SF Bread Bowl: Supper og gryter servert i brød
Tekst & foto: Lene Myrum Haugen
Bli med oss inn i den lille restaurant på Frogner som serverer varme supper og gryter i boller av brød.
SF Bread Bowl eller San Francisco Bread Bowl, er et koselig lite sted på Oslos vestkant. Her kan du bli varmet opp på en kald dag med deres spennende smaker. Rettene er servert på en litt mindre tradisjonelle måte, hvert fall i Oslo-standard. Bli med oss inn til det vi er ganske sikre på er byens eneste sted som selger slike bread bowls!
Psst! Har du sett videoen vi har delt om San Francisco Bread Ball på TikTok?
Spis opp alt, helst
Som Oslos trolig eneste spisested med bread bowl i fokus, har stedet blitt en liten snakkis i byen. Bread bowl betyr at du bruker et brød som skål, og de server ulike typer supper og gryter i brødet. Nordmenn er generelt glad i brød og bakevarer, men vi er kanskje ikke like vant til å bruke det som suppebolle. Uansett virker det som om dette stedet har en god del gjester, og har kommet for å bli!
Her kan du velge mellom to størrelser: normal bowl og baby-bowl. Poenget er at en kan spise brødet suppen blir servert i, slik at bruken av plastikk blir mindre. De store brødene er laget med surdeig og blir bakt hos Kolonihagen, mens de små brødene er av hvete og kommer fra Backstube. Suppene og grytene i brødet lager de derimot selv.
Smaker fra hele verden
Ved vårt lunsjbesøk gikk vi for to baby-bowls. Det er nok mest vanlig å gå for en størrelsen normal bowl til lunsj, men det er en del mat i brødet i den lille størrelsen også. Det er fint at de har to størrelser, så kan man tilpasse seg til hvor sulten man er.
Vi gikk for Bombay bowl og Memphis Mac bowl. Bombay er en indisk inspirert linsecurry med søtpotet. Krydret men relativt mild, og som føltes veldig fyllende. Det er et så godt eksempel på deilig høstmat; en varm og næringsrik curry i et sprøtt brød. Denne kommer vi til å bestille igjen!
De må naturligvis skjære ut en del av brødet for å få plass til suppen, og denne delen får du servert ved siden av din bread bowl. Her kan du ha på toppings som hvitløkssmør, rømme, chipotle, jalapenos og aioli. Vi gikk for hvitløksmør på denne delen av brødet, og det anbefales!
Mac and cheese er typisk amerikansk og ikke like vanlig å se servert i Norge, så vi prøvde ut dette. Her serveres det makaroni blandet med fire oster og trøffel i brød-bollen. En slik rett med mye makaroni blir fort litt smakløst, det ligger nok litt i naturen til mac and cheese. Men vi ønsker oss uansett litt mer krydder av noe slag akkurat her. Uansett var den veldig kremete og god til brødet.
På menyen finner du også en rett ved navn Oslo Bowl. Denne kommer med tradisjonell lapskaus, og burde testes ene og alene pga navnet synes vi. I tillegg har de SF Bowl med sjømat, Baja Chili Bowl med kylling og chili, og til slutt Indonesian Bowl med kikerter og kokos.
Undertegnede var redd for at selve brødet skulle bli soggy og ekkelt med suppe i, men det holdt seg godt og var sprøtt og digg å spise når man var ferdig med suppedelen. De treffer altså godt på brødet, som er viktig når det er en så essiensiel del av konseptet. Den lille bread bowlen var en perfekt liten lunsj. Hadde vi gått for en normal størrelse ville det nok blitt vanskeligere å spise opp hele brødet!
Et lite stykke San Francisco
Lokalet ligger sentralt på Frogner og har en industriell inspitert interiør. De har vegger med murstein, mørkt treverk og en del bilder av San Francisco. Det er laget et par hemser med flere sitteplasser, som er veldig koselige. Det er nesten litt hyttete, men med et par klare elementer fra USA. Det er rett og slett et lite stykke San Francisco på Frogner.
Du bestiller lett via QR på bordet, og de har også skapt en egen plakat på hvordan du velger hva slags bread bowl du vil ha! Maten kommer raskt, og de har et godt utvalg av kaffe og drikkevarer til. De har også alkoholservering, for dem som kunne tenke seg noe slikt i glasset.