Arakataka: Mye mer enn spaghetti med løyrom
Arakataka vet å balansere en god settmeny. Bli med til for å teste seksretteren!
Tekst & foto: Nora Sæter
På hjørnet ved Rockefeller ligger en gourmetrestaurant med et snodig navn du sannsynligvis har gått forbi og tenkt: «Dæven, her var det fint og fancy!»
Stedet heter Arakataka og er kanskje aller mest kjent for sin nokså fabelaktige signaturrett – spaghetti med løyrom. Men nå er vi her for å teste alt det andre som får både kokker og gjester til å trekke på smilebåndet.
🗺 Du finner stedene i Oslokartet vårt også. Alltid gratis!
Nordiske smaker i storbydrakt
Vi kommer inn på et sted som klarer balansen mellom jordnært og stivpynta. Stemningen er lun og uformell, men tallerkenene er små kunstverk. Her kan du bestille enkeltretter à la carte eller gå for en settmeny. Veggene prydes av moderne kunst, og interiøret har akkurat nok demping til at praten flyter like lett som vinene.
Vi valgte å flotte oss med en seksretters meny (945 kroner), og fikk først en silkemyk tartar på ku fra Horgen gård med tunnrevet ost og sprø bokhvete. Her fikk pesketarianeren i følget den samme retten, men med rødbeterøre i stedet for gårdskua, og det var nesten bedre, men bare nesten.
Deretter kom en rett med squash, løpstikke og amalfisitron, som raskt ble kveldens ubestridte høydepunkt, før vi fikk mais med knivskjell og gul chili, en rett som overrasket. Her anbefaler vi å søke opp en video av hvordan man får tak i knivskjell, for økt underholdningsverdi.
Dagens fisk ble servert med ferske bønner og blåskjell, og etterfulgt av saftig kylling fra Holte gård med skogsopp og mangold. Til slutt rundet vi av med en frisk dessert av norske epler med myske og tjukkmelk. Sistnevnte var rett og slett dritgod.
Seksretteren ble vi veldig mette av, og kunne egentlig gått for en 4-retters (745 kr). Da hadde vi fått de to første og to siste av rettene vi ble servert.
Snacks med sjarm og et gigantisk vinkart
Før du setter deg, bør du kikke på snacksmenyen. Her finner du østers med hotsauce (pris varierer), charcuterie (175 kr), den humoristiske «Arakataco» (75 kr) og en smått legendarisk doughnut med kaviar (155 kr). Sistnevnte fristet stort, men vi hadde rett og slett ikke nok plass i magen.
Til maten gikk vi for noen enkle glass med vin som her ligger på mellom 150-245 kr, men det tilbys også drikkemeny til både seks- (925 kr) og fire retter (695 kr). Vinkjenneren (eller rikmannen) kan gå for det som kalles en oppgradert drikkemeny (1495/995 kr). På nabobordet ble det ved en anledning slengt en gigantisk bok på bordet, noe vi omsider forstod at var Arakatakas vinkart – kjent for å være imponerende.
Ja, spaghetti med løyrom er en klassiker – men Arakataka viser at de kan langt mer enn som så. Det er en grunn til at dette nesten har blitt til en institusjon å anse. Dette er stedet der du kan komme for et glass vin og en østers, eller lene deg tilbake til en helaften med smaker fra både skog, hav og fjell. En restaurant som føles like tilgjengelig som den er ambisiøs, midt i hjertet av Oslo.
Åpningstider
Mandag - lørdag 16-22