Aces: Italiensk vintage på Tøyen

Aces_juni21_Taran Hofvind_11.jpg

Tekst og foto: Taran Hofvind

Er du glad i ekte vintageskatter fra 80- og 90-tallet? Vi har besøkt Aces, den helt nye vintagebutikken på Tøyen! De selger vintageklær fra Italia, utvalgte designmøbler og unike interiørgjenstander. 

Den lille butikken i Tøyengata åpnet dørene i mai, og er et samarbeid mellom to Italienske brødre. Klærne du kan finne her er hovedsakelig originaler fra 80- og 90-tallet, og er håndplukket fra bruktmarkeder i Italia. 

– Broren min bor fortsatt i Italia, og det meste av klærne vi har her er plukket ut av ham derfra, forteller Erminio De Monaco, mannen som har startet Aces.

Håndplukket i Italia

På hjørnet der Tøyengata møter Herslebsgate, i det som tidligere var et tatoveringsstudio, henger det nå et skilt over døra som sier Aces, i lysende gule neon-bokstaver. Utenfor står det noen retro hagemøbler, som det er veldig fristende å slenge seg ned i, og vinduene er dekorert med fargerike tegninger av klær og accessoarer.

Store grønne planter møter deg i døren, og stativer med klær i spreke farger og mønstre fyller gulvet. Butikken er liten, men lys og luftig. Det er store vinduer og minimalistisk inventar i hvitt og lyst tre.

På klesstativene finner du alt fra fargerike silkekjorter, Levi’sjeans, klassiske trenchcoats, vintage tracksuits fra Nike og Adidas, til t-skjorter fra OL ‘94. Aces ser på alle klær som unisex, og ønsker at alle skal kunne gå i klærne man får kjøpt hos dem, uavhengig av kjønn. 

I hyllene gjemmer det seg også noen skikkelig nostalgifremkallende skatter, som vekker mange minner hos et nittitallsbarn. Blant annet titter det frem en god gammeldags Nintendo Game Boy, med et tilhørende Tetris-spill. Og lengst bak i butikken står det en discman og blomstrer på en hylle. Å besøke Aces er som å være på en liten reise tilbake i tid. 

Tidsrommet og Tøyenstæsj

Møblene og dekorgjenstandene de har i butikken får de gjennom et samarbeid med Tidsrommet De har blant annet en original stol av av den kjente, finske designeren Alvar Aalto til salgs i butikken. Rundt i butikken har de også eksklusive vaser og andre pyntegjenstander. Prisene blir satt ut i fra hvilket merke det er og hva slags historie som ligger bak. 

– Noen plagg og gjenstander er samleobjekter og har derfor høyere verdi. Men vi tilbyr priser som tilsvarer gjennomsnittsprisen på nett, som selger mange av denne type samleobjekter. Så slipper man frakt og toll når man kjøper fra oss i butikken. 

De samarbeider også med et lite lokalt firma som heter Tøyenstæsj. Et firma på Tøyen som bestiller autentisk stoff fra India og lager belter, stropper til yogamatter, og nøkkelringer. Stoffet er maskinlaget som skal være garanti for at det ikke er barnearbeid involvert i produksjonen.

I 2021 donerer Tøyenstæsj penger til Yoga stops traffick, som setter fokus på, og samler inn midler til rehabilitering av kvinner og barn utsatt for menneskehandel. Foreløpig er det kun beltene som  er tilgjengelig i butikken, men det kommer flere produkter etterhvert. 

Vintage og basket

Erminio De Monaco har bodd i Norge i syv år. Han er designer og jobber med interiør i et designstudio i Oslo, men ønsket å starte en vintagebutikk ved siden av jobben som designer. 

Broren, som han driver den nye butikken sammen med er tidligere basketballspiller, og har en kjærlighet for mote og klær. Spesielt klesmerket til basketballlegenden Michael Jordan, Nike. Ifølge Ermino skal han også generelt ha et godt øye for mote. 

– Tidligere solgte han klær på nett som en hobby, og det gikk bare bedre og bedre. Så da tenkte vi at det var verdt et forsøk å starte en butikk i Oslo, forteller han.

Han opplever at folk i Oslo er opptatt av miljøaspektet ved å kjøpe brukt, og at det er noe de selv også er engasjert i og ønsker å bidra til. Det tror han vil bidra til at Aces blir en suksess.

📍Herslebs Gate 47