Ekebergparken: En kunst og naturoase

Vi har tatt turen til Ekebergparken for å se på alle skulpturene, og kose oss litt i området.

Tekst & Foto: Ellen Hellebust

Kun en knapp timinutters trikketur fra Oslo sentrum ligger Ekebergparken. Parken er kjent for å huse den populære Ekebergrestauranten, men området rundt tilbyr langt mer enn dyr mat og fin utsikt.

I alt 42 skulpturer av ulike kunstnere er plassert på skogsstiene. Hvilken bedre måte å oppleve kunst enn i det fri?

Nydelig skogsområde og flotte utsikter

Parken ligger delvis i skog og det er derfor mange fine skogsstier i området. Vi gikk opp langs Vannspeilet og inn til Ekeberg hundepark hvor du kan la hunden løpe fritt. Her finner du også en av områdets mange fine utsiktspunkter. Det perfekte stedet for medbrakt kaffe og niste! 

Vi prøvde å få med oss de fleste av parkens mange skulpturer, og hadde derfor flere kunststopp på veien. For oversikt over alle stier og skulpturer kan du sjekke kartet på Ekebergparken sine hjemmesider. Litt lenger ned forteller vi om alle vi synes du må få sett!

På vei hjem dro vi innom Karlsborg Spiseforretning som ligger ved inngangen til parken. Her ble det kanelboller på kafeens terrasse. I det hvite bygget ved siden av ligger også Ekebergparken Museum, hvor du kan lære mer om områdets historie og natur.

Psst! Både ved hundeparken, de mange utkikksstedene og i skogen forøvrig, er det gode muligheter for å ta med hengekøye.

Skulpturene du bør se nærmere på

Vi kan selvsagt ikke skrive om alle 42 av parkens skulpturer i denne artikkelen. Her er imidlertid noen av våre favoritter.
Open Book av Diane Maclean inviterer tilskueren inn i kunstverket. Skulpturen binder sammen boken, som symbolet på kunnskap og landskapet rundt, gjennom bruk av reflekterende materiale.

Venus de Milo Aux Tiroirs står ved siden av museumshuset. Skulpturen er laget av kunstneren Salvador Dali, best kjent innenfor kunstretningen surrealisme. Den kvinnelige skulpturen har skuffer som kan åpnes og uttrykker undertrykt seksualitet. Et kjent tema hos Dali.

Anatomy of an angel av Damien Hirst står ved Ekebergtrappen. Skulpturen er av marmor og kombinerer Hirsts interesse for vitenskap sammen med det hellige.

The couple av Louise Bourgeois henger fascinerende nok fra trærne. Skulpturen viser to skikkelser som henger sammen, og tematiserer mennesker som holder sammen gjennom tykt og tynt.

Walking woman «går» på vei mot hundeparken. Skulpturen er laget av billedhugger Sean Henry. Denne er sjokkerende livaktig, og har som mål å forsterke opplevelsen av oss selv i verden.

Ekeberg Pavilion av Dan Graham er et av de første verkene vi møter i parken. I denne skulpturen utfordrer kunstneren forholdet mellom verket, tilskuer og omgivelser.

Kunstinstallasjoner i verdensklasse

I tillegg til de mange skulpturene som er spredt rundt i parkområdet, huser Ekebergparken to av James Turrells kjente kunstinstallasjoner. Installasjonene ligger ved Vannspeilet under bakken, og har gratis inngang på søndager fra kl. 11-16.

Kunstneren er opptatt av påvirkningen av rom, lys og farge. Disse komponentene er også å finne i installasjonene. Installasjonen Ganzfeld tar vekk menneskets persepsjon i et buet, farget rom, som leker med menneskets følelse av tilstedeværelse.

Skyspace finner sted i et «kammer» med åpen takluke, og er konstruert for soloppgang og nedgang. Turells medium er også her lys, og hvordan det påvirker rommet man befinner seg i. Det arrangeres også Sunset session hvor man kan få en maksimal opplevelse av verket. Skyspace er installert på 80 ulike steder i verden, deriblant også i Hardanger.  

James Turrells installasjoner er virkelig verdt å få med seg og appellerer både til kunstinteresserte så vel som dem som helst bruker Ekebergparken som turområde.