Oslo i litteraturen
Av Irmelin D´Orleans Kulbrandstad
Å lese romaner der Oslo spiller en større eller mindre rolle er en annerledes måte å bli bedre kjent med byen. Gjennom bøkene kan du bli inspirert til å sjekke ut nye bydeler, områder eller spesifikke gater.
Kjenner du Oslo godt fra før av, kan selve leseropplevelsen bli bedre ved at du lettere identifiserer deg og klarer å plassere handlingen i omgivelsene. Kanskje vekkes egne minner til live når du mentalt beveger deg gjennom byen? Her er tre av våre favoritter.
Beatles av Lars Saabye Christensen
Beatles er en oppvekstroman som handler om fire gutter på Frogner. Handlingen hører til 1960-70årene, men man kan likevel kjenne seg godt igjen i Oslo, særlig i områdene rundt Frogner. Det er fordi romanen er full av referanser til bestemte gater, butikker og byområder, som gjør at historien om vennegjengen føles nært. Jeg er ikke oppvokst i Oslo, men jeg har vært mye rundt Majorstua, Briskeby og Bygdøy, og føler disse områdene gjennom ordene som er skrevet. I tillegg vekker den minner av flotte sommerdager når vennegjengen i romanen sykler i byen og bader på Bygdøy.
De beste blant oss av Helene Uri
Du vet den dagen når man forstår at foreldre og lærere er mennesker de også? De beste blant oss er en universitetsroman som handler om intriger, ambisjoner, og prisen for å nå dit og kjærlighet. Er du student og bosatt i Oslo kan det være en glede å lese om miljøet rundt Blindern og campus, og gjennom boka får man et underholdende innblikk bak kulissene på Blindern. Jeg så for meg egne professorer, forelesere og fakultet i denne fortellingen om tre ansatte ved Institutt for futuristisk lingvistikk, og det gjorde romanen enda mer underholdende.
Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar
Man kommer ikke nærmere boligblokkene og livene på Stovner uten å fysisk være der, enn gjennom denne romanen. Tante Ulrikkes vei er en samfunnskritisk oppvekstroman som handler om to gutter som vokser opp på Stovner på 2000-tallet. Man får et ekte innblikk i drabantbyen gjennom karakterenes egne beskrivelser av hverdagen på Stovner og Rommen, og de referer til gatene, området og miljøet i Groruddalen. For min del ble jeg bedre kjent med en bydel jeg ikke kjenner godt fra før, og fikk virkelig oppdage mer av Oslo gjennom litteraturen. En sterk og interessant leseropplevelse!
Lån eller kjøp brukt
Bøker kan man selvfølgelig få lånt hos de ulike bibliotekene i Oslo, men man kan kjøpe brukte bøker på loppemarkeder, bokmarkeder eller på nett. Bookis er en norsk bohandel på web og i app, med fokus på gjenbruk. Her kan man kjøpe brukte bøker billig og få det levert hjem i postkassen.