Mon Oncle: Eventyret om en Michelinopplevelse (for de under 30)
På Mon Oncle har vi testet deres noe rimeligere “under 30-meny”.
Tekst & bilder: Nora K. Sæter
Michelinrestaurentens nye tilbud for de under 30, muliggjør en unik og eksklusiv matopplevelse som ikke koster skjorta. Gjør deg klar for en eventyrlig kveld, med champagnekremede østers, himmelske sauser og hjemmelaget godteri – ja, litt som å få halve kongeriket.
Overkommelig pris fra tirsdag til torsdag
Det var en gang en 29-åring som bodde i Oslo, og den 29-åringen hadde hørt snakk om et tilbud så forlokkende at det kunne målbinde enhver prinsesse.
Den franske restauranten Mon Oncle, kjent for sine raffinerte smaker, klassiske luksuriøsitet og sin gyldne Michelinstjerne, hadde sendt ut bud om et eksklusivt tilbud: En tre-retters meny for unge voksne under 30 år, tirsdag til torsdag, til en langt mer overkommelig pris enn deres vanlige måltider.
Hun tok finstasen på og la ut for å finne sin neste store måltid.
Rosa og moderne
Innsiden av Mon Oncle er som en reise inn i et pudderrosa, fransk eventyrland. Myk belysning, elegante marmorbord og halvmåneformede sofaer med gjennomsiktige rosa gardiner rundt, som gir en lun og skjermet følelse.
Og til deg som aldri har vært på michelinrestaurant før: forbered deg på en behandling verdig en kongelig. Her hilser nemlig alle kokkene fra det åpne kjøkkenet og servietten din ligger pent brettet på stolen din når du kommer tilbake fra toalettet.
Vi vises til bordet vårt og bestiller et glass champagne, Marguet Shaman Grand Cru (315 kr) (ja, dette er en stiv pris, så spør gjerne servitøren om priser før du bestiller drikke, så slipper du å gå på en smell), og første servering kommer på bordet. Det er intet mindre enn fire typer snacks: østers med champagneskum, røkt blåskjell, kikerttoast med artisjokkrem og en perfekt stekt canelé. Alle er en delikat og smaksrik munnfull, som gjør jobben sin som apetiff.
En semidramatisk spot som henger over bordet gir undervurdert godt lys, og med gullkant rundt de fleste tallerkener skinner bordet vårt på Mon Oncle som en stjerne!
800 kroner for menyen
Forretten er en fløyelsmyk cassoulet, en slags potet- og purresuppe, som serveres i en klassisk fransk bronsjekjele i minityrversjon. Med den fikk vi varmt briochebrød og salt smør. Brødet og smøret var utrolig godt.
Tro det eller ei, maten er nokså nedpå til en Michelinrestaurant å være. Det betyr ikke at det ikke er skum, emulsjoner og senger av mat, men de holder seg til nokså tradisjonelle komponenter. For eksempel: Hovedretten, for den som spiser kjøtt, er et nydelig rosa Duck à l'orange med en saus fra umamihimmelen og en fløyelsmyk gulrotpurre på siden. Pescetarianeren av oss fikk servert lilla blekksprut i lilla skål oppå et lilla fat. Her er altså ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Vi avsluttet kvelden med en crème caramel – karamellpudding, som hadde et hint av røkt i seg, og tre typer hjemmelaget godteri.
Menyen heter Menu Jeunes (800 kr) og beskrives som Chef Dimitri Veiths – kongen av Mon Oncle – introduksjon til fransk kusine (?sier man det?). Tilbudet serveres kun til hele bordet og man kan unne seg en tilhørende vin- (690 kr) eller juicepakke (450 kr). Vinutvalget er imponerende – både for den som vil unne seg et glass og den som ønsker en full pairing.
Og la oss presisere: Det er jo ikke billig, men det er langt billigere enn å betale fullpris for en smaksmeny i toppklassen.
Og la oss presisere en ting til: Når denne fancy restauranten sier 3-retters, får du egentlig 11 serveringer. Eventyrlig bare det.
En opplevelse verdt å prøve
Mon Oncle har laget et konsept som gir unge matelskere en sjanse til å oppleve Michelin-kvalitet uten å ruinere seg. Enten du vil feire en spesiell anledning eller bare unne deg en smak av luksus, er dette en opplevelse som virkelig anbefales.
På vei ut får du med deg dagens meny i en konvolutt til odel og eie. Slik går ingen minner tapt og en kan leve lykkelig alle sine dager.
Og snipp, snapp, snute, så var dette restauranteventyret ute.
Åpningstider:
Tirsdag-fredag: 18-23:30
Lørdag: 12:30-15, 18-23:30