Talormade: En donutrevolusjon i Oslo

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Av Jeanette Susann Martinsen

Sugen på donuts og kaffe, sa du? Hos Talormade finner du uten tvil Oslos kuleste donuts med de mest spennende smakskombinasjoner. Mer av Oslo har tatt en prat med Talor Browne – den australske kaffeeksperten, konditoren og forretningskvinnen bak Talormade-suksessen, som kan sies å ha innført donuts til Oslos konditori- og matscene.

Oslos første donutkafé

Idet du går inn i et av lokalene på Lillo Gård eller Bispevika, blir du smittet av sprudlende stemning i form av blide ansatte, akkurat passe rosa fargetoner, og danseklubb-aktige neonlys som automatisk gjør kafébesøket til en fest. Til og med husets egenbryggede kaffe med diverse spennende smaker er pakket inn i det som må være verdens søteste kaffeinnpakning; festlig og full av glitter. Basert på våre egne smaksopplevelser, og ikke minst alle de positive kundeanmeldelsene og bildene som daglig strømmer inn i Talormade’s Instagram-story, tør vi påstå at Talormade’s donuts også kan være byens smaksmessig beste.

Talor kan kalles en «spesialkaffeveteran» i og med at hun har jobbet med spesialkaffe (les: kaffe av premium kvalitet) i 20 år. Da hun flyttet til Norge i 2012, syntes hun at Oslo hadde et veldig begrenset, «basic» tilbud av søt bakst sammenlignet med andre land, og at donuts var noe som manglet. Etter å ha fått en del skryt for donutsene sine, utdannet hun seg til konditor, og åpnet etter hvert sin første kafé på Youngstorget i 2017.

– Og nå er vi her, med den snart tredje Talormade-filialen på Paleet i Karl Johans gate!, forteller hun med stolt stemme.

Vi har spurt Talor hvordan hun endte opp med å forlate Australia til fordel for å skjemme oss bort med kaffe og donuts i Oslo. Da viser det seg at hennes fargerike kafékonsept av et neonparadis i bunn og grunn handler om mye mer enn «bare» kaffe og donuts.

På utsiden er Talormade en kafé, men på innsiden et fellesskap med en stor drivkraft.

Laget av høykvalitetsråvarer

All magien i form av høykvalitetskaffe og flere tusen donuts i uken, skapes daglig fra bunn av flere flinke hender. Dette skjer med en god dose kjærlighet og lekenhet i Talormade’s eget kaffebrenneri og donut-bakeri, lokalisert i Maridalsveien ved Akerselva, i en gammel tekstilfabrikk fra tidlig 1900-tall.

Resultatene av det kreative teamets håndarbeid, som stadig vekk eksperimenterer med nye smakskombinasjoner, kan vi heldiggriser som befinner oss i Oslo, nyte på Lillo Gård, Oslobukta (Bjørvika) – og snart også på Paleet i Karl Johans gate.

Talormade er på kort tid blitt et populært møtested i Oslo, og via kaffeabonnement-tilbudet på Talormade’s nettside får kaffeglade kunder i Norge og over hele verden tilsendt fersk, nybrygget kaffe, rett i postkassa. Tenk at kaffen hennes sendes til over hele 50 land!

Du kan liksom ikke ta en donut for seriøst.

En inkluderende og leken arbeidsplass

– Det tvetydige navnet Talormade antyder at du hadde noe personlig og skreddersydd i tankene (av det engelske ordet «tailormade», red.anm.). Hva betyr Talormade for deg – og Oslo?

For meg betyr Talormade så mye mer enn donuts og kaffe. Oslos restaurant- og kaféscene har endret seg betraktelig takket være unge, talentfulle og lidenskapelige forretningsfolk, og byen er i en konstant utviklingsprosess. Da jeg begynte, føltes det som om det var et stort hull mellom kebabsjappene på den ene siden, og de fancy restaurantene som Maaemo på den andre. Kun få var med på å fylle dette tomrommet, og dette ville jeg gjøre noe med. Jeg har vært opptatt av å skape noe individuelt, unikt og smakfullt med ingredienser av høyest mulig kvalitet, men uten å ta bort det morsomme og tullete. Du kan liksom ikke ta en donut for seriøst, akkurat som jeg ikke vil ta meg selv for seriøst. Donutsene er jo «babyene mine», men også en perfekt metafor for hvordan jeg jobber profesjonelt. Jeg ønsket å vise Oslo at god mat av høy kvalitet også kunne være artig.

Dessuten vet Talor av egen erfaring at det å være innvandrer i Norge kan føre med seg en god del utfordringer når det kommer til jobb. Det store engasjementet for å skape et inkluderende miljø, og ikke minst jobbmuligheter, kommer tydelig frem i den selvsikre stemmen hennes.

– Det er fort gjort å føle seg som en «outsider» som ikke hører til. Med Talormade ønsket jeg å skape et slags hjem for de som føler seg litt utenfor. Per dags dato har vi en god blanding av over 30 ansatte med hver sine talenter, kvaliteter og perspektiver. Vi utgjør et godt team hvor alle prøver å få til noe større enn seg selv, og det kommer også frem i måten vi kommuniserer med kundene våre på. På utsiden er Talormade en kafé, men på innsiden et lekent fellesskap med en stor drivkraft. Jeg synes vi har lyktes i å påvirke Oslos matscene positivt, legger hun til.

Noe for alle og enhver

I likhet med stemningen hos Talormade, blir heller ikke kaffe- og donutmenyen deres kjedelig, i og med at teamet stadig vekk introduserer nye produkter. Nylig har de til og med introdusert veganske donuts. Her finner du garantert noe søtt og godt som vil passe til en god kopp kaffe, latte, mocha eller affogato (espresso med softis – anbefales sterkt!). Uansett om du foretrekker enklere smaker (plain glazed, cinnamon sugar), eller tør å gå litt ut av komfortsonen, finner du noe på menyen. Noen av undertegnedes spennende favoritter er pavlova, salted caramel popcorn, den noe sære, men overraskende velbalanserte donuten med lønnesirup og bacon (maple bacon) – eller den friske bringebær- og pistasjdonuten (raspberry pistachio), som utseendemessig minner litt om Homer Simpson’s rosa yndlingsdonut.

Dere har vært utrolig flinke med å komme med nye, spennende smaker. Kan du avsløre noe nytt vi kan glede oss til i høst?

Vi har nettopp begynt med pumpkin spice latte, og jobber med å utvikle vår egen vintermeny av varme drikker. I tillegg til våre håndlagede donuts og kaffen vi brygger selv, lager vi også vår egen softis, som vi planlegger å ha på menyen hele året med avvekslende nye, bisarre smaker. Brunost-softisen, for eksempel, ble en stor favoritt! Det å lage egen iskrem har vært en av mine store drømmer, og jeg er så glad for å ha fått det til. I oktober skal vi forresten ha et morsomt utvalg av Halloween-donuts.

– Man blir sulten bare av å snakke om produktene, haha. Før vi avslutter, er det noe du ønsker å si til våre trofaste følgere?

– Oslo er i ferd med å bli en veldig interessant matby. Det har vært helt utrolig å få være en del av «revolusjonen» og endringene i hovedstaden! Jeg er veldig stolt av å være en del av Oslo, og ikke minst byens utvikling.