Oslos geniale minigjenbruksstasjoner

Utenfor minigjenbruksstasjonen i Sofienbergsparken.

Utenfor minigjenbruksstasjonen i Sofienbergsparken.

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Vi har sett nærmere på og besøkt tre av minigjenbruksstasjonene i Oslo. Her kan du kvitte deg med avfall som ikke skal i restavfall, sette av noe du ikke trenger, eller til og med ta med deg noe hjem, helt gratis! 

Om du noen gang har lurt på hvor du skal kaste stekepannen, moppen eller malingsspannet, så er en minigjenbruksstasjon svaret! Du finner de på ni forskjellige steder i Oslo.

Genialt gjenbruksområde

På minigjenbruksstasjonene kan du kaste så mye og så store ting som du klarer å bære med deg. Stasjonene har sortering for isopor, trevirke, elektriske apparater, porselen, farlig avfall og mye mer. På hver enkelt container står det et skilt som forteller hva som kan kastes oppi. Stasjonene er som navnet avslører, ganske små, så den gamle TVen eller sofaen må du kjøre til de store anleggene.

Har du noe som du vil bli kvitt, men som fortsatt er i god stand havner dette på gjenbruksområdet. Her kan man overta ting andre ikke har hatt bruk for lenger. Det er gjerne mye bøker, pyntegjenstander og kjøkkenredskaper. Er du heldig finner du kanskje en god bok du har lett etter eller din neste favorittkopp. Men du kan også finne alt fra ski til malerier, så her er det mye gøy å finne!

Sofienbergparken minigjenbruksstasjon 

Vi tok en tur innom Sofienbergparken minigjenbruksstasjon, en av de første stasjonene som ble etablert og mottok Oslo bymiljøpris i 2008. Vi ble tatt imot av to herlige karer som møtte oss med et smil og god informasjon. Alle minigjenbruksstasjonene er nemlig bemannet.

Ivar Røe og Carlos Lopez er stolte over å bidra til å resirkulere riktig, ta vare på naturen og gjøre noe viktig for miljøet. «Det kan kjennes ut som en liten dråpe», sier Carlos mens han ser utover stasjonen. «Men dråper blir til elver tilslutt!», skyter Ivar inn. De har full kontroll på hvordan man skal kildesortere riktig og trygt på anlegget. Det er disse karene som eventuelt håndterer det som skal i farlig avfall, så om du er usikker på hvordan du skal sortere tingene dine, er det god hjelp å få.

Sofienbergparken minigjenbruksstasjon befinner seg i enden av parken, rett før Sofienberg kirke. Denne stasjonen har ikke et innelokale, kun et inngjerdet uteområde. Det er store containere til gjenbruksdelen, og store søppeldunker i en avlang og rød garasje til det du vil kaste. Det kan nesten minne om en slags stall. 

Fantes det noe spennende vi kunne ta med hjem, lurer du kanskje på? Det er hyller på hyller med bøker, og vi fant skisett, stoler, vaser, et maleri og fargerike tallerkener. 

Colosseum og Løren

Oppdatering: Stasjonen på Colosseum er nå stengt.

Alle minigjenbruksstasjonene tilbyr det samme, men vi merket oss at på Colosseum hadde de punktskrift (blindeskrift) på sorteringsskiltene og et ganske tøft lokale. Det henger lyspærer ned fra takene som gir et mykt og varmt lys, og alle containerne for avfall var skjult i store trekasser så det ser mer ryddig og “appetittelig” ut. Noe “litt ekstra” som gjør stedet innbydende og veldig oversiktlig.

Gjenbruksområdet er delt i to, en hvor det er et helt bibliotek for bøker, filmer og gamle CD’er. I den andre delen er veggen prydet med et tapet av grønne trær til gjenbruksområdet. Høysesongen for gjenbruk er på sensommeren da mange flytter, så her var det utplukket da vi besøkte stasjonen. Dette er nemlig en av de mest populære minigjenbruksstasjonene. 

Løren var den minste vi var innom. På den ene siden av veggen står det en rekke med søppelcontainere til sortering av avfall, og på den andre siden hyller til gjenbruk. Her hadde de flere kjøkkenartikler på gjenbruksområdet, som porselenserier og øl- og vinglass, i tillegg til masse bøker og noen gode brettspillslagere.

Alle stasjonene har forskjellige åpningstider, noen fra 7-15, og noen fra 16-20. Du kan finne steder og åpningstider her.