Feniqia: Libanesisk kjøttfest på Barcode
Tekst & bilder: Nora K. Sæter
Denne libanesiske restauranten serverer meze i toppklasse! Midt i asfaltjungelen, blant trendy Holzweiler og Mikes Corner, i Oslobukta, kan du få en smak av alt det libanesiske kjøkkenet har å by på.
Feniqia tilbyr et lite stykke moderne Libanon i flotte omgivelser. Vi har tatt turen til Bjørvika for å teste både hummus, baba ganosh og en aldri så liten mixed grill. Det libanesiske kjøkken er kjent for sine rike smaker, kullgrillretter og tro det eller ei – sin kvalitetsvin.
Moderne og et imponerende vinkart
En søndag kveld i Bjørvika er det nesten fullt på spisestedet. Utenfor brenner fakler og inne er lysene dempet og grillen varm. Det er ingen hvite duker på bordene, men stedet er utvilsomt både moderne og mer jålete enn nedpå.
På menyen finner du klassiske retter fra Midtøsten, slik som tabbolisalat, hummus og fylte vinblader. Nam! Ifølge stedet selv tilbyr restauranten en krysning mellom midtøsten, østen og europeiske tilberedningsmetoder.
Vi starter kvelden med et glass libanesisk rødvin, husets Le Cedre De Beurouth (141 kr), som er en av stedets ti røde libanesiske viner på menyen. Vinkartet består faktisk utelukkende av viner fra Libanon, både rød, hvit rose og dessertvin.
En kjøttfest uten like
Konseptet er: Sett sammen din helt egen meze eller velg en ferdig pakke fra chefs menu. Går du for sistnevne kan du velge blant Meze med grill (619 kr), Vegetarisk meze (399 kr) og Grill spesial (549 kr/pers), og man må være minst to for å få bestilt!
Vi gikk for en Grill spesial og på bordet kom en kjøttfest uten like. Grillet indrefilet, kyllingfillet, shish kefta (kjøttdeig på spyd), tigerreker og perfekte rosa lammekoteletter.
I tillegg fikk vi tre kalde mezeretter; hummus, Baba Ghanouj og Tabbolisalat.
Tabbolisalaten er en syrlig salat laget av hakket persille, mens baba ghanouj er en tradisjonell auberginedip som smaker røkt, nesten brent, men på best mulig vis. Ved siden av fikk vi ris med rosiner og smak av kanel, og nystekt libanesisk brød.
Dersom du føler deg mindre lat enn oss, og vil sette sammen kveldens meze selv, kan du velge mellom kald-, varm- og grillretter. For eksempel Shish kefte med jebne (309 kr) fra kullgrillen, som er kvernet høyrygg, halloumi og sumakkrydder. Perfekt sammen med den kalde mezeretten Waraq Enab (119 kr), altså drueblader fylt med ris, mynte, tomater og sitron. Du kan selvfølgelig også gå får klassikere som falafel, labne, kyllingvinger og stekte poteter.
Litt dyrt, men verdt det
Vi fikk dessverre ikke plass til dessert, men om vi hadde hatt det, hadde vi utvilsomt gått for en dessertdumpling fylt med valnøtter, pistas og vaniljeis (149 kr). En Osmanlieh (139 kr), en libanesisk ostekake med pistasjnøtter høres heller ikke feil ut. Du kan skylle det hele ned med en libanesisk kaffe med kardemomme (46 kr).
Feniqia tilbyr med andre ord mettende og smaksrik libanesisk mat. Riktignok til en smule stive priser, men som utvilsomt er verdt det. Kveldens eneste aber var at stedet stenger klokken ni (søndag) når vi gjerne skulle blitt igjen for ett glass til.
Det får bli neste gang, for vi kommer tilbake!
Åpningstider:
Mandag-torsdag: 16-22
Fredag 16-23
Lørdag 15-23
Søndag 15-21