Smakeriet: Oslolunsj med smak av Brasil
Tekst & foto: Mari Tøstiengen
På Fredensborg, bak en anonym fasade, skjuler det seg en relativt ny liten skatt. Du har kanskje ikke fått øye på den, før du en dag setter foten innenfor dørstokken, og blir møtt av brasilianske småretter, acaibowls og en sjarmerende dame bak disken. Noe verdt å teste i Oslo!
Tilbake til acaibowlens røtter
Det var en litt regnfull dag i slutten av juli, og vi kom inn i et lite, hyggelig lokale med gule vegger som var prydet med bilder og detaljer. Ved disken fristet det med bakst, småretter og en gulrotkake vi allerede vet vi må tilbake for å prøve... Men denne gangen var det acaibowlen vi hadde gledet oss til å teste!
Her får du acaibowls (som undertegnede nylig lærte at faktisk stammer fra Brasil), i flere varianter, størrelser og du kan også bygge din egen! Vi endte opp med en medium Raiz (179 kr), som passet supert som en lett lunsj. I tillegg tok vi med en Cafe Latte (49 kr), som trengtes! For den acaibowlen ble slukt så fort at hjernefrysen meldte seg (100% verdt det!).
Vi klarte heller ikke å stå imot baksten, så som en liten dessert, ble det deres Red Velvet Cookie (59 kr). Kaken Red Velvet er vi godt kjent med, men i kjeksform synes undertegnede dette var unikt og ikke minst utrolig godt. Akkurat passe myk, akkurat passe sprø og en perfekt liten dessert etter en nydelig lunsj.
Smaken av det 10. beste brødet i verden
Vi så en spennende plakat plassert på veggen ved disken. I det vi begynte å lese på den, forklarte dama bak disken at det brasilianske brødet Pao de Queijo er kåret til det tiende beste brødet i verden. Dette måtte vi selvfølgelig prøve.
Og la oss si, det har ikke kommet så høyt opp på lista uten grunn, for dette var godt. Det finnes ingen andre måter å forklare dette på - enn at Pao de Queijo (32 kr) er en slags osteball, like stor som en iskremkule, med en utrolig myk og deilig konsistens. En perfekt liten snack!
Et lite sted med stor sjel
Bak disken sto Alessandra, en pratsom og tilstedeværende dame som gledelig hjalp kunder med å velge lunsj eller å svare på alle spørsmålene de måtte ha. Det ble tydelig at dette stedet drives av noen som virkelig elsker det de gjør.
Hos Smakeriet var det mye trafikk gjennom hele lunsjen og ut ifra hva jeg kunne overhøre fra andre kunder, var acaibowlen virkelig the ‘star of the show’. Helt forståelig det altså, vi skal tilbake hit selv!
Det var sitteplasser inne og ute, men også mulighet for takeaway til den som vil ta med seg smaken av Brasil hjem eller ut i Oslos gater. Uansett hva du velger, er det rom for å slå av en prat, stille spørsmål og få servert mer enn bare mat.
Åpningstider:
Tirsdag - lørdag: 10-17