Celeq konditori

[Stengt permanent]

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen / Video & foto: Gabriel Viola

På et hjørne i Thereses gate finner du nå franske bakverk og søtsaker hver søndag. Det nye pop-up konditoriet i lokalene til L’ardoise, Celeq - er fylt med fransk identitet. 

Sammen med sin venn Pierre har franske Quentin drevet restauranten L’ardoise på Bislett siden 2015. Her har det vært både matservering og konditori, men i høst måtte de stenge som så mange andre. Etter to måneder ble hverdagen for kjedelig for franskmannen, så han startet det vi nå kjenner som Celeq. Det har resultert i en helt ny pop-up med franske bakerverk hver søndag, til glede for både nye og gamle kunder. 

Éclairs

Det oser av fransk identitet med en gang du kommer inn i lokalene. Disken er fylt deretter med franske søtsaker og bakevarer. Når vi ankommer pop-up’en har Quentin allerede vært her siden klokken fire på morgenen for å sikre ferske bakeverk. På anlegget spilles franske klassikere og han fyller opp disken med dagens spesial.

Det er den franske klassikeren Éclairs som er i fokus denne søndagen. Med smaker som vanilje, pistasj, sjokolade eller kaffe, er dette et avlangt fylt bakverk toppet med en tynn sjokoladeplate. Det er tydelig at det er mange i området som er interessert i å få smake litt av det Quentin steller i stand. Han har rundt 30 bokser med forhåndsbestilte Éclairs inne på konditoriet. Men forhåndsbestillingene fylles også med flere søtsaker fra disken, som hjemmelagde makroner, canneles, croissanter og rochers.

Når de åpner klokken ni er de allerede utsolgt for de vanlige croissantene. Kundene er virkelig ivrige på å få tak i disse. Men i disken finner du også croissant med sjokolade, og verdens søteste mini-croissant med mandel.

Mini-Frankrike på Bislett

Quentin vil ikke sammenligne sitt konditori med de andre kafeene på Bislett, han vil heller dele litt av det han kaller “den franske magien” i Oslo. For han prøver ikke å være noe standard norsk kafe, og er opptatt av at Celeq skal gi noe annet til Thereses gate, med en klar identitet.

Nå har de åpent fra kl. 9-13 hver søndag. Planen fremover er å fortsette med pop-ups på søndager slik at folk kan ta turen innom. Han håper å kunne gjøre litt forskjellige temaer og slippe kreativiteten løs fremover. Blant annet kan han tenke seg å ha en ny pop-up basert på farge, en som er italiensk inspirert og en med makroner som tema. Han ser ubegrensede muligheter, og har har klare planer om å fortsette med pop-ups. 

Konditoren lager gjerne sine produkter til kunder også i ukedagene på bestilling, men søndag er altså dagen der du kan besøke pop-up’en.

Franske stamgjester

Franskmannen er veldig takknemlig for at han får jobbe og at folk kommer innom og prøver søtsakene han lager. I tillegg til fristende bakeverk lager han også noen veldig gode land-, valnøtt- og femkornbrød, om du er ute etter ferskt brød til søndagsfrokosten. Ikke bare kan du få tak i de her, men han leverer også fast bakverk til Lillo Kafe på Storo og Fransken Frogner.

Selv om de ikke har hatt åpent så mange søndager enda har Celeq allerede fått seg stamgjester. Flere av gjestene som kommer inn hilses på som gamle venner. Noen får til og med en liten ekstra gave fra konditoren, og kjæresten hjelper til bak kassen. Quentin tror at helt opp mot 50% av kundene hans er franske eller har en relasjon til Frankrike.

En gjest spør ivrig om de kan lage en salt rett de har hatt på pop-up før ved navn “Tarte fine”, og Quentin svarer raskt ja. Han lager gjerne det folk vil ha og gledes av slike tilbakemeldinger. Salte goder er derfor en del av denne ukens pop-up som har temaet “Tid for lunsj”.Her kan du også sikre deg noen lunsjretter, som blant annet “Tarte fine” med ansjos eller tomat, quiche med pulled beef eller med spinat og ost og mini løkterte.

Psst! Man kan bestille enten via deres Instagram og Facebook, eller ved å sende de en e-post. Forrige søndag ble det helt tomt!

📍Thereses gate 20B