Raffiné: Stilfull nyhet med mange libanesiske fristelser

[Annonse]

Tekst & bilder: Nora K. Sæter // Video: Oda Brurberg

En opplevelse av nesten fine dining, men allikevel til en litt hyggeligere pris? Ja takk! Det finnes ytterst få rene libanesiske matopplevelser i Oslo, men her får du en som i tillegg er i toppsjiktet.

Det er ikke tvil om at kvartalet Tullinløkka, har fått en veldig bra boost de siste årene og nå åpnet endelig en restaurant med mat fra Midtøsten. Hos Raffiné kan du nyte nydelig meze, åpent kjøkken og elegante omgivelser. Dette hadde vi gledet oss til, og tok turen på åpningsdagen!



Gull, glitter og mors oppskrifter = libanesisk himmel!

Lysstripene i bakken på passasjen på Tullinkvartalet guider oss inn til byens aller nyeste restaurant, hvor vi blir tatt varmt imot av en tydelig spent gjeng. Lokalet er pyntet med gulldetaljer, sort tre og et hint av glitter på veggene. Stilfullt! Bak baren står titalls krukker med krydder og man forstår raskt at det er smakene som skal stå i fokus denne kvelden.

Det er nemlig en av eierne sin mor som har delt sine oppskrifter og hjulpet til å tilpasse alle rettene. For å få den optimale opplevelsen anbefales vi å gå for Midtøstens kanskje beste oppfinnelse. Så da blir det Meze by the Sea (895 kr/pers) som er sjømat og -by the Land (695 kr/pers) som er kjøtt. De har også Meze by the Earth (455 kr/pers), som er vegetar.

Disse inkluderer selvfølgelig en rekke klassikere som bare må med, slik som hummus, tabboulé salat (135 kr) og labne (135 kr). En morsom vri her er at hummusen, Hummus n pearls (155 kr), kommer med det som ser ut som kaviar, men består av en hemmelig krydderblanding. Auberginesalaten var også bokstavelig talt en instagramvennlig røykbombe, og kveldens personlige favoritt så langt ble Lebanese tartar (225 kr), med biff, bulgur og hvitløksemulsjon. 

Maten kommer i to omganger, kalde retter før varme. Det gir en herlig følelse når det bugner av nye smaker og at det hele tiden kommer nye retter på bordet! Blant de varme finner du klassisk falafel, marinert kalamari (veldig god!), kylling og en rosa ytrefilet. Er du glad i potet? Deres nydelige sitruspoteter med jalapenos bør i så fall nytes snarest. Anbefaler også Phyllo Blossoms (155 kr), med en vakker form for posjonspai med filodeig, mozzarella, feta og lilla blomster på. En skikkelig god matopplevelse!

Prikken over i’en: Pistasje ostekake

Vår servitør, som selv er libaneser, har masse å dele om egen kultur og matkultur. Han forteller at det libanesiske kjøkken er designet for å dele og dermed skape samvær, nysgjerrighet og samtale rundt bordet. Akkurat som vi liker det!

Til dessert fikk vi et dessertfat (295 kr) med blant annet en Pistachio Knefé Cheesecake (165 kr) en nesten dubaisjokolade-inspirert kake med knefé (deigstrenger og ost dyppet i sukkerlake), kremost og pistasjnøtter. Dette var en smakseksplosjon av både søtt og salt, men også røkt. Må prøves!!

Dersom meze høres ut som for mye av det gode, kan du heller gå for selvvalgte retter i form av sharing plates, og det finnes et utvalg både kalde og varme retter som du setter sammen selv, etter egen smak. De har også åpent kjøkken hvor det også er mulig å booke Chefs table, en opplevelse hvor man kan se kokkene tilberede maten din.

Dette ble utvilsomt en skikkelig positiv overraskelse. Mange spennende smaker, store posjoner og nydelige omgivelser. Her er plutselig kaviaren vegetarisk og desserten røkt, så gjør deg klar for noen overraskelser.

Åpningstider:
Tirsdag - torsdag: 16-22
Fredag - lørdag: 15-23

📍Universitetsgata 7