Henie Onstad: Mekka for moderne kunst

Fra installasjonen på Henie Onstad i Oslo; “Hymn of life”.

Fra installasjonen på Henie Onstad i Oslo; “Hymn of life”.

Tekst & foto: Ellen Hellebust

Har du enda ikke fått med deg Henie Onstads imponerende samling av moderne kunst? 

Vi har tatt turen til Høvikodden for nok en kulturell søndag. Kunstsenteret kan friste med flere ulike utstillinger, samt nydelig plassering mellom skog og havn. Her er det noe for enhver smak!

👋 Hils på Ellen. Vår nye Kunst & Kultur-skribent. Hun studerer museologi og kulturarv og har tidligere studert filosofi og statsvitenskap. Hun vil fremover komme med sine ukentlige tips til hva du bør få med deg i Oslo.

Japansk psykedelisk fargedrøm

Vi ble umiddelbart trukket mot den verdenskjente kunstneren Yayoi Kusamas installasjon «Hymn of life». Kusama tilbyr en svært original opplevelse i et 50 kvadratmeter stort rom dekket av speil. I rommet henger store, prikkete og fargeskiftende lamper.

Kombinert med rommets øredøvende stillhet sitter vi igjen med opplevelsen av å glemme tid og sted. Det pulserende lyset har en klar beroligende effekt, og vi ble merkbart avslappet. 

Henie Onstad stiller også ut en av Kusamas skulpturer «Pumpkin», et stort gult og prikkete gresskar. Gresskaret har gjennom Kusamas kunstnerkarriere blitt et slags personlig kjennemerke og er å finne i flere av hennes kunstverk.

Dersom du er interessert i å se mer av Kusamas kunst vet vi at man også kan finne skulpturen «Shine of life» på Kistefos-museet på Jevnaker.

Høstens utstillinger

I tillegg til den vedvarende «faste» utstillingen i museets kjellerlokale «En heftig opplevelse for et ungt sinn», har museet denne høsten tre ulike utstillinger verdt å få med seg.

Ideen bak utstillingen «Oppgjørets time», er et møte mellom den gamle samlingen konfrontert med samtiden. Utstillingen problematiserer blant annet samlingens mangel på kvinnelige kunstnere. Her kan du se kjente verk som «Les Citrones» av Matisse, «Woman in armchair» av Picasso, og «Personnage orageux» av Miró plassert i en ny kontekst.

Utstillingen «Eksponert» viser fotografier fra private samlinger, og utgjør til sammen en historisk dokumentasjon av fotografiets fremvekst. Dette er utstillingen for deg som er interessert i foto!

«Merz! Flux! Pop!» er tilviet den tyske kunstneren Kurt Schwitters og stiller ut kunstverk i klassisk avant-garde stil. Her kan du finne kunstverk som i sin tid har vært viktige for kunstnerisk innovasjon, og som har vært banebrytende for nye eksperimentelle kunstnerstiler.

Mellom skog og havn

Henie Onstad kunstsenter er nydelig lokalisert mellom skog og havn. På museets uteområde har du utsikt til den populære Kolsåstoppen og Solvik båthavn. Det er i tillegg flere turstier i området.

Nedenfor museet ligger også en deilig strand ved sjøen. Dersom du synes museet blir litt tørt, noe vi egentlig tviler sterkt på, kan du alltids ta deg et bad ved strandkanten...

Museumskafeen Piruett frister med flott utsikt og nydelige sandwicher. Til tross for digg mat, synes vi likevel at prisene var nokså stive. Vi elsker såklart også museumsbutikken. Her kan du få med deg kule kunstplakater og bøker til å pryde kaffebordet.

📍Sonja Henies vei 31