Bread N Butter
På Torshov ligger Norges første og hittil eneste japanske bakeri. De åpnet like før jul og har gjort det veldig godt fra start av. Da vi kom innom for å kjøpe noen godsaker, sto køen ut døra. Det vitner om at de har fått til noe veldig bra som mange liker.
Selvfølgelig er butikken helt prima for oslofolk som er nysgjerrig på noe nytt. Selv om de tilbyr mye mange ikke har sett og smakt før, er flere av bakverkene gamle, gjenkjennbare travere. Målet deres er til enhvert tid å kunne overraske med smaker.
Det er tydeligvis et stort marked for japansk mat i Norge, og ikke bare sushi lenger. Den første dagen de holdt åpnet i november, solgte de ut dagens bakst på 45 min! Er Oslo-folk utsultet på eksotisk bakverk eller er det bare de lokale på Torshov som er hakket mer eksperimentelle enn resten av befolkningen?
Utforskende som vi er, bestilte vi en matcha-cookie med hvit sjokolade. Matcha er en type grønn te som fremstilles av pulveriserte grønne teblader, og har en noe bitter ettersmak. Bitterheten i kjeksen ble overdøvet med smaken av den hvite sjokoladen. Vi prøvde også deres japanske sufflé-ostekake, og det var et godt valg. Luftigere og saftigere kake skal du se lenge etter!
Japanske råvarer
De benytter seg av en fusjon av asiatiske og europeiske baketeknikker og råvarer. Visse produkter krever en spesiell type mel som er importert fra Japan. Det gjør at stedet personlig oppleves mer autentisk. Oppskriftene er tradisjonelle og gamle, med innslag av modernitet.
Det som kjennetegner asiatisk bakverk er at deigen i til å begynne med er våtere, eltes lenge, og som et resultat av dette blir veldig «fluffy» og myke. Glutenet er også sterkt, så om man trykker bolla ned med fingrene, «popper» den tilbake. Konsistensen er altså hovedforskjellen, men de benytter seg også av råvarer til fargetilsetting, i stedet for e-stoffer. Med naturlig farge fra blant annet blekksprut, rotfrukter og matcha kan man kanskje påstå at asiatisk bakverk er hakket “renere”?
Blekksprut-brioche
Produksjonsbakeriet holder til ved Økern, men utsalget ligger i Sandakerveien, overfor Torshov Torg. Her selger de japansk bakst som skiller seg ut i mengden blant kjedebakerier i Oslo. Konsistensen, fargene og smakene er noe helt annet enn vi er vant med her i Norge. Mange av produktene er de alene om å kunne tilby sine kunder, og det gleder de seg over.
I tillegg til faste stamkunder og nye besøkende, kjøper også andre spisesteder i byen bakervarer herfra. Spesielt brioche hamburgerbrødene har slått godt an, og flere hamburgersjapper i byen får brødene sine herfra. Folk later til å like ting som er unike, og svarte briochebrød farget av blekksprut kommer godt ut av det i denne kategorien.
Foreløpig har de ingen kafeer, men har planer om å åpne en dette året om alt går etter planen. Det er det imidlertid ingen garanti for midt i pandemien, men man kan jo alltids håpe.