Pizza rett fra "minibanken"

viber_image_2020-10-29_11-35-04.jpg

Pizza-automat på Bjølsen i Oslo.

Av Jeanette Susann Martinsen

Under en hyggelig spasertur i høstværet fra Nydalen nedover mot Bjølsen, fikk vi plutselig øye på en skjult matperle som med én gang vekket nysgjerrigheten vår. En pizza-automat med nystekt italiensk pizza døgnet rundt har de færreste hørt om. Den første tanken som slo oss, var: Det kan vel ikke være mulig å få en god pizza ut av en helautomatisk maskin – og det på fire minutter?

Vi bestemte oss for å utfordre vår indre skeptiker, og gi den gigantiske minibanken ­– bare med pizza istedenfor penger – en sjanse. Dette viste seg å være et overraskende vellykket valg!

DELER BAKERI MED PEPPES PIZZA

Det er flere spørsmål som fortsetter å strømme inn rett før pizzaautomat-debuten: Hvordan bestiller man når det ikke er noen fysisk tilstede? Hvordan i all verden kan pizzaen holde seg fersk? Er det trygt å spise den? Tenk om den vil minne om en seig mikrobølgeovn-pizza?, og så videre. Slapp helt av! Etter nærmere research kunne vi trygt legge vekk all den unødvendige skepsisen.

Vi var heldige som fikk hilse på hyggelige Gabriella fra PizzaProco-teamet da vi hentet pizzaene våre. På daglig basis er det likevel ingen italiensk «pizzabaker Luigi» som gjemmer seg bak automatens sidedør 24/7 – uansett hvor fristende det er å banke på. Gabriella forteller oss at pizzaene kommer fra produksjonslokalet Westend Bakeri hvor deigen lages for hånd fra bunn, og toppes med gode, norske råvarer. De delvis forstekte pizzaene, med hver sin sjarm, fraktes så til de respektive automatene plassert i Oslo og Sandvika. Her settes de inn i hyllene i automatenes kjøleskap, som holder pizzaene ferske og gode.

RYKENDE FERSK PÅ STEDET, ELLER NYBAKT HJEMME PÅ FIRE MINUTTER

Alt er klargjort for den sultne pizzaelskeren on the go: Det er bare å taste inn din ønskede pizza på skjermen ved hjelp av en lett forståelig bruksanvisning, sette inn kortet til betaling, og voilà: Etter fire kjappe minutter kommer det ut en rykende varm pizza, rett fra automatens induksjonsovn. Midt i blinken for take-away eller en piknik i parken når været tillater det.

Noen ganger frister det kanskje mer å nyte pizzaen hjemme, spesielt om du bor litt lenger unna. Pizzaen smaker best når den er nystekt, og nå på vinterhalvåret kan det derfor være lurt å bestille pizzaen halvstekt som kjølevare, som koster 30kr mindre. Du steker den ferdig hjemme i fire minutter på 250 grader, og kan være så kreativ som du bare vil med noen påleggsfavoritter du har liggende i kjøleskapet. Her valgte vi å toppe automatens rimeligste pizza (spicy Margherita) med blåmuggost, skinke og fersk basilikum (et must!), og kunne ikke blitt mer fornøyde med vår “hjemmelagde” pizza.

DROPP FROSSENPIZZAEN – UTEN Å BLI BLAKK

Er du ute etter perfekt runde amerikanske pizzaer med et bredt utvalg toppinger, og den éne pizzaen omtrent prikk lik den andre, vil du nok bli mer fornøyd om du besøker en klassisk pizzeria. For de som derimot ønsker å spare noen kroner, og samtidig unne seg en håndlaget italiensk pizza når som helst på dagen – ja, til og med midt på natten, – er PizzaProco verdt et besøk. Pizzaene er enkle, og kan naturligvis ikke måle seg med den italienske smakseksplosjonen du kanskje er vant til fra Piazza Navona i Roma. Likevel smaker PizzaProcos små underverk ti ganger bedre enn hvilken som helst frossenpizza fra matbutikken. Da skal det kanskje sies at undertegnede ikke er så stor fan av den nasjonale storfavoritten “Grandisen”, og er vel så kresen når det gjelder pizza. Hos PizzaProco får du i hvert fall den gode, tykke kanten og delikate konsistensen som minner om Italia; til en billig penge!

Pizzaen koster fra 79kr til 129kr, og finnes foreløpig i tre smakskombinasjoner (flere kommer etter hvert): pizza med ost og skinke, Pizza Pepperoni, og vegetarklassikeren med en spicy vri – Margherita Picante. Automaten på Bjølsen fikk nylig en ny pizza på menyen: Chicken Shawarma toppet med kylling i shawarma-stil, ost, rødløk, rød paprika, vårløk og cherrytomater. Uavhengig av pizza-preferanser er det vanskelig å si «nei» til å teste ut et såpass kult og morsomt konsept som dette. Nå kan pizza- og karbosuget komme når som helst på dagen!

FRANSK KONSEPT MED FREMTIDSUTSIKTER

PizzaProco-teamet består av fire entusiastiske partnere som etter å ha sett lignende pizza-automater i Frankrike, ble inspirert til å ta med det som skulle bli teamets unike hjerteprosjekt til Norge. Etter å ha kontaktet oppfinnerne av den opprinnelige maskinen, klarte PizzaProco-teamet etter hvert å importere noen eksemplarer til Oslo (Bjølsen, Linderud) og Sandvika. Automatene er selvfølgelig godkjent av Mattilsynet, og teamet passer nøye på at automatene alltid er fylt på med ferske pizzaer som kontinuerlig byttes ut. Her er de også flinke til å bidra i dugnaden mot matsvinn: Er du heldig, kan du finne PizzaProco i den kjente Too Good To Go-appen, og redde hele to pizzaer fra å gå ut på dato og kastes – for bare 49kr!

Siden pizza-automatene fortsatt er et ganske nytt konsept i Oslo, får vi som kunder også ha en finger med i spillet. PizzaProco tar gjerne imot både ris og ros, samt forslag til forbedringer. Har du noen spennende ideer til nye toppinger, er det bare å sende PizzaProco en Facebook-melding. Hvem vet; kanskje havner akkurat din pizzafavoritt på deres kommende meny?

📍Moldegata 7 (Bjølsenhallen)
📍Erich Mogensøns vei 38 (Linderud senter)
📍Rådmann Halmrast vei 10 (Sandvika)