Grisens dag: EKT Husdyrpark

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Video: Gabriel A. Viola

Til vanlig vil kanskje ikke dagens søndag skille seg ut som noe særegent. Likevel har denne ukens hviledag en liten vri ved seg. I følge primstaven viser 17. januar nemlig grisens dag. Fra gammelt av betydde det at de som hadde en gris ville være lykkelig og overleve vinteren. Sett bort fra de som har gris som kjæledyr, kan vi andre benytte en av de åpne gårdene i Oslo for å møte dyr.

Vi planla et besøk til både Grisen på Torshov og Den Glade Gris like ved slottet. Ettersom begge nå er stengt markerte vi dagen med å besøke grisene Champis, Vera og Bjarte på Ekeberg. EKT Husdyrpark kunne derimot by på kos og mating av langt mer enn bare griser.

Snille, sultne og lekne firbente

Ikke lenge etter at grinden lukkes bak oss, har vi opp til ti ulike dyr gående fritt på området sammen med oss. Hester, geiter, sauer og kalver er blant noen av dem. Dyrene som går fritt er tamme, og flere av de liker kos. En av kalvene undersøker nøye noen servietter og antibac som står på en benk.

Dyrene spiser, leker og rusler rundt mens vi går rundt. Det er også lagt opp til at besøkende kan ha med seg mat og drikke. Bare vær obs på maten din om du spiser på benkene inne blant dyrene, det er ikke uvanlig at de tar seg en bit av gjestenes matpakke.  Om du vil ha en liten pause fra pels mens du tar en matbit, kan du sitte på kafeen Spis Sunt. Den ligger vegg-i-vegg med gården og tilbyr fersk gjærbakst, supper, eller nyte medbrakt.

Mens vi sitter ved en av de mange benkene hører vi noen underlige lyder. Under benken ligger to gjess, som er en av fugleartene som blir værende på gården om vinteren. De andre svømmefuglene pleier å fly sørover for vinteren, men kommer alltid tilbake på våren.   

Full fart i vente

EKT Husdyrpark ligger midt i det populære friluftsområdet på Ekebergsletta. Her kan du få hilse på grisene Vera, Champis og Bjarte. Vera og Bjarte er av rasen kanadisk minigris. De er svarte og litt mindre enn Champis, som er en nordisk minigris.

Grisene hos husdyrparken lever ikke akkurat opp til grisen som sto og hylte i Odd Nordstogas sang. Alle tre har rotet seg godt ned i høyet, og vi er ganske sikker på at Champis snorker. Vi får vite gjennom en av de ansatte at grisenes hverdag nå på vinteren består av spising og soving.

Men frykt ikke. Om ikke lenge vil aktiviteten øke hos Husdyrparken. Flere av geitene venter killinger, og du har muligheten til å besøke de to første allerede nå. Utover våren vil det også bli gjeting av geiter. I april og mai blir det lamming.  

Møt dyr og bli lykkelig

EKT står for Edvin Kjell Thorson. Det var Edvins far som i sin tid startet rideskole i sin egen hage, sammen med andre dyr som brevduer og svømmefugler. Edvin Kjell Thorsen bygde opp anlegget til besøksgården vi kjenner i dag.

Hele veien har familiebedriften hatt et mål om å gi folk bedre fysisk og psykisk helse gjennom ridning og kontakt med dyr. I tillegg til åpen gård tilbyr de blant annet ridefysioterapi for funksjonshemmede, rehabilitering gjennom Nav og undervisning av skoleklasser.

EKT Husdyrpark har åpent hver dag kl. 10-16.

📍Ekebergveien 99