Szechuan Chengdu: Kruttsterk delefest, høyt tempo og sylfrekk sjarm
Tekst & foto: Nora Sæter
Sprengsterke pepperkorn, halvslitt lokale og mat i toppklasse. La det være ingen tvil: Szechuan Chengdu er utvilsomt verdt den langvarige hypen.
Hvor god kan en kinesisk restaurant egentlig være? Denne ikke fullt så skjulte perlen lengre, har blitt en perle på sokkel i flombelysning. “Alle” vil ha en matbit fra området Szechuan i Kina, og med god grunn. Hit kommer vi tilbake igjen og igjen, og igjen!
Den røde menyen
Vi besøker den røde restauranten i Trondheimsveien tidlig en tirsdag. I et millisekund undrer vi over om spisestedets popularitet omsider har sunket litt, men allerede før maten er på bordet fylles lokalet opp.
Lokalet skriker ikke nødvendigvis Michelin, men dette er utvilsomt et varmt og sjarmerende sted å være. Interiøret er minimalistisk, med en søt bar, noen norske flagg og gulldetaljer på veggene.
Selv om dette spisestedet skiller seg ut blant det kinesiske mattilbudet i byen, har de likevel én ting til felles med kinarestauranter flest; de har en enormt omfattende meny! Tilbudet spenner fra klassikere som vårruller og dumplings, til crispy duck og stekt ris eller nudler – også klassikere.
Men den store hemmeligheten (som mange nok har fått med seg nå) er at det er den røde menyen det gjelder å bestille fra. Der er det utvilsomt mange retter som egner seg best for de aller tøffeste: Hva med litt Griddle pork intestines (459 kr), Spicy bullfrog (319 kr), eller litt Spicy fatty intesines (319 kr)? Eller du kan gå for svinemage, oksemage eller griseører…
Glem ikke agurksalaten!
Her er tanken at man bestiller flere retter fra den røde menyen på deling, og vårt første tips er å se på prisen for å få et inntrykk av hvor stor retten du bestiller er. Koster den over 500 kroner risikerer du å få rett på størrelse med en bakebolle. Tips nummer to er å høre med servitøren om alt du bestiller er for mye eller for lite. All mat kommer med ris, så her blir man fort mett.
Vi gikk for både Aubergine i hvitløkssaus (229 kr), Asiatisk agurksalt (189 kr), Sursøt kål (189 kr) og Maputofu (229 kr). Sistnevnte er en populær rett i det szechuanesiske kjøkken, som består av tofu og kværnet kjøtt i en sterk chilisaus, nesten suppete – en personlig favoritt for undertegnede!
Agurksalaten passer dessuten til alt, og er et must! Utover det anbefales oksekjøtt med oksemage (299), som er en stor, spicy og skikkelig smakfull rett. Disse rettene var mer enn nok til tre, men her får man boks til å ta med maten hjem.
Szechuankjøkkenet er kjent for sin bruk av sterke og tungedrepende krydderblandinger. Er du heldig får du tygge på en szechuanpepperkorn, en svimlende sterk stjerner-i-munn-opplevelse. Men uansett hva du bestiller, sterkt eller ikke, kan du være sikker på at maten smaker masse.
Kjenn din besøkelsestid
Dette stedet er kanskje ikke for deg som er litt fin på det. For maten (nam!) er en ting, personalet er en annen. På grunn av sin popularitet, er det mye trafikk her og trangt om plassen, så ikke bli overrasket om du blir bedt om å få opp farta.
Selv om vi hadde en halv pils igjen ble vi bedt om å raske på, men på en hyggelig måte i det minste. For nye gjester ventet i døren. På et tidspunkt legger også servitøren hånden på skulderen min og kaller meg vakker, så jeg er solgt på alle plan – og forlater lokalet mett og fornøyd.
Travelt eller ikke: På Szechuan Chengdu er maten skikkelig god, og verdt både prisen og de lange ventelistene for reservasjon. Enkelt og greit.
Åpningstider:
Alle dager: 14-21