Sakkan: Nyåpnet sushi-og vinbar i sentrum
Tekst & foto: Louise Sneis Vidhammer
Gira på en sushi-opplevelse litt utenom det vanlige?
Da bør du ta turen til Oslos nye sushi-og vinbar, Sakkan. Stedet ligger skjult i en sidegate til Storgata og byr på deilige, tradisjonelle japanske delikatesser.
Sushi, Izakaya og Omakase-meny
Oslo bugner av sushisjapper, men har overraskende få fine dining restauranter som tilbyr kvalitetsrik, tradisjonell sushi. Sakkan er et slikt sted. Her kan du stikke innom for et glass vin og et par biter sushi, prøve japanske småretter og sake (izakaya) eller utforske omakase-menyen med 14 retter.
Her ønsker de å introdusere tradisjonelle japanske smaker til Oslos matentusiaster. Til noens skuffelse, og andres begeistring, har de derfor gått bort fra enkle tempuraruller og chilimajones, og har fokus på rene smaker og råvarer. Råvarene er så gode at selv den mest skeptiske til rå fisk og sushi kan bli imponert her.
Vi ville teste ut litt forskjellig denne fredagskvelden, og gikk for Sushi plate til 650 kroner. Denne består av 24 biter, med sashimi, nigiri, uramaki og futomaki. Vi satte oss i baren for å få en nærmere titt på kokkene i aksjon og lære mer om rettene mens de ble tilberedt.
Vår soleklare favoritt for kvelden ble uramaki med ris, gressløk og furikake, fylt med agurk, avokado og toppet med tunfisk tartar og fritert purreløk. Hver bit var en deilig smakseksplosjon, nam! Alle bitene vi fikk servert var fargerike og pent estetisk presantert, en drøm for både øyne og smaksløker.
Ønsker du å slå på stortrommen og oppleve mer av kokkenes kreativitet, kan du teste ut Omakase-menyen deres og smake på spennende retter som oyster, kongekrabbe og sjøkreps. De har også À la carte og andre japanske småretter som miso soup (65 kr), vegetable tempura (180 kr) og katzu sando (350 kr).
Matens og drikkens kvalitet og presentasjon minnet om en eksklusiv restaurant, men stemningen var likevel avslappet.
Eksklusive viner, champagne og japansk sake
Er du vininteressert, er dette en vinbar verdt å teste ut. Stedet har et bredt utvalg av unike, eksklusive viner, hovedsakelig med fokus på champagne. Her får du en flaske fra rundt 800 kroner til 4500 kroner. De fleste ligger rundt 1500 kroner, og ligger noe over gjennomsnittet prismessig, sammenlignet med andre barer i byen. Prisnivået gjenspeiler kvaliteten og hva du kan forvente.
Vi ble anbefalt Champagne Blanc d'Assemblage fra Chavost (240 kr) til maten. Dette var en frisk champagne med balansert syre, og med toner av sitrus og blomster. Perfekt på en sommerkveld!
Ønsker du en litt mer autentisk opplevelse, har de også et godt utvalg av spennende japansk sake på menyen.
Ukjent perle, moderne interiør og levende lys
Da vi besøkte Sakkan tidlig i mai, ble vi møtt av en nokså tom restaurant, noe som tyder på at stedet litt bortgjemt ved Youngstorget fortsatt er relativt ukjent for Oslofolket.
Stedet er klassisk og elegant med hvite duker og dekte bord. Samtidig er det fargerik kunst på veggen, levende lys, brunrøde murvegger og et hipt barområde som oppleves mer avslappet.
Ved første øyekast kan stedet fremstå som en restaurant av det litt stivere slaget, men restauranten har klart å balansere det elegante med en touch av retro, som etter undertegnedes mening gjør stedet mer innbydende og stilfullt.
Servitørene og kokkene var også joviale og hjelpsomme under vårt besøk, og med imponerende kunnskap om både mat og vin. Kvaliteten og profesjonaliteten er høy, noe som også reflekteres i prisene.
Sakkan passer ypperlig for de som vil unne seg en spesiell kveld. For matelskere er dette en opplevelse verdt investeringen. Enten du er en sushi-entusiast eller bare på jakt etter en ny matopplevelse, er Sakkan verdt et besøk.
Psst! Det ryktes at baren planlegger en liten uteservering med benker langs fortauet. Dette vil nok gjøre det enda mer attraktivt for folk å stikke innom for et glass vin og noen japanske småretter fremover.
Åpningstider:
Ons-søn: 16-23