Tid for hjemmesyssel

plantehjemme.jpeg

Av Celina Bergdahl

Vårrengjøring. Det bitre ordet ingen egentlig liker, har nå blitt en ypperlig anledning til å ta et avbrekk fra hjemmekontoret. Her har du noen proaktive tips som får hjemmet til å skinne og tiden til å gå.

Hemmelig ingrediens

Få oversikt over matskapet ditt! Med tidens tann hoper matlageret seg opp med tørrvarer, sauser og det som en gang var tiltenkt et herremåltid. Det er først når man begynner å grave seg gjennom halvfulle pakker med hvetemel og tagliatelle at man ser seg nødt til å innse alvoret innerst i skapet. Enda godt at mulighetene er like mange som matvarene, for her er det mange veier å gå. 

  1. Rent instinktivt vil jeg i første omgang anbefale å kvitte deg med alt som har grønn pels og prehistorisk utløpsdato.

  2. Planlegg middagene fremover basert på dine funn. Er du ekstra vågal kan du prøve å kombinere flest mulig av ingrediensene i én og samme rett. Sjekk ut myfridgefood.com som lar deg se hvilke retter du kan lage ut i fra gjenværende rester. 

  3. Stikkord: sorter, rydd, slutt fred! La OCD’en blomstre like vakkert som våren i det du sorterer krydderurtene alfabetisk og hermetikken etter fargenyanse. Det har virkelig ingenting å si, det bare føles godt. 

Din egen botaniske hage

Ikke bare er grønne planter flotte å dekorere leiligheten med, men de bidrar også til forbedret luftkvalitet! Eksotiske planter er dessuten det nærmeste du kommer den tropiske ferien du så deg nødt til å avbestille tidligere i mars - bare billigere. Om planten din har overvintret, har du desto bedre grunn til å gjennomføre disse grepene:

  1. Pott om! Grønne planter er litt som barn, de vokser i ett sett om du ikke følger med. Er potten dekket til randen i røtter når du løfter opp planten er det på høy tid å gi den et romsligere bosted. 

  2. Make it rain. Klart du skal vanne plantene dine kontinuerlig, men har du noensinne prøvd å gi de en real dusj? Skap ditt ideelle tropiske klima ved å plassere planten din i dusjen og gi den en god spyl med en snill, temperert stråle. La det minne om en mild skur i regnskogen. Grønne planter digger det!

  3. Plantenæring. Om du vil at planten din skal vokse seg stor og sterk, kan den nyte godt av en dose plantenæring i ny og ne. NB: ikke alle typer plantenæring er beregnet til alle typer planter og blomster, så her må man lese seg opp litt. 

Ut av skapet

Vi er inne i en ny årstid hvor vi veldig snart begynner å pakke bort vinterens stikkende ullgensere og gjøre plass til luftigere materialer. Gå varmere tider i møte med en lettere garderobe - på alle måter:

  1. One man’s trash is another man’s treasure. På lik linje med matvarer, så er det alltid noe som blir liggende bakerst i skapet til det har gått ut på dato. Fordelen med klær er at de kan leve videre, selv med grønn pels! Så gjør deg selv (og alle andre) en tjeneste og lever inn gamle tekstiler til f.eks. UFF eller Fretex. Du kan også selge unna litt mote på Tise.

  2. Kapselgarderobe. Det har vel aldri vært mer trendy å leve minimalistisk. Utfordre deg selv til å minimere garderoben din til noen få nøkkelplagg som er enkle å kombinere med hverandre. Du slipper også å lure på hva du skal ha på deg hver morgen.

  3. Sy om! En gratis hybrid av hobby og shopping. Her kan du hente masse inspirasjon fra NRK’s nye serie «Avkledd» med Jenny Skavlan. Nevnte vi forresten at boleroen er trendy igjen?