Cupping: Kaffesmaking med Fuglen

Her brygges det mange ulike kaffer til smaking hos Fuglen i Gamlebyen.

[Annonse - Dette er en del av vår Mer av Opplevelser]

Tekst & bilder: Lene Myrum Haugen og Maren Mjelstad

Interessert i å lukte, smake og lære mer om alt som skjuler seg bak en god kopp kaffe?

Kaffe er et stort fag, så hva er vel bedre en å få vite mer fra Oslos fremste eksperter. På kaffebrenneriet Fuglen arrangerer vi nemlig cupping, en smake session der du blir guidet gjennom de ulike kaffesmakene, og hvorfor kaffen smaker som den gjør.

Denne opplevelsen er en del av vår Mer av Opplevelser. Sammen med lokale aktører tester og setter vi sammen unike opplevelser, og hvis vi liker det finner du det her!

Lukten av nykvernet kaffe

Vi starter med lukte på de forskjellige variantene, før de brygges. Kaffebønnene kvernes og du tar runden for å lukte forskjellen. Det er lite som slår lukten av nykvernet kaffe, men har du egentlig noen gang sammenlignet flere forskjellige opp i mot hverandre?

Med så mange forskjellige typer kjenner du etter hvert at det er klare forskjeller. Noen lukter mer friskt og man kan kjenne forskjellige typer frukt, mens andre for eksempel har toner av sjokolade og nøtter. 

Det føles virkelig nytt å teste luktesansen når det kommer til kaffebønner. Vi lukter på alle de nykvernede bønnene rundt bordet, før instruktøren vår både forteller om og begynner å brygge kaffen.

Smak- og “slurperunden”

På bordet står det over ti ulike poser med bønner, og foran står koppene med kaffen vi skal smake på. Ludvik gjør det han kaller en “cowboy steap”. En enkel måte hvor han heller varmt vann over gruten i koppen, og deretter presser det ned mot bunnen.

Bryggeteknikken ved cupping er veldig lik som når man brygger kokekaffe, men med en finere kvernet kaffe. På engelsk kalles kokekaffe “cowboy coffee”, og “steap coffee” er paraplybegrepet som omfatter bryggeteknikkene til cupping, kokekaffe og presskanne.

Når vannet og kaffebønnene har kommet sammen i harmoni og det som kan ligne på en vanlig kaffekopp, starter han med å fjerne det øverste laget på kaffen. Dette gjør han fordi skummet som samles på toppen er mer bittert enn selve kaffen vi skal smake på.

Alle får utdelt en skje og en kopp, hvor skjeene brukes som en øse fra de ulike koppene du enkeltvis og i en bestemt rekkefølge skal smake på. Vi skyller skjeene mellom hver smaking, så ikke rester fra forrige kaffen du smakte på følger med. 

kaffelærdom og én kaffepose til 50%

Smakingen skjer i to runder. Første runden skjer ganske rask etter at kaffen er brygget og på sitt varmeste. Ludvik forteller hvor viktig temperaturen er for smaken, og dette får vi teste selv når vi smaker på kaffen en runde til litt senere.

Vi blir oppfordret til å slurpe, og de som virker å ha gjort dette tidligere slurper mest. Det her var en helt ny opplevelse for oss! Vi prøvde å slurpe i oss kaffen på stiligst mulig vis, men vi har nok en vei igjen å gå til de proffe. Etter et par runder rundt bordet med smaking avslører man sin favoritt, og det er veldig ulikt fra person til person. 

Smakingen tar litt over en time, og du får kjøpe en pose med kaffebønner fra Fuglen hjem til halv pris, hvis du ønsker. Kanskje den som smakte best?

Undertegnede kjøpte med espressobønnene som de har brent for å passe til Oatly sin havremelk, en Gachurio espresso fra Kenya med smaksprofilen kirsebær, mandel og bjørnebær. Anbefales til de som liker latte og lignende med havremelk.

Mye kunnskap

Lokalene vi står i åpnet i 2018, og er i hovedsak Fuglens kaffebrenneri, som også har en av Oslos koseligste kaféer. Underveis kan du regne med at instruktøren forteller både om kaffe og historien til anerkjente Fuglen, både i Oslo og Tokyo.

Vi anbefaler faktisk å tenke litt på hva man helst vil lære på forhånd også. Instruktøren Ludvik har mye kunnskap, så sitter du inne med noen spørsmål om kaffe kan han svare på det aller meste. 

Prisen for opplevelsen er 350 kroner per person, og skjer første torsdag hver måned. God kaffesmaking!

Se mer om opplevelsen og bestill en ny type kaffeopplevelse her!

📍St. Halvards gate 33