Ullevål Hageby

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Ullevål Hageby er oslos største hageby og har en arkitektur ulik noe annet sted i byen. Nabolaget er en ordentlig perle i Oslo, som nesten byr på litt Harry Potter-stemning. For hagebyen er sterkt inspirert av engelsk arkitektur, og er noe helt for seg selv.

Unik arkitektur

Utbyggingen av det vi i dag kjenner til som Ullevål Hageby skjedde på starten av 1900-tallet. I 1922 sto 119 bygninger klare, designet av arkitekt Oscar Hoff. Her ble det laget både villaer og leiligheter. Hans design har gitt oss en engelskinspirert hageby der de fleste bygg er laget av mur, noe som ikke er så tradisjonelt i Norge. Hagebyen har som navnet tilsier - store hager. Det skulle egentlig være en plass for Oslo-beboere som ønsket mer plass, men samtidig ville bo nære byen. Nå har det blitt et av Oslos dyreste nabolag og det er lang venteliste og kamp om disse unike boligene! 

Men om du ikke har råd til å komme inn på boligmarkedet her, er det fortsatt et fint sted å ta en tur og se på den utrolig fascinerende arkitekturen.

Damplassen

I midten av hagebyen ligger Damplassen, med noen butikker og spisesteder. Her finner du blant annet en spesial-matbutikk med fine og ferske matvarer. I denne kolonialen er det mye som frister!

På andre siden av plassen ligger en blomsterhandel og en klesbutikk. Ved siden av disse ligger Åpent Bakeri Damplassen med masse ferske bakevarer og det du kunne ønske deg av kaffe, og Loftushus Samvirkelag for de som vil ha pizza. Dette er altså sentrum for næring i denne hagebyen. En flott plass å spasere rundt, beundre arkitekturen, og titte i de lokale små butikkene med en kaffe to-go!

Hvordan finne frem

Om du vil ta søndagsturen hit, kan du komme deg hit på flere måter. Hagebyen ligger mellom Blindern og Ullevål stadion, i bydel Nordre Aker. Om du vil benytte deg av kollektivtransport er det bare å få på deg munnbindet og ta trikk 17/18 til John Collets plass, så følge hovedveien som går igjennom hagebyen og mot Damplassen. Om du vil benytte deg av T-banen er nærmeste stopp Ullevål stadion. Da kommer du fra motsatt side og kan bevege deg nedover i hagebyen. Det er mange sidegater å gå i her, men pass på å holde deg utenfor folks eiendom. Man kan se seg rundt, og du vil nok se skilt mot Damplassen og butikkene langs hovedveien, når de har åpent.

Psst! Her har de noen av byens fineste gatenavn, som blant annet Eventyrveien. Det lille ekstra som kan være gøy å følge med på!

📍Damplassen