Tryvannstua: Veldig god bakst i Nordmarka

En trikketur og en gåtur i marka gjør deg til den nye eieren av denne smekre kanelbollen på Tryvannstua.

Tekst & foto: Nora Sæter

Trodde du det bare var i byen man fikk tak i toppklasses kanelsnurrer? Tro om igjen. Ved bredden av Store Tryvannet i Nordmarka ligger nemlig en sportsstue med en bakevaredisk på Paris-nivå. 

Snør turskoene på, og bli med oss til Tryvannstua for å teste turstier, hyttekaffe og skogens ro.



Skogens søteste fristelser

Det er lite som slår en skogstur i solskinnsvær en sen maidag. En liten gjøk som sa koko, hvisket oss i øret at bolleutvalget på skistua Tryvannstua slettes ikke var så verst, så vi dro i vei med det samme.

Tryvannstua ble bygget i 1931 og ligger lunt til blant grantrær og fuglekvitter. Utsiden minner om en klassisk tømmerhytte, og innsiden er like hyggelig – lune tømmervegger, peis og en håndskrevet hyttebok du kan skrive navnet ditt i, akkurat som i gamle dager.

Hovedhuset, Peisestua, har en liten disk med et imponerende utvalg av bakst og enkle retter, og fra taket henger det lyslenker som gir stedet en nesten magisk stemning. Det er enkelt, men gjennomført koselig – akkurat sånn en markastue skal være.

Cruffin og chili con carne i solveggen

På menyen finner du både søtt og salt. Her serveres det daglig varm og kald mat, som chili con carne, minestronesuppe med surdeigsbrød (270 kr), ulike typer toast, sandwicher og ikke minst den populære Tryvannsstaus egen pizzabuffet (400 kr/pr. pers).

For den søtsugne er det boller, kaker, vafler og cruffins (en blanding av croissant og muffin) – vi gikk for den siste, som var luftig, smørfylt og skikkelig god (65 kr).

Til det tok vi en svart kaffe (46 kr) og en klassisk kanelsnurr (55 kr) on the go. Den var rykende fersk da den ble lagt i sin brune papirpose og kan på alle vis måle seg med mange av hovedstadens beste. Alt smaker jo bedre når man er på tur, men denne kan ha potensial til å bli en ny folkefavoritt. Man må bare jobbe litt for å få tak i den!

Enkel tur – stor belønning

For å komme oss til Tryvannstua tok vi bane nummer 1 til Voksenkollen. Derfra går det både grusvei og sti hele veien til hytta – en enkel og barnevognvennlig tur på ca. 30-40 minutter. Alternativt kan man starte fra Frognerseteren for en litt lengre og mer kupert rute. På vinteren er det skiføre helt fram, og da tar det ikke mer enn ti minutter fra Frognerseteren stasjon på ski.

Tryvannstua er åpen tirsdag til søndag fra kl. 10 til 16, og passer perfekt for en rast med boller og kaffe eller litt mat, etter en liten (eller stor) markatur. God tur!

Åpningstider:
Tirsdag - søndag: 10-16

📍Bomveien 50