Palestinsk mat i Oslo
Tekst & foto: Nora Sæter
Kjent for gatemat, meze, store familiemiddager, rykende fersk pita og falafel – det palestinske kjøkken byr på både varme, smak og fellesskap. Og hva er vel bedre enn å samles og nyte deilig mat når verden er tung og grå?
Vi gir deg vår beste tips til palestinsk mat i Oslo.
Habibi: Byens eldste meze-klassiker
Meze har sin opprinnelse i oldtidens Persia, og startet som en servering av matbiter i små skåler. Konseptet har spredt seg til hele Midtøsten og i dag er meze høyt elsket over hele verden, og en viktig del av mange lands kjøkken.
Habibi har siden 90-tallet tilbydd Oslos befolkning en solid smak av denne eldgamle tradisjonen – også i hjertet av byen da. Denne palestinsk-libanesiske restauranten, som tidligere lå i Strøget, har nå flyttet til Møllergata, og ligger vegg i vegg med Gaza Kjøkken. Her får du alltid vakre tallerkener og skåler plassert tett i tett på bordet, til og med oppå hverandre, og mye mat for pengene.
I Møllergata er det alltid tente lys, arabisk musikk over anlegget og mørke kroker å gjemme seg bort i. Fellesskapsfølelsen kommer når skålene sendes rundt sånn at alle får smake på alt. Du kan velge mellom vegetar (299 kr) og kjøtt (310 kr), og her får du smake på et lass av klassiske mezeretter: Hummus, tzatsiki, aioli, squash, grillet indrefilet og kyllingbryst, baba ganoush og pitabrød, og dette er bare et utvalg. Alle rettene kommer med sin egen unike smak og krydderkombinasjon. Jo flere som bestiller, jo større variasjon er det, og bare pitabrødet er nesten verdt turen i seg selv!
Nå ble det mye snakk om meze her, men frykt ikke, Haibi har også en a la carte-meny! Her kan du velge blant en rekke retter basert på kylling og lam til mellom 310 og 345 kroner – for eksempel kofta, som er en arabisk gryterett med kjøttboller. Du kan også prøve deg på hvitløksmarinerte kyllingvinger (290 kr) eller dolma (220 kr) som er vinblader fylt med krydret ris. En stor favoritt blant mange. Her er det dessuten jevnt over et godt vegetartilbud, noe som for øvrig er helt i tråd med det palestinske kjøkken, som bruker mye grønnsaker.
Dette herremåltidet kan du skylde ned med litt libanesisk vin og en baklawa med pistasjhonning (139 kr) til dessert! Restauranten holder åpent helt til 23 alle dager, så om du har planer om å dra ut på byen etter en god og mettende middag er du allerede midt i smørøyet og klar til fest!
Åpningstider:
Søndag - torsdag: 15-23
Fredag - lørdag: 13-23
Gaza Kjøkken: Billig og uformell smak av Midtøsten
Et mer uformelt måltid kan du få hos Habibis nærmeste nabo, Gaza kjøkken! Dette er så klassisk gatekjøkkenmat som du får det, med både falafelrull, shawarmatallerken og pommes frites med ekte pommes-krydder. Her er prisene gode og maten kommer raskt på bordet, og du får en gyllen mulighet til å støtte en palestinsk bedrift på vei hjem fra byen. Her har de nemlig åpent helt til klokken 04 på fredager og lørdager!
Kjøkkenet er enkelt innredet, og visstnok inspirert av oliventreet, som forøvrig er en viktig del av Palestinas økonomi og et symbol på motstandskamp. En olivengren pryder derfor stedets logo og lokalet er selvsagt pyntet med flere palestinske flagg.
På menyen finner du, uansett om du skal ha lunsj eller nattmat, et stort utvalg grillretter, vegetarretter og noen burgere – alt er halal! Prisene varierer fra 89 til 195 og man velger mellom wrap og tallerken. Vi gikk for en kylling shawarmatallerken (179 kr) og en falafel og hallomiwrap (119 kr). Kyllingen kom på en seng av hummus og wrapen er full av rødkål, aubergine og blomkå. Det er tydelig at Gaza kjøkken har hentet inspirasjon fra hjemlandet til hver eneste rett. Drikkeutvalget er også nøye utplukket, og du kan nyte maten sammen med en Palestina-cola eller en oransje Gaza-brus, til 39 kroner.
Psst! En liten life-hack for studenten er at du her får en kebab i pita til bare 89 kroner!
Åpningstider:
Mandag - torsdag: 11-23
Fredag - lørdag: 11-04
Søndag: 12-23
Mela Café: Meze og tilbakelent stemning på Melahuset
Mela Café er ikke direkte en palestinsk restaurant, men er inspirert av palestinske mattradisjoner, i tillegg til libanesiske og pakistanske. Mela betyr “å møtes” på sanskrit og her vet de alt om å samles over god mat og drikke. Stedet er uformelt, rimelig og egner seg godt for studenter, men ta like gjerne med hele familien, for her er det hyggelig!
I likhet med på Habibi, får du også her testet ut meze, men også som lunsj! Her kan du velge størrelse og pris på måltidet gjennom å sette sammen din egen meze blant et stort utvalg både kalde og varme retter, eller fra grillen. Hver enkelt rett ligger på mellom 69 og 120 kroner, eller du kan gå for en ferdig pakke, enten vegetar (315 kr), med kjøtt (320 kr) eller grill (440 kr).
Vi gikk for både kjøtt og vegetar og på bordet kom en matfest uten like. Når det nesten ikke er plass på bordet til drikke, så vet du at restauranten har gjort meze på den rette måten! Her kommer et utvalg favoritter: Stekt halloumi, minisambosa, kjøttboller i rød saus, og auberginen som var kjempegod! I tillegg fikk vi selvfølgelig de klassiske rettene, som man jo har smakt mange ganger, men som nesten er obligatorisk uansett, slik som hummus, tzatsiki, tabbouleh, bulgursalt, falafel og pitabrød med hvitløk. Nam! Mengden mat var stor, så mye av det ble med oss hjem. Ingen ble lei seg av den grunn.
Her kan du velge blant hele tolv hummusbaserte retter som kobinerer hummus med en kjøtt- eller vegetarrett, og som serveres med børek med spinat og fetaost, salt og pitabrød. Hummus imperium har de valgt å kalle denne delen av menyen. Det snodigste på menyen var likevel en kaffevariant av mango lassi, som enkelt nok er mango lassi med en shot espresso i. Det får bli neste gang!
Åpningstider:
Mandag - lørdag: 12-23:30
Søndag: 15-23:30