Stolpejakten
Tekst & foto Kristina Brekke
Lyst til å bli bedre kjent i Oslos gater? Vi har utforsket appen Stolpejakten som tok oss med på en urban turorientering.
Stolpejakten er en gyllen mulighet for deg som har lyst til å bli bedre kjent i Oslos gater. En urban turorientering som virkelig er noe for alle og enhver. Appen er gratis og passer perfekt om du ikke vet hvor dagens tur skal gå.
Det hele går ut på å finne stolper sentralt plassert rundt om i Oslo. For hver stolpe du besøker må den registreres, slik at du kan være med i trekningen av fine premier. Hva du kan vinne kommer vi tilbake til! Nå som sommeren virkelig er på vei er dette en fin måte å komme seg ut på.
Vi tok oss en tur på St. Hanshaugen for å jakte etter stolper, og vi var ikke de eneste. Flere steder ble det en liten kø bak oss da vi stod å registrerte stolpene. Noe som tyder på at Stolpejakten er et populært fenomen. Nå som vårsolen skinner er det deilig å ta seg en tur ut å prøve denne gøyale appen.
Hvordan fungerer det?
Det første du trenger for å være med på Stolpejakten er kartet hvor stolpeplasseringene er markert. For Stolpejakten i Oslo nord, arrangert av Nydalens Skiklub, er det appen som er den primære kartkilden. Man kan også få kartet i fysisk form ved å enten kopiere det ut selv (A4), eller så ligger de gratis tilgjengelig hos biblioteker og bydelsadministrasjoner. Når kartet er på plass er det bare til å velge ut hvilket sted du ønsker å vandre rundt på. Vi gikk for St. Hanshaugen.
Så begynner ferden der du skal finne de ulike stolpene rundt om i Oslos gater. Hver stolpe består nemlig av en kode og en QR-kode. For hvert stolpebesøk er det viktig å registrere, slik at du har kontroll på hvilke steder du allerede har vært på. Når en stolpe skal registreres kan du enten velge å skrive ned koden manuelt på kartet, eller scanne QR-koden med appen.
For hver stolpe du registrerer, gir det deg et lodd i trekningen av flotte premier. Tidligere år har premien vært et veldig detaljert turkart over Nordmarka syd, hva det blir i år er ikke bestemt enda. Så det er en stor fordel å registrere mange stolper! Sjekk ut stolpejakten sin nettside om du lurer på noe mer.
Vi gikk rundt i en liten time å jaktet etter stolper på St. Hanshaugen, der fant vi flest stolper på nivå grønn, men også noen på nivå blå. Alt i alt en morsom måte å bare gå rundt å bli kjent med sin egen by!
Dersom du føler at jakten er for lett, finnes det ulik vanskelighetsgrad på stolpene som er verdt å sjekke ut!
De fire ulike vanskelighetsgradene:
Grønn: Veldig enkel, disse stolpene kan nås med sykkel og rullestol
Blå: Enkel
Rød: Medium
Svart: Vanskelig
Psst! Her kan du se video fra da vi testet blant annet Stolepejakten i fjor.