oppleves for flere tiår siden: på det store lerretet. Ta turen innom for å se gamle stumfilmer med livemusikk, eller bli kjent med nye artister på kinoens artistkvelder, som kombinerer konsert med filmvisning. Vil du slå av en lengre prat med følgesvennen din, er det tilrettelagt for at dere kan møtes på Frogner kino noen timer før filmen starter, eller bli igjen etter visningen. På kinoens kafé og bar Punchebollen kan du nemlig nyte både tapas og gode bake- og drikkevarer.

– Målet vårt er at du skal kunne gå ut en kveld og få både underholdning, god mat, og kunne kose deg med god drikke uten å måtte gå til sentrum, forteller programansvarlig Matias Armand Jordal.

En kino med sjel

Frogner kino ble bygget i 1926 som den eneste atmosfæriske kinoen i hele Norge, inspirert av datidens store USA-trend der kinobesøket skulle være en ekstraordinær opplevelse. Taket med påmalte stjerner vekker fremdeles følelsen av at man sitter i en bakgård med en himmel full av stjerner over seg. 

De eldre generasjonene av Osloborgere har nok flere gode minner fra tiden de pleide å besøke gamle Frogner kino: Kanskje nynnet de på Jens Book-Jenssens klassiker «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy allé» mens de ruslet ned gaten av samme navn med sommerfugler i magen, på vei mot Frogner kino i Frognerveien 30. Vi er heldige som flere tiår senere kan gå inn i de samme lokalene som generasjonen til våre foreldre eller besteforeldre vanket på, for å se noen av deres gamle yndlingsfilmer på den samme kinoen.

Teamet bak Frogner kino, bestående av folk med kjærlighet for og erfaring fra kulturlivet, jobber flittig med å sikre rettigheter til gamle klassikere. Slik får vi som ikke fikk oppleve Marilyn Monroe, Casablanca eller White Christmas på det store lerretet, reist tilbake i tid fra 2020.

– Første gangen jeg så Casablanca var på en 13-tommers laptop, men det var først da jeg fikk se den på kino at jeg virkelig skjønte hvor vakker Ingrid Bergman var. Det var en helt annen opplevelse, sier kinosjef Tove Kampestuen med entusiasme i stemmen.

Det er verdt å nevne at det også vises nyere filmer her, og snart kan vi glede oss til husets egenproduserte popcorn, som kommer før jul!

Filmkvelder med livemusikk og artister

Er du noen ganger usikker på om du skal gå på konsert, bar eller kino i helgen? Hos Frogner kino slipper du å velge. Her kan du oppleve unike artistkvelder innledet av en intimkonsert på ca. 40 minutter, for så å se en film som artisten har valgt ut selv med bakgrunn i sitt spesielle forhold til filmen.

Orkestergraven, som før i tiden bestod av et orkester som akkompagnerte stumfilmene, skal brukes igjen – nesten 100 år senere! Frogner kino vil snart sette i gang med å vise alle de bevarte norske stumfilmene på det originale Akropolis-inspirerte lerretet malt av Axel Revold. Dette vil bli et unikt månedlig arrangement der ulike artister får spilt nyskrevet musikk live til de respektive visningene.

Rimelig kvalitetstapas for to

For 350 kr får du nå til de fleste filmvisningene bestilt tapastallerken til to personer med to glass vin, satt sammen av utvalgte italienske ingredienser: Pecorino Val D’Orcia, gorgonzola, parmaskinke og salami, samt oliven og fersk focaccia. Tapastallerkenen bestiller du sammen med kinobilletten på nettsiden til Frogner kino (150 kr for voksenbillett / 120 kr for barnebillett). Et lite tips: Nettsalget stenger ett døgn før, så det kan lønne seg å sende en e-post til Frogner kino hvis du skulle være for sent ute med å bestille dine-in menyen til filmen.

Vil du spare litt penger på kinobillettene, kan du for 600 kr kjøpe et klippekort med fem klipp til prisen av fire voksenbilletter (femte klipp er gratis).

Halloween og jul på Frogner kino

Kinosjefen lover at kinoen vil pyntes til både Halloween og jul, og frister med en rekke overraskelsesaktiviteter til Halloween. I førjulstiden får vi oppleve gamle klassikere som Fanny og Alexander, storfavoritten Love Actually og 50-tallets juleklassiker White Christmas på det store lerretet. Den 1. desember vil julegranen tennes sammen med et utvalg kjente artister, og sjansen er stor for at tapastallerkenen blir byttet ut med spekemat. I og med at Frogner kino fokuserer stort på helhetsopplevelsen og atmosfæren, og fortsatt befinner seg i en kreativ utviklingsfase, er det mye nytt å glede seg til! Her gjelder det bare å lene seg tilbake og følge med.

Kinosjef Tove Kampestuen og programansvarlig Matias Armand Jordal ønsker deg velkommen til en kinoopplevelse av de sjeldne.