Bryggerier langs Akerselva

ringnessbryggeri1.jpg

Av Ine Martine Lorentzen

Er du glad i øl? Det ligger flere bryggerier langs Akerselva. Blant annet finner du Nydalen Bryggeri og Spiseri, Sagene Bryggeri, Ringnes Brygghus og Schouskjelleren Mikrobryggeri. Turmulighetene i Oslo er mange og hva er vel bedre enn å kombinere tur og opplevelse? Vi tok på oss varme klær, tok bena til fatt og dro på bryggeri-jakt. Vi startet på Nydalen bryggeri og spiseri, før vi begynte på vandringen langs Akerselva i Oslo.


Nydalen bryggeri og spiseri

Mikrobryggeriet brygger både ale og lagerøl. Bryggeriet ligger midt i restauranten noe vi syns var veldig kult og selv om det er kaldt, er det fortsatt mulig å sitte ute under varmelampene. På lørdager åpner det klokken 13.00 og vi kom ganske nøyaktig da. Vi ville prøve en øl herfra og gikk for en av bryggeriet sine egne.

Tross at vi ikke unnet oss en matbit på dette stoppet, måtte vi ta en titt på menyen. På lunshmenyen sto blant annet rekesmørbrød, spicy linseragú og avocadosalat. Vi vurderte nesten å spise allikevel. Nydalen bryggeri og spiseri betegner seg som en gastropub. Gastronomi betyr læren om finere kokekunst, så vi kommer gjerne sultne neste gang.  

Det tilbys også ølsmaking for grupper over 8 personer. Da får man lære om hvordan ølet brygges, råvarer og historie og smake på husets brygg. En hyggelig og lærerrik gruppeaktivitet.

📍Nydalsveien 30A

Sagene Bryggeri

En halvtime unna Nydalen Bryggeri og Spiseri ligger Sagene Bryggeri i Sagveien. Dette er Norges første klimakompenserte bryggeri og her brygger de håndverksøl. Bryggeriet ligger i historie omgivelser rett ved Akerselva.

På grunn av Korona situasjonen, fikk vi dessverre ikke besøkt selve bryggeriet, med heldigvis var butikken med bryggeriutsalg åpent. Butikken er åpen til klokken 17.00 på torsdager og fredager, og til 16.00 på lørdager. Her kan man kjøpe øl å ta med hjem. Du får alt fra pale ale til tropisk ipa brygget på Sagene bryggeri. Vi syns julekalenderen med 24 ulike øl var spesielt kult. Kanskje en rustikk gave til en øl-glad venn?

Rett ved siden av Sagene Bryggeri ligger Hønse-Lovisas hus. Her kan du smake øl fra Sagene Bryggeri mens du ser over fossen på Sagene. Uteservingen ved Akerselva er kanskje aller koseligst om sommeren, men utsiktene er fine selv på en grå høstdag.

📍Sagveien 23A

ringnes brygghus

Det tok oss ca ett minutt å gå fra Hønse-Lovias hus til Ringnes Brygghus. Her kan du både nyte god øl og pizza. De har kategorisert hver pizza etter hva slags øl de mener den passer best til. Så her får du en gjennomtenkt og unik smaksopplevelse!

Ringnes Bryggeri kan sies å være en sentral del av norsk bryggerikultur og Oslos og Akerselvas industrihistorie. Det er over 140 år siden bryggerimester Amund Ringnes grunnla bryggeriet.

Det var en travel ettermiddag på bryggeriet, så vi måtte bli plassert i etasjen over baren. Vi kunne ikke klage på atmosfæren, selv om det var litt hyggeligere i etasjen under. Der var det live jazz musikk og god stemning.

Vi bestile smaksprøve på seks øl. Du kan selv velge øltyper, men vi valgte å bli overrasket. For 329 kroner får du en 25cl ringnes pilsner - i mens du venter på at smaksprøven på 6*16 cl forskjellige øl blir gjort klart. Da smaksprøven kom til bordet, fikk vi mer informasjon og historie om ølen. Blant annet lærer vi om om malt-, humle- og gjærpreget øl. Vi fikk to av hver type.

Guinness er en maltpreget øl og har faktisk færre kalorier enn en vanlig pils. Dette er fordi vi ikke helt klarer å fordøye det helt mørkbrente. Vår favoritt var blant de gjærpregete øltypene. Det var en Berliner Weisse med bringebær. Gjærpreget øl skal også være en veldig god matøl. Det var interessant og lærerikt på Ringnes brygghuss og vi dro derfra med litt mer kunnskap om øl.

📍Thorvald Meyers gate 2

Schouskjelleren mikrobryggeri

Vi vandrer videre og havner på et bryggeri med røtter tilbake til rundt år 1800. På vei ned i kjelleren i gamle Schous Bryggeri på Grünerløkka er det både øltønner og diverse utstillinger.

Det er en annerledes atmosfære. Kjelleren er stor og det er mange sitteplasser. Det er ganske mørkt, men samtidig koselig. Det er et kult lokale med mye historie, men en lørdagskveld får vi litt mer følelsen av å være på pub enn på et bryggeri.

Her brygges og serveres det over 60 unike øl, så det er ingen fare for at du kommer til å gå tørst hjem. Etter å ha fått sansen for sur øl denne turen valgte vi å prøve oss på en strawberry pie - en fruktig berlinger weisse. Den falt i smak og vi liker nå en ny type øl. Et kult sted vi gjerne besøker igjen!

📍Trondheimsveien 2

Bryggeriene langs Akerselva skuffet ikke og både gåturen og opplevelsene er virkelig noe å anbefale! Vi så på dette som en oppdagelsetur og tok oss god tid. Ved Grünerløkka gikk vi blant annet litt vekk fra elva og fant noen utrolige kule graffitivegger. Vi var også innom Mathallen på Vulkan. Her spiste vi en god middag før vi vandret videre. Er du glad i øl anbefaler vi virkelig denne turen hele året rundt.