Sparta: Fra vinbar til matbar i gamle kirkevegger
Krabberøren på Sparta er til å bli RØRT av.
Tekst & foto: Nora Sæter
Visste du at en av de mest kjente polisene i antikkens Hellas har gitt navn til en snacks- og vinbar midt i Oslo sentrum? Sparta åpnet først som et stemningsfullt sted med fokus på vin og snacks, men fra august har de utvidet åpningstidene, satset mer på kjøkkenet og kaller seg nå en matbar.
Nå kan du kombinere glassene med lekre småretter og middagsservering som gjør at man kan bli sittende hele kvelden!
🗺 Du finner det i Oslokartet vårt også. Alltid gratis!
Vinbarens nye sjel
Det er en rolig sensommerettermiddag når vi tar turen inn i de høye kirkeveggene, Sparta ligger nemlig i det som tidligere har fungert som kirke. Derfor er det høyt under taket og en stor og høy inngangsdør som gir en slags kombinert inne- og utefølelse. Inne er matbaren dekorert med treverk, betong og interiør i kobbertoner (som i det gamle Romerriket?), og har en sjarmerende messanin som gir full oversikt over hva som foregår inne på kjøkkenet.
På menyen finner vi alt fra små snacks til fulle retter og ikke minst muligheten til å legge til caviar på det meste. Ambisjonen er tydelig: Sparta skal være et sted der mat og drikke er like viktig som lun stemning.
Vi startet kvelden på uteserveringen med krabberøre på sprø knekkebrødkjeks, toppet med dill (185 kr), og en squashrett med feta, urter og blomster, toppet med noen glutenfrie smuler som knaste (165 kr). Begge imponerende. Så gikk vi over til panisser, som er en sprøstekt potetfirkant servert med sitronmajones og gressløk (165 kr). Det minner om en fransk sørlandsferie! Sprø, myke og akkurat passe salte.
Fra fisk til fugl, med caviar
Blant de større rettene imponerer kveiten med fennikel og beurre blanc (245 kr). Delikat, silkemyk fisk som løftes av den klassiske sausen. En rik og jordnær kombinasjon, perfekt til et glass hvitvin. Soppretten måtte vi også prøve! En sopptung rett med et hint av egg og osten Kongeskogen (185 kr), som i all hovedsak smakte, vel sopp.
Homlagarden-kyllingen med mais og salvie (245 kr) og muligheten til å toppe med caviar (95 kr ekstra) sto vi over denne gang, men det kan vi nok angre på. Til dessert går vi for fersken med ricotta, hvit sjokolade og pistasj (130 kr). Frisk og sødmefull på en måte som avslutter måltidet elegant.
Hot tips! Mange av rettene var glutenfrie, så ta turen hit dersom du føler deg både fancy og glutenfri!
Småspising og smågodt(!)
Fra klokken 15 til midnatt finnes det også en ren snackmeny. Her får du alt fra mandler fra Valencia (65 kr) og Castelvetrano-oliven (70 kr), til sørlandschips (55 kr) og surdeigsbrød med Røros-smør (85 kr).
Den hele bakte camemberten (455 kr) ser ut til å være en hit blant bordene rundt oss. Ost, vin og lange kvelder er jo en klassiker! Men det er likevel muligheten til å kjøpe en liten skål med smågodt (65 kr) som er blikkfanget med høy sjarmfaktor i menyen.
De beskriver seg selv som nysgjerrig på både råvarer, vin og gjestfrihet, og det merkes. Spesielt sistnevnte. Her kan du stikke innom for et glass etter jobb, eller sette deg ned til et fullverdig måltid og la timene fly. Stemningen i de gamle kirkeveggene gjør resten.
Åpningstider
Onsdag - mandag: 15-00:30