#støttlokalt: Dumplings takeaway-favoritter

💜 #støttlokalt
Vi går gjennom enda en periode med nedstengning, og det går hardt ut over serveringssteder i byen vår. Flere jobber hardt for å unngå konkurs, så nå ønsker vi å sette enda mer fokus på dette igjen. Vennligst ikke glem å fortsette å handle fra alle dine favorittrestauranter og –spisesteder.


Ertedumplingsfylt med erter og brunet smør, fra The Golden Chimp. Toppet med lys miso.

Ertedumplingsfylt med erter og brunet smør, fra The Golden Chimp. Toppet med lys miso.

[Sponset mat]

Tekst & foto: Gisella Francisca

Store, små, runde, smakfulle og saftige dumplings... Variasjon er livets krydder! I Oslo er det noen gode dumplings-perler for enhver smak og budsjett. Vi har testet forskjellige takeaway-menyer som tilbyr dumplings, sammen med andre asiatiske retter som baos, crispy duck og sashimis.

Dumplings spises over hele Eurasia, men opprinnelsen er fortsatt ukjent. Språklige bevis støtter at de kom fra Midtøsten og spredte seg derfra. Eksempler på andre relaterte ord for dumplings er på tyrkisk mantu, koreansk mandu, gresk manti og kinesisk mantou.

I Hong Kong blir tortellini og ravioli ofte beskrevet som wonton. I Brasil er “pastel” veldig lik en gyoza, men vanligvis dypt stekt og fylt med alt du kan forestille deg, som selges på åpne gatemarkeder.

Tips! Bruk bambusdamper eller en fiske-/dampkjele for å varme opp eller lage dumplings hjemme. Så blir de ikke tørre og harde. Du kan bruke bakepapir for å unngå at bunnen blir fuktig eller fester seg.

The Golden Chimp

Siden de åpnet har dette vært på min topp fem liste over favorittspisesteder i Oslo. Etter min mening er dette «as good as it gets» når det gjelder dumplings. Absolutt alt er godt, og på en overraskende og original måte.

Vi spiste sjimpansemeny til to personer bestående av fire kongekrabbedumplings, fire svin- og rekedumplings, fire kyllingdumplings og fire ertedumplings. Det inkluderte også to mapo bao. I tillegg hadde vi to forretter; Laks med avrugakaviar og appelsinponzu, og kalvetartar med sesam, chili og ingefær. Som spises i noritang-flak med frisk agurk. Til dessert ble det vannbakkels fylt med krem, lys miso og mørk sjokolade. Toppet med matcha ble dette en perfekt avslutning på måltidet.

Maten ble tatt godt vare på underveis og var fremdeles varm når den kom. Det så bra ut og ingen av dumplingsene var tørre eller for fuktige. Emballasjen har et minimum av plast og det var også veldig positivt. Sjimpansemenyen koster 615kr og desserten 70kr.

Golden Chimps takeaway kan bestilles spiseklar, eller som ‘dampe-hjemme-kit’! For en relativt rimelig sum (fra 145kr) får man med bambusdampere til å lage eller varme opp maten. De har også en detaljert guide med video og ‘step by step’-guide for hvordan man gjør det hjemme.

📍Heimdalsgata 37

MeiWei Spiseri

Dette var en positiv overraskelse! MeiWei på Holbergs plass har blitt ytterligere en favoritt i Oslo. Her får du nydelige dumplings, både spiseklare og fryste.

Vi prøvde en dim sum combo for to og en porsjon med dumplings med biff, da det allerede var dumplings med svinekjøtt i comboen. Maten var variert og smakte veldig godt. De har også mye annet snadder på menyen som absolutt bør prøves. Mine favoritter er dumpling fylt med finhakket biff og grønnsaker, sprøstekte wonton fylt med reker og finsnittede grønnsaker, og dampede buns fylt med honning bbq-marinert svinekjøtt (Char siu).

De friske dessertene avslutter måltidet på en frisk og søt måte. Vi prøvde både ingefær crème brûlée og mango og kokosnøtt-pudding. Begge var gode, men mango og kokos smakte best.

MeiWeis presentasjon av maten var fin og det var god kvalitet på dumplingsene. Smakfulle, fremdeles varme og al dente ved ankomst. Hjemmelaget Dim sum combo kostet 320kr og dumpling med biff kostet 76kr, så prisnivået er ikke avskrekkende.

📍Tullins gate 6

Dim Sum - Taste of China

Hvis du ikke har så stor erfaring med dumplings fra tidligere har disse en stor variasjon med milde og gode smaker for de fleste ganer, og til gode priser. Menyen består av syv forskjellige typer av dim sum, både dampet og fritert.

Vi bestilte delemenyen til to. Her var det flere varianter av dumplings, peking duck og dagens dessert. Haw Gow som er rispasta-dumplings fylt med scampi og bambusskudd, er en av mine favoritter. Friterte wonton fylt med biff i vårløk er også godt, i tillegg til veganske ‘Pink moneybag’ som er dampet dumpling fylt med tofu, goji, peanøtter og shitakke. Til dessert ble det en deilig pasjonsfrukt panna cotta.

De tilbyr også veganske alternativer, hvor du kan velge mellom dampede eller friterte varianter. Jeg anbefaler Dim Sum hvis du ønsker å prøve ulike alternativer av dumplings. For uansett hvilken smak, form og størrelse du liker, vil du kunne finne gode alternativer. Menyen vi spiste kostet 900kr, men man kan også velge retter selv med priser fra 98 til 539kr.

📍Tordenskiolds gate 8-10

 
AMBASSADØRINNHOLD Gisella Francisca har vært ambassadør for Mer av Oslo siden mars 2021. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.«Jeg gleder meg til å dele litt av reisen min i Oslo. Det jeg elsker mest når jeg sitter på en restaurant er å …

AMBASSADØRINNHOLD
Gisella Francisca har vært ambassadør for Mer av Oslo siden mars 2021. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.

«Jeg gleder meg til å dele litt av reisen min i Oslo. Det jeg elsker mest når jeg sitter på en restaurant er å prøve å finne ut ingrediensene kokken har brukt mens jeg spiser.»

Les mer om Gisella