Dapper Bar

Klesbutikk, kaffe- og vinbar i ett.

Klesbutikk, kaffe- og vinbar i ett.

Av Maren Mjelstad

Vi har besøkt nabolagskafeen og klesbutikken Dapper på Grünerløkka. Konseptet med klesbutikk, kaffe- og vinbar i ett, har blitt populært blant beboerne i området den siste tiden.

Det er seks år siden klesbutikken flyttet til Grünerløkka i Oslo. I oktober 2019 åpnet de dørene et steinkast unna Olaf Ryes plass. Det ble en stor omveltning, da de også fikk kaffe- og vinbaren. Bakgrunnen for dette var flere ting. Ved å ha klesbutikk og kafé sammen håpet de at det ville senke terskelen for at folk tok turen innom, uansett om man skal kjøpe noe eller ikke. De ønsket også å bidra til nabolaget med en hyggelig plass folk kunne dra og møtes. 

Lokalet er preget av lyst tre og høyt under taket, og oppleves som åpent og rent. Da vi kommer inn en onsdag formiddag skjønner vi fort at mange liker plassen, særlig til å lese, studere eller jobbe. Her er det gratis internett, så det er jo et pluss.

Det klikker stille fra Macbook-tastene mens en person sitter å leser Gul bok av Zeshan Shakar. En annen person koser seg med å se ut vinduet, tilsynelatende i sin egen verden. Fra andre etasje har man god oversikt over hele lokalet, som skaper en følelse av god plass.

Gladbakst og fersk toast

Kaffen er fra Tim Wendelboe, og vi smakte på en kopp med en av de nye typene kalt Karogoto. Den er intens og fruktig, sikkert fordi den inneholder solbær. Kaffen på kaffekannen er veid og malt, så den smaker like godt om ikke bedre enn deres håndbryggede kaffe, skal vi tro servitøren. 

"Islatten var så god" utbryter kvinnen ved nabobordet til personen på pc-skjermen hennes. Den kalde drikken er pent tilberedt i et hvitvinlignende glass. 

Dapper kan også by mat, deriblant deilig smørbakst fra Gladbakst. Vi prøver oss på en tebriks. Den er som en croissant i teksturen, toppet med valmuefrø og lag med mandelkrem. Om du kunne tenkt deg noe mer klassisk så har de også croissant, både vanlig og med sjokolade. 

De har også by fersk toast med ulikt pålegg, eller yoghurt med granola og bær. 

Tenåringsjenter og menn som pusher 70

Klesavdelingen til Dapper startet i hovedsak med salg av klær til menn, men utover året vil de satse på å få inn både kjoler og skjørt. Til nå finner man de fleste plaggene ned i størrelse xs, samt sko ned i størrelse 36. 

Selv om butikken er preget av typisk maskuline klær, finner man også faux pelskåper, små ringer og smykker. En av de ansatte forteller at særlig smykkene og ringene faller i smak hos mange, og at alt fra ‘menn som pusher 70’ til tenåringsjenter kan smykke seg med ting fra butikken.

Plaggene kommer fra ulike merker i hovedsak fra Europa, Skandinavia og Norge. Det viktigste når de skal plukke ut klær er stil, kvalitet, og så langt det er mulig; bærekraft og fairtrade. 

Kaffebaren er også en vinbar og det er ikke uvanlig at de har konserter. Vinbaren består av vin, og cider fra småskalaprodusenter du gjerne ikke finner så mange andre steder. 

📍Nordre gate 20