Prisløs: Vintage og secondhand

BAG_Prisløs_jan21_Maren-Mjelstad.jpg

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Vintagebutikken Prisløs har åpnet butikk i hjertet av Oslo etter flere år i Trondheim. Nå ønsker de å spre gleden rundt bruktklær og kroppspositivisme til folkene i hovedstaden.

Midt i Oslo sentrum, bare et steinkast fra Karl Johan, har Prisløs slått seg til ro. Vintagebutikken er et gjenbrukskonsept basert på slow fashion. Det er et konsept som har fokus på rettferdig lønn i produksjonen, lavt karbonutslipp og mindre svinn. Noe som går igjen i alle deler av arbeidet hos dem. 

Butikkens historie har gått fra nettbutikk og første butikk i Trondheim, til Oslo og eget marked. De har også funnet sin måte å skape en opplevelse å handle de håndplukkede vintageklærne.

Hvert plagg har sin historie

I lokalet møter vi Sophia Johansson, som er en av eierne i Prisløs. Til tross for pandemien skulle drømmen om å åpne butikk i Oslo bli virkelighet. I butikken finner vi en bred variasjon av klær og tilbehør, som kordfløyelsbukser fra Wrangler, skjorter fra Bogart og klassiske jeans fra Levis.  

Noe av det som gjør vintage- og secondhandbutikken unik er at de setter søkelys på hver av plaggenes historie. Ett av plaggene Sophia viser oss er en grønn vinterjakke. Jakken ble i sin tid kjøpt av en mann som reiste gjennom datidens Jugoslavia på backpacking. Denne jakken er ikke alene om å være en del av gammel historie. Plagg fra gamle Sovjetunionen og Øst-Berlin har de også, forteller Sophia.

En motvekt til kroppspress

Navnet Prisløs var på mange måter tilfeldig, men representerer likevel noen av kjerneverdiene for butikkens konsept. De ønsker å motvirke kjøp-bruk-kast samfunnet, og få folk til å se verdien i hvert enkelt plagg. De jobber nå med et nytt prosjekt kalt Gjenbrukstrikk, hvor man kan stikke produkter av restegarn levert inn til butikken. Deretter kan disse produktene selges via Prisløs.

Sophia forteller at hun ønsker at folk skal ha det gøy med klær, uten at de kjenner på press og usikkerhet rundt hvem man er eller hvordan man ser ut. Butikken er ikke delt opp i gutte- og jenteavdeling, men bare klær “for folk”. 

Blant plaggene finner man variasjon i størrelser og form. Dette er noe butikken har fokus på, forteller Sophia. Så om man sliter med å finne de perfekte buksene til dine former og lengder, bør en sjekke utvalget hos Prisløs. På nettsiden finner du en størrelsesguide, som du bør sjekke ut om du skal kjøpe bukser.

Floke marked

Det skjedde heldigvis noe positivt i det litt tunge året 2021: Floke kom til byen! Og vi kommer aldri til å si nei takk til et nytt marked i Oslo. Prisløs kunne i september i fjor sparke i gang det første Floke Marked. Siden den tid, har det blitt både julemarked og treetasjes marked i Kulturhuset.

Målet med Floke er å fremme unge creators, artister og små bedrifter. Så om du tar turen hit, kan du finne gammelt gull eller nytt talent. Følg med på deres Instagram-profil for tidspunkt for neste marked.

📍Øvre Slottsgate 6