Gallerisafari i Bjørvika

Kösk

Kösk

Tekst og foto: Taran Hofvind

I det spennende området Bjørvika i Oslo, er det mange muligheter for kunstneriske opplevelser. Vi har besøkt galleriene Kunsthall Oslo, Kösk, QSPA Bispevika og VI, VII.

Gallerisafari er en perfekt aktivitet på en overskyet sommerdag, eller når man trenger et lite avbrekk fra sol og bading. 


Kunsthall Oslo

Dagens første stopp er Kunsthall Oslo, som befinner seg i et av de høyreiste byggene i velkjente Barcode. Det er et ikke-kommersielt rom for kunst som har holdt til i Bjørvika i over ti år. 

Den nåværende utstillingen er åpen hele sommeren og er kurert av Kunsthall Oslos eget ungdomsråd. Utstillingen heter ‘In the eyes of the child’ og er et forsøk på å se verden fra et yngre og mer uskyldig perspektiv. Den handler om identitet og at vi hele livet prøver å finne ut hvem vi er.

Utstillingen består av verk fra både etablerte- og unge, spirende kunstnerne. Julie Aida, Ahmed Umar, Guttestreker, Nicole Rafiki, og de tretten år gamle tvillingene som kaller seg Doodle Twins er blant utstillerne. Det er stor variasjon i utstillingen og den strekker seg fra tunge alvorlige temaer til humor og lek med farger og uttrykk. 

Kunsthall Oslo satser på et langsiktig arbeid med ungdom i nærområdet gjennom prosjektet Oslo Kunst- og Kunnskapsverksted. De ønsker å inspirere flere ungdommer til å bli interessert i kunst. Gjennom sommeren holder de også workshops innen blant annet maleri, foto, dans og tekstil - for unge som ønsker å uttrykke seg kreativt. 

Inngangsbilletten koster 30 kr, men det er gratis for kunstner, studenter, barn, honnør og forhåndsmeldte grupper.

📍Rostockgata 4


Kösk

Rett over veien fra Barcode finner du Oslobukta. I det vakre og arkitektoniske området som også kalles Vannspeilet, eller ‘Oslos Venezia’, ligger det en rekke gallerier. Disse ligger i Oslobuktas egne kulturgate, Operagata. Først i rekken finner du det stilige og minimalistiske galleriet for moderne kunst, Kösk

Til og med søndag 4. juli kan du se utstillingen ‘Et annet sted enn her’ med verk fra tre kunstnere. På utstillingen får du se fotografier av Minh Ngoc Nguyen som blant annet undersøker vestens appropriering av sørøst-asiatisk kultur, abstrakte analoge fotografier i sterke farger av Erik Gustafsson, og poetiske og drømmende uttrykk fra Thyra Dragseth

Fredag 9. juli åpner de en spektakulær utstilling hvor hele 30 kunstnere skal stilles ut i det lille galleriet.

📍Operagata 63A


QSPA Bispevika

I samme gate som Kösk finner du galleriet QSPA Bispevika. Det er galleriet til ‘The Queen Sonjas Prinst Award’, verdens ledende pris for grafisk kunst. Prisen deles ut annethvert år av HM Queen Sonja Art Foundation. Galleriet i Bjørvika ble åpnet i vår for å øke den generelle interessen for grafisk kunst og gjøre det mer tilgjengelig for publikum.

Her kan du oppleve noen av Hennes Majestet Dronning Sonjas egne verk, i tillegg til utvalgte grafiske verk av forskjellige kunstnere fra hele verden. Nå er det utstillingen ‘North South East West’ som er utstilt. Det er dronningens nyeste prosjekt, og vises for første gang på QSPA Bispevikas sommerutstilling. I utstillingen står sterke farger og tolkninger av norsk landskap sentralt.

📍Operagata 65B


VI, VII

Fortsetter du videre fra QSPA Bispevika er det ikke mange meter før enda et galleri dukker opp; Galleriet VI, VII er siste stopp og befinner seg i nedre del av Operagata. Navnet VI, VII uttales “sixes and sevens”, som i tallene seks og syv. 

VI, VII er et galleri for moderne kunst grunnlagt av Esperanza Rosales, en kunstner, skribent og kurator fra New York. Interiøret er arkitekttegnet og gir en følelse av luksus og kvalitet, og gallerirommet er en opplevelse i seg selv.

Etter å ha holdt til i Tordenskioldsgate i fem år åpnet de dørene i Bjørvika i slutten av mai. Nå kan du få med deg åpningsutstillingen deres, ‘Nineteen Eighty-Five’. Der får du se verk fra to kunstnere fra New York, Eva LeWitt og Landon Metz. 

📍Operagata 75A

Psst! Mange spennende inntrykk i løpet av en dag kan vekke appetitten? Da kan vi anbefale å ta en lunsj eller middag på I Baren, rett ved bryggekanten i Oslobukta.