Hos Arne: Kultur- og kunstarena på løkka

Inne Hos Arne på Grunerløkka.

Tekst & foto: Jacqueline Umutoni

Avsides på Grünerløkka midt i et boligområde kan du delta på unike kulturbegivenheter, med fokus på Arne Næss sin filosofi om miljø og demokrati. 

Vi dro innom for å sjekke ut litt av dette spennende konseptet, hvor vi opplevde å føle nærhet til kunst og kultur på en annerledes måte.



Hjemmekoselig og filosofisk

Hos Arne er en kunst og kulturarena oppkalt og inspirert etter den kjente filosofen, Arne Næss. Stedet befinner seg i en stor leilighet hvor de har tatt hjemmekoselig til et nytt nivå, for i likhet med navnet er det akkurat som at du er “hjemme hos Arne”.

Stedet er på mange måter todelt. De har et galleri man kan besøke i åpningstidene, og leiligheten er åpen i forbindelse med arrangementer. Den hjemmekoselige stemningen gjør det enkelt å mingle, samt delta på aktiviteter med lave skuldre. Enten med venner, eller til og med alene. 

I inngangspartiet må man ta av seg skoene før du føres videre til stuen og den åpne kjøkkenløsningen. I det ene hjørnet er det et kontor, og en sofakrok i det andre. I andre etasje ligger det et soverom som leies ut til en kunstner.

Det er en rar, men koselig opplevelse å spasere rundt her. Videre inn i lokalet er det også et stort galleri (som vi kommer tilbake til)!

Spirituelle og demokratiske arrangementer 

Vi dro innom et arrangement i samarbeid med Human Rights Foundation. Det var en dialogsamtale med en nord-koreansk avhopper, som fortalte om sine opplevelser i flukten fra regimet. Vi og resten av publikum satt tett opp til dialogdeltakeren, så det føltes både sterkt og intimt. 

Det er ulike typer arrangementer, men alle baserer seg på Næss sin filosofi om selvutvikling. De fleste av dem kan oppleves som spirituelle, og det er de, men de har også et godt utvalg av andre alternativer, som dialogsamtaler. 

Her blir det også holdt danseforestillinger i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett. I tillegg til mer “aktive” alternativer som meditasjons -og yogatimer. Prisene varierer på de ulike arrangementene, men de ligger på et spenn fra 150 kroner til 450 kroner.

Flere arrangementer er også gratis, og noen ganger serveres gratis drikke og mat. Hver søndag annonserer de ukens kommende arrangementer på nettsiden og Instagram.

Moderne kunst i galleriet 

Leiligheten er som nevnt todelt hvor galleriet er den andre delen, og like hjemmekoselig. Naturlig nok enkelt innredet, hvilket gjør at kunsten er i fokus. Utskifting av kunststykker skjer jevnlig, og i forbindelse med det er det jevnlig kunståpninger. Det er hovedsakelig moderne kunst de stiller ut, og den er ofte til salgs. 

Vi opplevde Hos Arne som en ganske unik plass, med en ny måte å oppdage kunst og til å delta på arrangementer. Alt hele kjentes veldig nedpå, og det er alle slags forskjellige typer folk som deltar på arrangementene de holder. Hvis det er en plass man ikke trenger å være redd for å komme alene, er det nok her. 

De har ikke fastsatte åpningstider, så her må man følge med på websiden og i deres sosiale kanaler.

📍Gøteborggata 27B