#støttlokalt: Döner Bros

💜 #støttlokalt i betalt samarbeid med Wolt
Vi har beveget oss inn i en ny periode med nedstengning, og det går hardt ut over serveringssteder i byen vår. Flere jobber hardt for å unngå konkurs, så nå ønsker vi å sette enda mer fokus på dette fremover. Vennligst ikke glem å fortsette å handle fra alle dine favorittrestauranter og –spisesteder.


D%C3%B6nerBros_Osterhausgate_Nov20_JeanetteSusann_10.jpg

Av Jeanette Susann Martinsen

De fleste av oss som har besøkt Berlin, har fått med seg tyskernes renommerte versjon av kebab. Berliner-döneren med masse saftig kjøtt og tradisjonelt tilbehør som kål (eller Kraut på tysk) i sprøstekt pitabrød, er i en klasse for seg selv. Nå kan også vi som befinner oss i Oslo, nyte döner-kebab i verdensklasse, og det i den stiligste «kebabsjappa» du kan tenke deg. I april i år klarte nemlig en gruppe av kebabglade globetrottere å trosse pandemien, og åpnet ambisiøst dørene til Oslos første döner-restaurant à la Berlin.

Folk fortjener å få spise god kebab et sted hvor de synes det ser fresht ut.

DATE-VENNLIG KEBAB I HIPPE OG FRESHE LOKALER

Idet vi entrer sentrale Döner Bros, lokalisert rett rundt hjørnet av Torggata, er det vanskelig å tro at vi har kommet til et kebabsted. Lokalet er moderne med et hipt og ungdommelig preg, god plass, og behagelige, grønne sofaer som gir liv til de elegante tremøblene. Over bordene i ett av lokalets hjørner henger det bilder av basketballstjerner og musikklegender som Tupac, Beatles og Queen, mens bassen i høyttaleren vibrerer i takt med god, gammel 90-talls hiphop. Her er det fort gjort å komme i vors-stemning: Så snart vi får høre at de har den tsjekkiske pilsnerpioneren Pilsner Urquell på fat, gjør vi oss klare for en kebabmiddag av de sjeldne.

Den hyggelige ansatte bak baren ønsker oss velkommen med en nøyaktig presentasjon av den imponerende kebabmenyen via en rekke flotte bilder på en iPad. Her kan du velge og vrake mellom tre typer pommes frites, og kebab/döner i alle mulige varianter: alt fra den noe enklere Berliner-döneren, til såkalt Torggata Cheesesteak (inspirert av Philadelphia Cheesesteak), Lebanese med pommes frites i brødet, veganske Nix Meat Vegan, og til og med en italiensk döner toppet med parmesanost. Dessuten har de ukentlige «Weekend Specials» med unike smakskombinasjoner som trøffel-döner og – tro det eller ei – mac and cheese-döner!

Sugne etter ekte Berliner-stemning, gikk vi for hver vår berlinske «klassiker» fra menyen, Berliner döner, til under hundrelappen. Vi delte også på en porsjon nydelig sprøe Loaded Fries med smeltet cheddarost- og jalapeñosaus, jalapeños, sprøstekt løk og vårløk. Nam! Döner-porsjonene er generøse med en flott mengde uvanlig lange, saftige og godt grillede kjøttbiter bestående av rent (81%), kvernet norsk storfekjøtt. Den milde og gode dressingen overstyrer ikke kjøttsmaken, og rødkålen gir kebaben både farge og en frisk smak.

Maten kommer fint servert på brett med vedlagt gaffel, og kombinert med det sympatiske lokalet med øl, vin og bobler på menyen, kan denne ellers sølete middagen bli overraskende date-vennlig! Men det er først når vi klarer å få et godt håndgrep på den mektige döneren, og kan droppe gaffelen til fordel for en munnfull av det sprøstekte döner-brødet fullt av godsaker, at vi kort glemmer at vi befinner oss i Oslo, og ikke Berlin. Her snakker vi kvalitet hele veien, og god atmosfære i tråd med husets motto “Döner, fries & good vibes”.

NOE ANNET ENN KEBABEN DU ER VANT TIL

Men hva er egentlig en Berliner-döner? Vi ble nysgjerrige på å høre mer om tanken bak Döner Bros, og tok derfor en prat med en av gründerne: den halvt kurdiske og halvt islandske produktsjefen Alan. Mens kebab er en kjent rett av grillet kjøtt, er döner en type kebab hvor kjøttet tilberedes ved å ta noen runder på en såkalt loddrett rotisserie. Alan forklarer at siden matkulturen ofte beveger seg sammen med mennesker, har også döneren havnet i Europa via migranter. Det ryktes at döner-kebaben ble en suksess i Tyskland takket være en tyrkisk gjestearbeider som introduserte den som fast food på 1970-tallet. Likevel smaker kebab forskjellig fra sted til sted, avhengig av hvem som har tatt med seg kebaben inn i landet. Det viser seg at den “norske kebaben” vi er vant til, er en helt annerledes kebab enn andre steder i verden.

– I Sverige, for eksempel, er kebabkulturen påvirket av Midtøsten og de kurdiske immigrantene; i Libanon og Syria er det populært med shawarma, og i Tyrkia får du döner laget av filetstykker eller egenkvernet kjøtt, forteller Alan. – På Döner Bros bruker vi kvernet storfekjøtt fordi vi synes det smaker best, og det er også det du får i Tyskland.

Det spiller ingen rolle hvem du er: Så lenge du er en av oss, er du en «bro»

NOSTALGI OG KOMPETANSE BAK EN SPENNENDE MENY

Konseptet startet Alan sammen med fetteren og barndomskameraten sin, som alle har et nostalgisk forhold til Berliner-döneren. Med familie både i Sverige og Tyskland, hvorav noen av familiemedlemmene til og med jobber med döner i Tyskland, snakket fetterne i utgangspunktet om hvordan de savnet å kunne ta seg en ekte döner hjemme i Norge. Med unike Döner Bros har döner-entusiastene klart å tilføre Oslos matscene et moderne og instavennlig kebabsted.

– Vi som startet Döner Bros synes folk fortjener å få spise god kebab et sted hvor de synes det ser fresht ut. Derfor har vi bevisst bygd inn et eget kjøkken for å unngå fettlukter i lokalet, samtidig som vi er veldig nøye med renhold. På kjøkkenet har vi en erfaren tyrkisk kokk som har jobbet med kebab i Tyrkia, og i tillegg til berliner-döneren, har vi også fire andre kebabvarianter på menyen som du ikke finner noe annet sted i Oslo. Vi spiller det vi synes er kul musikk, og har et stort fokus på våre ansatte som består av unge og positive folk. Uansett hvor våre ansatte kommer fra – så lenge de har utstråling, og er positive og hardtarbeidende, vil vi ha de med oss.

«HAVE A SEAT AND ENJOY YOUR MEAL, BRO»

Den ungdommelige tonen hos Döner Bros og praten med Alan viser at det å være inkluderende er veldig viktig for gutta bak konseptet. Navnet på spisestedet, bildene på veggene, og til og med sitatet på papiret som følger med matbrettet, understreker tanken om at alle er velkomne her:

– Det er viktig for oss å få frem at selv om «bro» opprinnelig er en (engelskspråklig, red.anm.) forkortelse av ordet «bror» i hankjønn, bruker vi ordet som et slanguttrykk for absolutt alle som er med oss. Det spiller ingen rolle hvem du er og hvilken bakgrunn du har: Så lenge du er en av oss, er du en «bro», konkluderer Alan med.

Döner Bros holder åpent hver dag, sju dager i uken fra kl. 15-21, og helt til kl. 03 på fredager og lørdager! Dobbeltsjekk gjerne åpningstidene nå i pandemitider.

Psst! Med rabattkoden “MERAVOSLO” får du 100,- avslag på din første hjemlevering med Wolt.

📍Osterhaus’ gate 12