To enkle turtips i Østmarka

_DSC8357.jpg

Av Michelle L. Smith

Her i Oslo er vi utrolig heldige som har marka så tett på. Skogen byr på flotte naturopplevelser og er perfekt når du trenger å klarne hodet. Markaopplevelsene kan også variere veldig, avhengig av vær og årstid. Om du ikke har gjort det før, bør du absolutt ta deg en tur når tåka legger seg over skogen. Det er en av de flotteste turopplevelsene vi vet om. 

Marka er stor og har plass til alle, men husk på å holde god avstand og følg rådene som blir gitt. Oslo kommune har laget en liste over gode råd for markavett som du finner nederst i artikkelen. Ta en tur på småstiene istedenfor å gå der alle andre går. Det kan også gjøre at du oppdager nye og flotte steder. For deg som trenger litt inspirasjon har vi samlet to fine turtips.

Ulsrud - Haukåsen - Trosterud

Anbefalt av Oda (26) og Morten (27)

mortenoda.jpg

«Det sies av noen at man skal velge den smale sti her i livet, og på tur i Oslomarka så er det kanskje akkurat det vi vil anbefale å gjøre. Vi startet ved Ulsrud t-bane, og gikk blåmerket sti til Ulsrudvannet, og videre til nordsiden av Nøklevann. Herfra valgte vi blåmerket sti til Lille Haukåsen, som virker som den mindre populære, men mer sjarmerende lillebroren til Haukåsen. Her er det fint å låne en av de små hjemmelagde benkene som står der oppe til å ta en liten snack - og vannpause. Videre bar turen ned- og opp igjen til Haukåsen (den store), og deretter en variert og vakker rød-og blåmerket sti som går vest for Lauvtjern og deretter treffer nord for Lutvann. Herfra trasker man pent ned til Trosterud t-banestasjon, og kan kan si seg fornøyd etter en god og variert gåtur.»

Oppsal - Mariholtet - Skullerudstua

Anbefalt av Kenneth i Mer av Oslo-redaksjonen

kenneth.jpg

«Perfekt halvdagsdistanse i rusletempo, med flere fine rasteplasser underveis. Og det er jo aldri feil med litt hvetebakst på Mariholtet (sucker for sugar)! Gikk denne turen igjen sist lørdag og det var ikke for folksomt. Nå som sportstua er stengt kan man heller ta med seg primus, eller ta sikte på å grille noe godt. Som den villmarks-mannen jeg er, nøyde jeg meg med pølser på spidd…»


Bymiljøetatens markavettregler

1. Start turen hjemmefra og ikke med kollektivtransport eller fra fulle parkeringsplasser.

2. Bruk nærområdet, oppdag de små tingene du ellers ikke ser.

3. Gi hverandre god plass, minst 1-2 meter, marka er stor nok for oss alle.

4. Varier tidspunktet for når du drar ut på tur.

5. Hold god avstand når du passerer andre, gi et nikk og et hei, det er gjort i en fei, da er du så grei.

6. Ikke lås deg til et bestemt mål, men gå der det er færrest med folk. Finn din egen sti eller små tråkk.

7. Ta med egen nistemat. Fyll termosen med suppe, pølser eller godt drikke. Maten smaker ekstra godt ute.

8. Ta søpla med deg. Det du tar med deg i marka, tar du også med deg ut av marka.

9. Snart er det bålforbud, men vær forsiktig allerede nå. Skogbunnen er mange steder tørr, så pass på hvor du plasserer bålet, og slukk godt.

10. Husk å holde avstand, også når du møter kjentfolk på tur.

11. Sitt ned og nyt skogens ro. Da kommer dyrelivet nærmere deg.